Desatero přikázání

79%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Téměř dokonalé dílko. Když jsem si film pouštěl, netušil jsem, že to bude příběh o Mojžíšovi. Tento týden jsem velkou shodou okolností poprvé viděl film Exodus: Bohové a Králové, který je na stejné téma a bavil mě moc. Desatero přikázání je ale opravdová výpravná pecka a to, že byl film natočen téměř před sedmdesáti lety mu na kvalitě neubírá. Efekty předběhly svou dobu, výprava neskutečná a jeden herec lepší, než druhý. Na film je třeba mít dostatek času a náladu na náboženko-historický snímek, pak si troufám říct, že si ho užije téměř kdokoliv.
Fingon
16 886 bodů
8
Popravdě jsem docela váhal, jestli se do toho málem čtyřhodinového eposu mám pustit, navíc když biblické spektákly, které jsem dosud viděl, byly celkem dost nekoukatelné. Ne tak Desatero přikázání, ve kterém se dobré střídá se skvělým a jen málo stačí k tomu, aby to bylo za pět hvězd. Navíc tenhle film není ani tak o křesťanství, ale o Židech. A plešoun Yul jako Ramses je skvělý!
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Desatero přikázání (1956) znamenalo jeden z nejvelkorysejších spektáklů, který se kdy v Hollywoodu natočil. Jednalo se o remake velkolepého snímku a k jeho režii byl pozván jeden z největších specialistů na velkofilmy a zároveň režisér původního snímku Cecil B. De Mille. Možná si ho vybavíte ze Sunset Blvd., kde hraje sám sebe. De Mille je legenda a byl legendou již v době vzniku filmu. A byl si toho dobře vědom. Proti jeho požadavkům jsou manýry dnešních popových hvězd pouhým dětským vrtochem. Na druhou stranu právě tato vlastnost, kterou by Kalousek nazval nehorázným plýtváním, byla přesně to, co v jeho podání chtěli diváci vidět. De Mille k filmům přistupoval k jako uměleckému produktu a pochopitelně cítil odpovědnost za výsledek. Film Desatero přikázání tak obsahuje všechno, co byste od filmu s podobným názvem očekávali, tedy klasický biblický příběh, který ovšem bylo potřeba poněkud doplnit o masivní davové scény s neuvěřitelnými 12 000 statisty. Je skutečně nepředstavitelné, co všechno bylo možné natočit bez dnešních počítačových efektů. Desatero přikázání sice nepatří mezi tu největší klasiku, ale respekt mu náleží právem, i z toho důvodu, že film zvítězil na Oskarech jako nejlepší film a odnesl si zlatou sošku za zvláštní efekty. Film s na svou dobu ohromným rozpočtem 13,5 milionů dolarů vydělal 80 milionů. Jako perličku je dobré zmínit, že animovaný Princ egyptský od studia Dreamworks je víceméně remake snímku obohacený o písně.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
spravne epicke ako na takmer stvor-hodinovy epos hodi, ale zub casu je riadne vidiet. ci uz su to herecke vykony (i ked herci ako heston a brynner su obsadeni skvelo, tazko prehravaju a ked si clovek uvedomy ze rok predtym oscar za herecky vykon dostal brando za film "v pristave" tak uz i vtedy museli posobit smiesne), alebo rezia ktora je dost teatralna. stale to ma vsak sarm a nieco do seba, ale znovu by som si to cele od zaciatku do konca nepustil (i ked ako krovie v telke by mi to vobec nevadilo)...
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
1
Koukám, že DeMille už jedno Desatero natočil v němé éře, kde se nejspíš trochu zasekl, protože jeho režijní vedení je statické. Kamera stojí na jednom místě a herci jako v divadle odříkávají své patetické repliky. Ač je to velký film a ten příběh v sobě sílu má, tak ono zpracování je natolik umělé a teatrální, že to ke mně nepromlouvalo.

