Díky za každé nové ráno

73%
Díky za každé nové ráno
Úspěšná a divácky oblíbená hořkosladká komedie o životě, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Film vznikl podle scénáře Haliny Pawlowské, která tu čerpala inspiraci ze svého vlastního rodinného zázemí. Autorka v něm s humorem a ironií sobě vlastní, ale i s pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce a další svérázné a zemité příbuzné, pocházející ze Zakarpatské Ukrajiny, na své mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Vše na příběhu Olgy (I. Chýlková), jejích přátel, rodiny a vrstevníků, odehrávajícím se v průběhu dvaceti let, které prožívalo Československo po ruské okupaci. Peripetie hrdinů jsou nahlíženy s ironií a humorným nadhledem. Střídají se zde bouřlivé komediální situace se slzami. Hrdinové této komedie však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát je platné a dobré… (Česká televize)



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Opus magnum nejen Haliny Pawlowské a Milana Šteindlera (oba získali Českého lva), ale především skvostného Franciszka Pieczky v roli tatínka, ústředního hybatele veškerého dění. Sebeironie byla vždy silnou stránkou autorky scénáře, tady je skvěle zkoncentrovaná (a podtržená velice sebeironickou roličkou ukrajinské neteře Vasiliny). Jde vlastně o povídkový film složený z epizod členěných kreslenými předěly a slokami staré ukrajinské pijácké písně (zpívané rusínským sborem v čele se skvělou Marienkou Mačoškovou). Filmová hudba zkomponovaná Petrem Ulrychem získala poprávu Cenu Alfréda Radoka, Pieczka Českého lva, na kterého byl nominován, bohužel nezískal.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Rozhodně zajímavý film o nevšední Ukrajinské rodině. Nejlepší je svérázný a potrhlý otec, ale ani příběh dcery, není vůbec nezajímavý. Natočeno je to osobitě, absurdní humor, zajímavá hudba. Tento film není na našich stanicích moc vysílaný a je to škoda. Já ho viděl v době, kdy mě kinematografie až tolik nezajímala a tak mi neutkvěl v paměti. Dnes jsem si to užil.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jeden z těch lepších "porevolučních" českých snímků. Parádní scénář a výkony jednotlivých herců (obzvlášť nezapomenutelný je Francizszek Pieczka). 7/10


Dodatečné informace

Původní název:
Díky za každé nové ráno (více)
  • Česká republika Díky za každé nové ráno
  • Česká republika I Thank You for Each New Morning
Premiéra v ČR:
3. 11. 1994
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+

Podobné