Valhalla: Říše bohů

60%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
Z počátku jsem byl rád, že si odpočinu od Marvelvského Thora a podívám se na pořádně syrový film o Valhalle. Nadšení však brzy vyprchalo a dočkal jsem se dobré pohádky, ve které hlavní nepřátelé vypadali, jako bezdomovci z doby kamenné a bohové, jako opilá parta válečných veteránů. Rozporuplný film.. u mě za 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Odin, Thor a Loki poněkud jinak. Zapomeňme na Marvel, tohle je skutečné severské fantasy se vším všudy. Stejně jako ve snímku od Marvelu ´Thor: Ragnarok´ (2017) je potřeba odvrátit konec světa - Ragnarok, avšak tady to máme v hluboce temném zpracování. Snímek je hranou verzí animovaného filmu ´Valhalla´ (1986), a byť je hraná verze hodně temná, vlivem dětských hlavních hrdinů je určen spíše pro starší děti, než pro širší publikum. Děj je prost brutality a naopak je v popředí obyčejný přirozený humor a smířlivější nadhled. Avšak i tak je severská mytologie zachována. Tento dánský projekt je tedy dle místních zvyklostí daleko syrovější a v rámci fantasy daleko přirozenější, než pojetí americké komiksové zábavy. Tohle srovnání je prostě neodvratitelné, neb Marvel z toho udělal úplně něco jiného, než jak je známo v severských zemích. A dánští tvůrci si na tom dali hodně záležet. Natáčelo se v Norsku, Švédsku, Dánsku a na Islandu a o zbytek se postarali kouzelníci s CGI. A výsledek je prostě tak úžasný, že ani není znát nižší rozpočet. Zdánlivým problémem je poněkud rychlejší tempo ve vývoji děje. Není divu, neboť to nemá tolik prostoru, jako trilogie ´Pán prstenu´(2001-03), takže větší plynulost prostě nebyla možná. Tím také není dán patřičný prostor určitým postavám, které by si to jistojistě zasloužily. Je zkrátka potřeba se zbavit rozmazlenosti nastaveného schématu právě od dob Pána prstenu, neboť ne každý fantasy film bude stejně takový. Snímek je po vizuální stránce rozhodně povedený, jen je potřeba krapet odpustit právě ty scenáristické nedostatky. Nejlepší dánská fantasy za několik posledních let? Tak to jistojistě ano.
Matys
42 bodů
3
Byl jsem poměrně překvapen nudným dějem. Vše se odehrávalo v jednom lese a dvou jeskyních. Nic zajímavého jsem se nedověděl. Poměrně povedené kostými a práce maskerů to nezachránili. Stejně tak pár pěkných pohledu na severské pláně. Pro mne zbytečný film. Hodnotím max 30%.