Tedy prvních 100 minut to pro mě bylo ještě podmětné, protože jsem Bibli dosud nečetl, takže toto bylo mé první setkání s tímto příběhem, který jsem znal jen velmi úsečně. Během sledování jsem často fantazíroval nad tím, jaké to asi doopravdy muselo být během 13 století př. n. l. v Egyptě, kdy Hebrejci sloužili faraonovi, což film dostatečně autenticky nepřibližuje, protože je to dobově zatížené dílo z padesátých let, kde všichni mluví anglicky v divadelně načančaných setech a explicitnímu násilí se tvůrci vyhýbají, což takové látce škodí.
Přesto musím říct, že jestli na mě aspoň něco trochu fungovalo, tak to bylo prvních 100 minut, kdy Mojžíš bojuje o faraonovu přízeň, jeho bratr proti němu pletichaří a on se ztotožnuje s otroky a objevuje pravdu o svém původu. Jakmile je však Mojžíš ale vyhoštěn, tak mě to ztratilo a od té doby, kde se z něj stane prorok, tak mě přestal zajímat on i jeho snahy. V druhé půlce je to navíc přespříliš utahané a trapně teatrální, což je dáno tou křesťanskou nabubřelostí. Pokud se však divák nad filmem jen trochu zamyslí, tak se to celé začne hroutit...
Příklad: Mojžíš jakožto faraónův domnělý syn, je pověřen výstavbou města a poté, co ačkoliv už vystavěl mnoho, tak najednou začne být hrozně překvapován tím, jak je s otroky zacházeno a jak se k nim jeho muži chovají... Takových scénáristických nešvarů je tam celá řada a divák buď musí přestat myslet (...a začít věřit), což se mi docela příčí anebo být velmi tolerantní, což jsem ochotný být, pokud mi jsou nedostatky něčím kompenzovány.

Zde ale podléhám dojmu, že autoři si nárokují 4h divákova času a nabízí jen naivní, vymělkovanou a patetickou slátaninu, která dramaticky příliš nefunguje, ačkoliv vím, že se tam nekde může ukrývat silný příběh o osvobození utlačovaných, o sebenaplňujícím proroctví i o lidských ctnostech a neřestech.
Tahle adaptace je ale jenom přebujelým hovnem, do něhož nedoporučuji investovat pozornost.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
S délkou 231 minut (3 hodiny a 51 minut, bez titulků, intermise, extra'ce a konce 3 hodiny a 36 minut) to je nejdelší film, co jsem viděl. A....jo, bavil mě celou dobu. Film bych rozdělil na tři části - Mojžíš jako dobyvatel, Mojžíš jako otrok a Mojžíš jako prorok. Nejvíce se mi líbil jako otrok, pak jako prorok a jako doy´byvatel nebyl vůbec špatný. Sympatický Charlton Heston si u mě zasloužil titul pan před slovem herec už ve filmu Ben Hur, kde mimochodem hrál také žida, a také vládce, ze kterého se stal otrok, ale Ben Hur u mě vítězí. Megamolonská produkce a výprava - pctyhodné i dnes (hlavně rozkošně, ale i inovativně udělaný oheň a rozestoupení Rudého moře). Kostýmy jsou pecka, stejně jako hudba, zvuk, střih a nebo masky. A režie je kategorie sama pro sebe. Scénář byl dobře udělaný, ale to bych spíš chválil Bibli než J. Lasky Juniora. Herecké výkony super. Krom Mojžíše (Charlton Heston), byl i skvělý Rameses (Yul Brynner), Nefretiri (Anne Baxter), Dathan (Edward G. Robinson), Sephora (krásná Yvonne De Carlo), ale překvapil i Baka v podání Vincenta Price. A jako zajímavost, bych rád uvedl, že film je se zohledněním inflace trhu a dolaru 6. nejvýdělečnější v Americe a 7. nejvýdělečnější na světě. Byly tam ale i humorné chvíle. Zabavilo to na čtyři hodiny, a asi si to ještě jednou za několik let pustím. Mojžíš je můj pátý nejoblíbenější příběh z Bible (1. je narození Ježíše, přesněji putování Josefa a Marie, 2. je konečné zníčení třetiny světa, 3. je příběh Jidáše a dospělého Ježíše a 4. je Adam s Evou). Po zvážení pozitiv (filmařská práce, děj), ale i negativ (chvílemi nudá, tak o třičtvrtě hodiny delší stopáž, než by stačilo...) dávám filmu 100%