Resident Evil: Lék

45%
Resident Evil: Lék

Skoro tři desetiletí po objevu viru T dojde k epidemii, která odhalí temná tajemství Umbrella Corporation. Podle horrorové předlohy.





Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 341 bodů
4
Upřímně jsem po všech těch ohlasech tohle čekal mnohem horší. Jasně naprosto nesmyslně to adaptuje jednu z největších herních značek. Kdo by si pode Resident evil představil teen drama? NIKDO. Navíc se na to montuje hromada politických agend. Tím nemyslím etnické obsazení, ani LGBT postavy, ale spoustu jiných zpráv, které různé postavy a jejich chování obsahuje a je to naprosto prvoplánové. Když se podívate na roli těch témat v příběhu, tak spíše tvrdí opak, než co byl záměr. Avšak první polovina byla vcelku působivě zpracovaná, ať už co se týká režie, palety barev, zakomponování efektů a gradace příběhu, kde dobře funguje prolínání dvou linek. Opravdu je tu občas působivá práce s kamerou a nebo se najdou i zapamatovatelné akční momenty. V tomhle ohledu to vyčnívá nad něčím jako Kenobi nebo Zaklínač: Pokrevní pouto. Má to prostě svůj styl a vizi a ta je dobře odvedena. Problém je v tom, že ten styl a vize není od začátku úplně dobrou volbou a ikdyž to hodnotím jen jako seriál, tohle vše se začne rapidně zhoršovat v druhé půlce. Ta už pokrývá v minulosti nepotřebné věci a v přítomnosti se stává méně zajímavou. Prolínání nadále dramaturgicky nefunguje a celé je to až moc překomplikované. Místo toho, aby se to drželo jednoduchých motivů, které to mělo pěkně načrtnuté. Když řeknu že se to týká klonů a geneticky upravených děti pro darování krve a tak dále, tak to bude mluvit asi za vše. Upřímně ale premisa sledovat Weskerovu dceru, která se cítí provinile za zničení světa a chce jej tak napravit nezní špatně, zvlášť když k tomu připojíme její rivalitu se sestrou. Avšak i tohle nakonec nedopadlo tak slibně jak znělo. Když na to ale koukneme očima adaptace, tak se to už naprosto rozpadá. Nedává smysl, proč by se někdo rozhodl takto adaptovat Resident Evil (Ne že by ty příběhy her stály za to, ale aspoň zachytit tón původního díla by bylo fajn). Shrnul bych to asi takto: docela solidně odvedený příšerný nápad.
comex
comex
1 208 bodů
0
Milý Netflix... Zvýšíte náklady na předplatné, ale opět, když slíbíte, že zvýšení vám poskytne možnost vytvářet ještě „skvělejší“ obsah, a pak naservírujete tento odpad. Jako velký fanoušek herní adaptace vám můžu říct že moje oči se pozvraceli.
ScarFace_V8
ScarFace_V8
880 bodů
4
No jak to jenom pojmout? Víte jak jsou ty hry co vznikali na základě či inspiraci jiných her... jakože třeba, že někdo začal pracovat projektu a nakonec se z toho stalo něco jiného. Viz třeba když se z fanouškovského remaku pro Resident Evil 2 stalo Daymare 1998 nebo když se z Kojimovo P.T. Silent Hills začaly sypat hororovky jako třeba Layers of Fear, Visage, Alyson Road (bohužel zrušeno), Madison, Song od Horror a spousta dalších. A ty bývají buď dobré nebo špatné. Tak tenhle seriál je něco na ten způsob a možná fakt něco mezi dobrým a špatným. Ovšem přece jenom to nese název Resident Evil. Kdyby se to jmenovalo jinak, ničemu by to neuškodilo, ale zase by to nepřitáhlo lidi. No každopádně tenhle seriál je p*čovina, ale svým způsobem je to docela dobrá p*čovina co se snad ani sama nebere vážně. Doufám tedy. Na hry se to přímo napojuje od roku 2022 a rozebírá témata až k incidentu Raccoon City v roce 1998. Rovněž nabízí mnoho odkazů se hrou spjaté od píšťalky na psy, ikonických zbraní nebo typické Moonlight Sonaty na piáno. S Weskerem jsem taky čekal lepší vysvětlení proč nám náhle tak "zčernal". No každopádně na jednu stranu vůbec netuším proč tenhle seriál vznikl - do kánonu her to stejně nikdo nepřijme... na druhou stranu mě to vyloženě nijak neurazilo. Jen tak nějak nerozumím tomu zakončení - to Netflix opravdu počítá s takovým úspěchem, že je první série ihned připravená na pokračování?


Dodatečné informace

Původní název:
Resident Evil (více)
  • USA Resident Evil: Lék
  • USA Resident Evil
Premiéra v ČR:
14. 7. 2022
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch