Bravados

68%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
"Hraju si na kovboje, vozím si pr..l na koni vedle Gregoryho Pecka. Co jsem si nechal narůst plnovous, hraju samý fotry starejch panen!" psal o natáčení Jiří Voskovec Werichovi do Čech ironicky. "Jaktože děláš kovboje, když jsi napůl Žid a Francouz?" posmíval se mu Werich v odpověď. (Víc v trojdílné Korespondenci V+W, Praha, Akropolis 2007.) Na to, jak solidně Jiří Voskovec zpíval, překvapuje, jak silný evropský přízvuk jeho angličtina má i po několika letech v zámoří. Krom ústředního klaďase v podání Gregory Pecka stojí za pozornost i mladistvá "profesionální mrcha" Joan Collins jako mexická kráska Josefa(!) Velarde.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Kvalitní western ještě starého ražení před příchodem umaštěných přestřelkářů ( ne že bych je neměl rád :) ). Gregory Peck ve svém živlu a skvělý, nádherné scenérie, dobrý scénář a vše jako celek funguje moc dobře. Nemohu dát méně, než 75%.. Pastva pro oko.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Motiv pomsty byl vždy vděčným tématem i ve westernech. Tento snímek se však od mnohých odlišuje svou psychologickou stránkou a lidskostí. Gregory Peck se tu prezentuje tak, jak ho známe. Lidskost i drsnost pro něj typické a uvěřitelné. Snímek je zaměřený převážně na dramatickou část příběhu, a tak se tu kolty zas až tak moc nevytahují. Divákovo oko potěší využití nádherných přírodních scenérií které svou nádherou nutí odvracet zrak od sledování děje. Našince potěší přítomnost Jiřího Voskovce. Škoda jen, že tu nemá více prostoru. Vyprávění si drží tempo, i když se občas objeví nudící část. Svou vizuální stránkou je toto dílo velice povedené. Bohužel však značně stárne.
Klajnik
Klajnik
8 614 bodů
3
Bravados je z počátku poměrně táhlý a nepříliš interesantní western, protože zádumčivý protagonista přijede do městečka, nechce se s ním moc bavit, ale my jen pomalu zjišťujeme, kdo je kdo a jaký je důvod jeho cesty. Přijel se podívat na popravu čtyř mužů, kteří samozřejmě uniknou z vězení, protože "co by to bylo za příběh", kdyby jen zkoukl popravu a pak odjel zase domů. Protagonista není příliš zajímavá postava navzdory tomu, že jsem si tento film pustil kvůli Gregory Peckovi, kterého jsem si oblíbil od momentu, kdy jsem viděl Big Country (rovněž z roku 1958), což je mimochodem western podstatně vyšších kvalit, než tato nepříliš zábavná žánrovka. Od chvíle, kdy protagonista vede výpravu za uprchlíky a jednoho po druhém loví, to začne být o něco zajímavější, ačkoliv se nám skrze dialogy jen potvrdí, že protagonistu motivuje pomsta a že jedna obyvatelka městečka by mohla, až to všechno skončí, zaujmout volné místo po jeho boku. Asi chápete, proč z tohoto dílka nejsem příliš nadšen. V závěru dojde na onen zvrat, který zde mnozí vyzdvihují, jenže ani ten moc nefunguje. Aby zvrat fungoval, nesmí přijít out of nowhere. Musí k němu být build up. Divákovi musí být dávány indície toho, že věc je jinak, ale divák je musí přehlížet a v závěru si říct: "A jo vlastně!". Skvělými příklady jsou (Klub Rváčů nebo Šestý Smysl). Zde je jen řečeno (spoiler): "Tvou ženu ti znásilnil a zabil někdo jiný", ačkoliv tomu jinému nebyl věnován žádný skoro žádný screentime a jediná indície, kterou jsme dostaly ohledně toho, že by byl byl či nebyl schopen takového činu, odpovídá záporně. Protagonista pronese, že jeho soused by neublížil mouše a v závěru se dozvíme, že znásilnil jeho ženu, načež ji ještě zabil. K tomu všeho ho ještě okradl a svedl celou záležitost na čtyři bandity, co zrovna projížděli kolem. Je pěkné, že se tvůrci pokusili celou situaci ještě nějak převrátit, ale nebylo to učiněno zrovna nejlíp. Na konci filmu si protagonista uvědomuje, že není o nic lepší než banditi, které chladnokrevně zabil. Vrátí se do města a jde do kostela požádat o odpuštění. Kněz říká, že i když nemůže tolerovat Douglassovy činy, respektuje ho za to, že se neomlouvá za to, co udělal (což podepisuji). Pak přichází jeho dcerka s ženou, s níž protagonista navázal kontakt v městečku a aspoň jedno předvídatelné klišé se tímto potvrzuje.
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Mezi westerny z padesátek je tento celkem výjimečný. Nevyhýbá se realitě, chlapi jsou patřičně špinaví a smrdí až do obýváku. A téma je také nezvyklé. Mstitel se mstí, ale netuší, jak moc se mýlí. Naštěstí jeho pomstu si jeho oběti zaslouží, i když za jiné hříchy.