Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

53%
Mařenka a Jeníček v lese hrůzy
Plakát traileru

Tuhle pohádku všichni znáte. Ale ne jako zhmotnění čiré hrůzy... Kdysi dávno putovala mladá dívka se svým malým bratrem do tmavého lesa v zoufalé snaze najít práci a obživu. Místo toho ale narazila jen na děsivé a netušené zlo.(TotalFilm.cz)



Režie:
Scénář:

Recenze: Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

Kinobox.cz
60%

Mohlo to určitě dopadnout mnohem hůře a je fajn prohlédnout ten pohádkový oblak a dostat se k onomu hororovému jádru, ale zároveň si vzhledem k nastavenému konceptu umím představit mnohem vydařenější a více nebojácný výsledek. Paradoxně ve mně narostla touha vidět prequel zmiňovaného úletu z roku 2013, kde by Jeremy Renner a Gemma Arterton jako děti s ježibabou a se vší okolní havětí zametli řádně krvavým způsobem.


blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Zazvonil zvonec, a pohádky je sranec.. dobře, vrátíme se do let, kdy nám rodiče četli před spaním pohádky ze starého špalíčku pohádek od bratří Grimmů. Dneska se před spaním maximálně tak čtou sračkové příběhy malého černokněžníka Potrata, a klaunské rošády Pennyho od Štefána. Moderní pojetí téhle pohádkové klasiky, se stala jen artová polízanice, kde se z Mařenky stala babochlapská, transgenderová, za podpaží nemytá kunda s debílním leč dětinským potratem Jankem. Baba Jaga nebo Krvavá Máři, která si střihla roli Voldemortovi babičky, by mohla klidně dělat reklamu na mastičku na zvráštělé prdele stoletých babiček. Klasicky odvyprávěná, potencionálně nevyužitá a zkurveně nudná píčovina, která se díkybohu nedostala takovým úplně přeceňovaných ovací od tlustých židů v pokojíčků svý mámy. Když jsem předtím nadával na Jeníčka a Mařenku: Lovce čurákodějnic, tohle je oproti tomu, pohádka pro děcka v Bullerbynu. Halušky s houbiček červenatých a Pardubáckého perníku, si určitě k poklidnému nedělnímu obědu společně s Jankom, Marhulou a Jyrkou Babicou rádi dáme.. Pro jednou si toho drzého fracka mohli zbaštit.
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
4.5
Vizuálně působivé, narativně prázdné. Co si budem, klasická pohádka o Jeníčkovi a Mařence svým obsahem přímo nabádá, aby ji někdo zadaptoval do nějaké dospělejší hororové podoby. A jelikož trailer vypadal docela slibně, dal jsem tomu, i navzdory dost negativních reakcí, přeci jenom šanci. A jestli filmu musím něco fakt pochválit, tak je to jeho vizuální stránka. Některé záběry jsou totiž fakt boží a... to je asi tak všechno dobré, co o snímku můžu říct. Nejenže to celé selhává jako horor (po první třetině ze mě zcela spadlo jakékoliv napětí a prostě jsem už jen tak čuměl), ale navíc to divákovi servíruje jakousi divnou a nezáživnou dějovou linku s extrémně uspěchaným a zmatečným závěrem, který do sebe překombinoval až příliš mnoho prvků z jiných hororovek. Mařenka s vrozenou telekinezí? Jako fakt? Trochu z toho čuchám pokus o vytvoření artového hororu, už jen vzhledem k tomu, že Mařenka nezavřela držku a často se ujímala role "moudrého" vypravěče, což samo o sobě bortilo zprvu vcelku slušně budovanou temnou atmosféru. Je ale pravda, že horory jsou v tomhle docela chudáci, protože jsou ze všech žánrů nejrozporuplnější, takže možná to na někoho působilo. Já jsem ale zatím jen nostalgicky vzpomínal na Maják.

Dodatečné informace

Původní název:
Gretel & Hansel (více)
  • Irsko Mařenka a Jeníček v lese hrůzy
  • Irsko Gretel & Hansel
  • Irsko Marienka a Janko: Les hrôzy
Premiéra v ČR:
15. 8. 2020
Země původu:
Irsko, Kanada, USA
Rozpočet:
5 mil. USD
Tržby:
22,3 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné