Chalífát

85%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Kalifát je tak trochu evropskou verzí Homelandu (natřískanou jen do 8 dílů), ale zároveň tím co a jak popisuje, se to všechno zdá být nebezpečně blízko a reálné. To radikálování naivních holčiček, ta rozpolcenost "bojovníků". A jsem rád, že se zrovna téhle ožehavé věci chytli sami Švédové, a že se pořád dá natrefit na výbornou věc "tak trochu pod radarem".
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
9
Jeden z nejlépe dějově vystavěných seriálů, co jsem viděl - díky tomu je to napínavé a strhující. Krom toho: Výpovědní hodnota seriálu je vysoká (na vejšce jsem chodil na kurzy současného blízkého východu a Chalífát reflektuje mnoho z toho, co bylo řečeno). Divák je schopen dobře rozumět motivacím celé řady postav, jejichž jednání zas dávají porozumění mnohem širšímu tématu. Vizuálně je to však projekt docela odpudivý, ale to jest výsledkem toho, že se odehrává v odpudivých kulisách. Řemeslně je to zpracované kvalitně. Doporučuji také: Svatý Pavouk.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
8
Vůbec nejsem překvapen, že Skandinávie vytvořila další seriálovou bombu, a pro milovníka dánských filmů, je Švédsko něco jako sluníčkářská postreálie, která jen může maximálně Dánsku čuchat k prdeli, a litovat se, že nikdy nebude tak cool jak jeho bráška. Moje znalost k Švédsku je dost na mizivém bodu. Na každém rohu ulice stojí ikea, masové kuličky jsou národním jídlem, švédský stůl nemá nic společného s českým langošem, a taky reflektuje západní hamburgerové klišé, že policajt má být otylý pašík, co po ránu žere třicet liber přetučněných koblih s Jihlavankou, a chrochtá až do oběda, kdy si dá 6 palců havajské pizzy. Švéd, po našem "masochista" (i.), si po ránu možná tak tyto čuráky, filantropicky vytesává do ledu, zakopává jejich ostatky do sněhu, a do kávy si strouhá čokoládu. Teď si vezmem úplný opak, tak třeba třeba takový Islám. Ženy nosí na sebe koberec, všichni mají černé vlasy, mají závislost na bombónech, a není tam taková zima. (Mia) Khalifát.. je syrový, a tíživí sendvič mezi švédskou trojkou a Afghánským gangbangem, o poslední kebab. Evropská odpověď na Home(Dizny)land, a konečné poslední slovo, když se náhadou někdo bude hádat, kde se točí lepší kriminálky. Já mám zdatného Ånderse! Jen se musím ne málo smát nad podstrčeným panákem Ibeho. Iben není žádný podobný špinavý taťka šmouha, co pomateným žvatláním připomíná indiána při análním sexu, ale možná tak Apua (Nasa, pasa.., tak jen Vočka, tak jen vočka..) , v Kwik-E-Martu. Seriál hlavně chce evaukovat a cíteně přednést hrůzy této doby. Napínák dobrý, až vám z toho ztuhne stehno, ale nepotřebuju se nad tím zastavovat, víc než na 8 hodin, tak proto nedám plnou kapacitu. Nad tímhle by se ani Muhamad Gándhí, nevysral, teda.. neupsal.
kery-
kery-
3 671 bodů
8
"Džihád není volba" aneb švédský stůl plný rozmanitých charakterů, kde jsou zajímavé téměř všechny - neschopná a trochu sobecká policajtka pronásledovaná vlastním systémem (ostatně, kdo v tomhle není tím svým systémem pronásledován?); rodina žijící si svůj švédský sen po emigrování; dva kluci, kteří chtějí rozhodovat o životech jiných a přitom ani neudrží pistoli a nebo třeba hledač "talentů", který jde ve jménu své víry doslova přes mrtvoly. Za mě ale vede ta křehká ženská, která pro dobro svého dítěte zradí všechno, co dříve určitým způsobem považovala za smysl všeho. Skvělá analýza postav a důvodů zabalená tak divně, že mi 5 dílů trvalo zjistit, jestli se mi to vůbec líbí, nebo ne. Ani do teď si nepamatuji jména všech postav, ale to emoční hořké zakončení ve mě bude rezonovat sakra dlouho. Umím si představ, že celý ten svět funguje přesně tak manipulativně, jako to ukázal tenhle dokument.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
9.5
Mimořádně uvěřitelný počin a těžce návyková záležitost. Pozitivně kvituju psychologii postav, Pervin a Husam nejspíš byli docela spořádáni zbožní mladí muslimové, kteří uvěřili řečem o ráji a dostali se do pekla. Pervin má zcela jasno a Husam dlouho neví, dokud není vyznamenán zvláštní poctou. Má přesah, není to jen o islámu, ale o manipulaci a ovládání obecně. Největší záporák, je ten kultivovaný, zdvořilý mladý muž, s několika identitami a perfektně skrytou cynickou stránkou, která se nezastaví před ničím a z ostatních jen ždíme, co potřebuje pro sebe.
marvan
marvan
616 bodů
8.5
Skvely, mam rada svedske filmy, serialy moc ne, cekat na pokracovani, nebo koukat dlouho do noci, ale od tohodle neslo odejit...na Netflixu. Vymyte mozky a spatne konce...jiny pohled do zakulisi Svedska. Jako cechosvedska rodina ledacos vim, znam, ale i tak, tohle je prece jen beznym lidem vzdalene...