Dětská hra

70%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
I když se pro porovnání jedná o slabší odvar o pouhý rok staršího snímku 'Panenky' (1987), panenka Chucky se s celou svou náturou striktně zařadila mezi klasické hororové filmové vraždící postavy, jako jsou Freddy Krueger, Michael či Jason. Celý námět je prostý a jednodušší než by se mohlo zdát. Duch sériového vraha se vlivem jisté skutečnosti dostane do populární mechanické panenky, která se nepřekvapujíc dostane do jedné určité rodiny. No a je to. Záminka je daná, dějová šablona slasheru se může rozjet. Po zvukové stránce si snímek daleko více užijí diváci plně ovládající angličtinu, neboť sprostější panenku aby jeden pohledal. Až neskutečně fekální mluvu Chuckyho v dabingu bohužel nehledejme. Kromě Chuckyho je hlavní postavou šestiletý Andy, kterému se pochopitelně nevěří, že panenka, kterou s radostí dostal, skutečně žije. Taky kdo by něčemu takovému uvěřil, že? A právě to je základní prvek povyšující přirozenou 'dětskou hru' v očích dospělých. Krveprolití tak nabírá na intenzitě pocitem bezmocnosti. Z tohoto hlediska je film dobře stavěný. Děj se rozvíjí pozvolna a postupně si buduje atmosféru do závěrečného finále. A co víc, pevně se drží hranice mezi vážností a úsměvností. Zkrátka je budována hrůza, avšak není daleko ke komedii. A taková vyrovnanost dodává snímku tu správnou kouzelnost. Úroveň zvláštních efektu je také skromný, ale jakoby to ničemu nevadilo. Tady stačí ta panenka a vše ostatní už mají pod palcem herci. 'Dětská hra' je tedy jednoduchý přímočarý slasher, na který se i dnes v rámci žánru přívětivě vzpomíná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Stejně jako většina mainstreamových 80s hororů, ani tenhle není s odstupem sebemíň strašidelný, nicméně zaujme jeho překvapivě funkční high concept a důmyslná filmařina. Potenciál hračky je sice nevytěžen na úplné maximum (brzy přestane být skoro jedno, že jde o hračku a nahradit by ji mohl normální zločinec), ale to mi nakonec ani moc nevadilo. 75 %
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Hollandovi se podařilo přijít s naprosto geniálním úvodem a dobrým nápadem, který umocňuje brilantní hlasový projev Brada Dourifa. Horší je, že ten nápad není podán úplně nejlépe v podobě šablonovitého scénáře, takže ta vata uprostřed by mohla fungovat mnohem, ale opravdu mnohem lépe.
lamps
lamps
15 156 bodů
4.5
Co jsem taky mohl čekat, už jen ten námět-) Panenka Chucky by byla jistě skvělou hračkou pro malé děti, která mluví, ráda se pomazlí a díky své velikosti je skoro jako živá. Ovšem jako chladnokrevnému vykonavači pomsty jsem jí moc nevěřil. Zpočátku má sice snímek fajn atmosféru a divák docela napjatě očekává, co ta hračka zase vyvede, ale jakmile se všechno "rozjede" a Chucky začne svým protivníkům sprostě nadávat a vrhat na ně šílené pohledy, čím dál více se ukazuje, že vraždící panenku prostě nelze brát vážně, jak se o to tvůrci bohužel snaží. Tak trochu sice chápu, že na konci 80. let se z toho stal možná i kult, ale já jsem to tvůrcům prostě nezbaštil a to závěrečné parodování Jacka Torrance mi přišlo už vyloženě směšné.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Ano, ano, taky jsem měl po zhlédnutí strach z panenek. Byl jsem malý klučina a z různých hororů jsem se opravdu k smrti bál a při představě že by mě z pod postele snad vyběhl Chucky (s tím jeho vražedným xichtem) mě mrazilo. Dnes je tento film pro mě kult.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Opět jeden z případů, kdy jeden z motivů přerostl celý snímek, tentokrát to zvládla panenka Chuckie. Příkladem budiž, že si diváci po letech třeba nevzpomenou na název "Dětská hra", ale že tam byl onen zrzavý klučík. Když se přeneseme přes lehce debilní úvod, kterým si musí scénář obhájit celou podstatu panenky, tak je třeba uznat, o jak poctivý kultovní horůrek jde. Vždycky jsem měl odpor k postavičkám, které nebyly z plyše, neumím si představit, jak jim někdo vdechl život. Inu, možná po tomhle snímku to vidím lehce obráceně, že toho života v sobě mohou mít až příliš. Naše panenka je skvělá postava, ale spíše než jako strašidelný motiv funguje jako vtipně hláškovací figura. Zase jeden z hororů, u kterých není od věci vztah s tímto žánrem začít. Kultovní film, který potěší, ale současně si říkám, jestli by nebylo lepší si s Chuckiem sednout, pokecat, dát si pivko a radovat se z nesmrtelnosti.. Trikově dobře udělaný snímek, který po tolika letech úplně nevyděsí, ale rozhodně nezklame! 65%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Od chvíle, kdy jsem tenhle film spatřil (to mi bylo zhruba deset) jsem měl z panenek hrůzu (všechny mi přišly jako Chucky)... dneska už mi to tak nevadí, ale klidný v přítomnosti podezřelých panenek nejsem.:)
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
8
"Ahoj, jsem Chucky... Chceš semnou si hrát?" Jsem docela ohromen. Je to dobře natočená, má to originální příběh a mrazivou atmosféru. Sadistický vrah se přenese do panenky a začne řádit. Není to dokonalý, ale ani to není průměrný. Je to zase, tak trochu něco jiného a stojí to za podívání. Mně osobně se to líbilo, takže doporučuji. - 80%.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
6
Atmosféru to má, ale jako horor to můž fungovat snad jenom na děti. Ale zase jsem se nasmál.