Den, kdy se zastavila Země

75%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Snímek už něco pamatuje a je to znát. Dnes těžko docenit. Film má jasné poselství, upozornit na to, že se lidstvo může velmi snadno samo zničit. Mírotvorný film křížený se sci-fi. Na mě je to ale málo naléhavé a film na mě působí trošku odfláknutým dojmem.. škoda.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Temná 50. léta, USA, Washington DC. Studená válka je v plném proudu a vládní propaganda neustále udržuje americkou populaci v obavách z útoku Sovětského svazu. Hrozba jaderné války hrozí z obou stran barikády. A do takové atmosféry náhle přiletí kosmická loď, ze které vystoupí muž a prosí lidstvo a mír a porozumění, jinak v opačném případě za své činy bude pykat. Takové je politické pozadí filmové sci-fi klasiky natočené dle románu Harryho Batese 'Farewel to the master' vydaného v roce 1941. Dnes už vcelku těžkopádný konverzační snímek o soucitném mimozemšťanovi snažící se pochopit nelogický lidský sklon k násilí. Byla v jeho osobnosti snaha vytvořit symbol spasitele podobného Ježíši Kristu? Těžko říct. Jeho inteligentní vystupování a myšlenkové sounáležitosti k daným skutkům a jednoznačnostem k tomu skutečně inklinují. Je tady spousta vyřčených věcí k zamyšlení. Když si vezmeme jenom senzacionismus médií a způsob, jakým strach ovládá životy těmi, kteří je ovládat chtějí, je nejen stále aktuální, ale i nadčasový. Snímek byl natočen naprosto jednoduchou cestou. Minimum speciálních efektů a velmi často statická kamera. Po herecké stránce také není o co stát. Herci jen na určitých místech od říkají svůj text a je hotovo. Napětí tedy žádné, o nějaké atmosféře nemůže být řeč už vůbec. I tak se v rámci žánru jedná o klasiku, která by se měla velmi často připomínat v rámci osvěty protiválečných skutků.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Oproti svému novějšímu bratříčkovi není původní Den, kdy se zastavila Země, tak jednoznačný a jednoduchý film. O to je ale lepší. Když jsem viděl, jak Klaatu vystupuje v tom směšném skafandru z létajícího talíře, už jsem tomu přestal věřit. Ve výsledku to ale není tak zastaralé, jak se na první pohled zdá. Myšlenky zde obsažené mají svojí sílu a Klaaru chodící po městě s malým klukem působí opravdu zajímavě.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Řada obrazů a výjevů z této klasické sci-fi už dnes sice působí trochu úsměvně a divákovi odkojenému na filmech Rolanda Emmericha se asi bude zdát divné, proč emzáci nevytáhli lazerové pušky a nerozstříleli Bílý dům jak se říká napadrť, ale většina prozíravých fanoušků by přesto měla být nadšena. Jedná se totiž - i po těch letech - o velmi intenzivní žánrovou pecku, která chytře využívá oblíbeného mimozemského fenoménu ke zprostředkování stále aktuálního a globálního námětu o smrtících atomových hrozbách. A jelikož mezi hlavní motivy patří i neopomenutelné efekty, iracionálnost americké armády a nepřemožitelný robot, je navzdory serióznímu námětu postaráno i o příjemnou žánrovou zábavu..
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
8.5
Inteligentní, komorní, převážně dialogová sci-fi, která i po těch letech má co nabídnout!