Dave

67%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Taková roztomilá pohádka o záměně prezidentů. První třetina vypadá jako rodící se bláznivá komedie, která se brzy změní v romantickou komedii, aby se završila pořádnou hrstí klišé a předvídatelností. Film postupně ztrácel na zajímavosti a ani moje oblíbenkyně Sigourney Weaver nepomohla tomu, abych šel s hodnocením přes 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Prezident upadl do kómatu a na jeho místo byl, v zájmu zabránění skandálu, dosazen jeho dvojník, který se jinak živí jako komik. To však neznamená, že se snímek veze na nějaké komice a vůbec ryze komediálního humoru. Snímek je sice úsměvný, obsahující spoustu potenciálních scén k zasmání, ale v jádru věci zároveň efektivně využívá dramaturgické možnosti v rámci dramatizace a vážnosti. I tentokrát je rukopis režiséra Ivana Reitmana nezaměnitelný. Vše, jako obvykle, pojal v ucelené rovnováze, takže nic nevyčnívá a nic se také neztrácí do ústraní. Ono nakonec s dvojníky byla vždy legrace a tento příběh není výjimkou. Vlastně je to námětově hodně podobné našemu českému snímku 'Císařův pekař - Pekařův císař' (1951) Pojítko je právě ve výměně vladaře, což se nakonec ukázalo být ku prospěchu obyčejných lidí. Zábavná hodnota snímků se tedy jeví jako příjemná politická satira, která svým smyslem a zaujetím snad ani nezestárne.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Nejlepší Reitmanovka. Fakt příjemná a trefná komedie, ve které mimo jiné pobaví i samotný Mistr konspirací Oliver Stone. 7.5/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Učebnice chytrého humoru a lehké politické satiry. Nevídaná plejáda patřičně využitých hereckých hvězd v nereálném, avšak stoprocentně účinném a inteligentně vypointovaném příběhu ze zákulisí vysoké, korupcí a přetvářkou prolezlé politiky. Úlisně šmejdský Frank Langella versus tradičně dokonalý Kevin Kline spolu s přesně zabudovanou romantikou a silným finále tvoří mega příjemný zážitek, který v součtu nemá výrazně slabších míst (snad jen předfinální část pod tíhou nahromaděných konfliktů trochu drhne). Při závěrečném loučení s šéfem ochranky Vingem Rhamesem jsem měl fakt na krajíčku...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Dave je ten typ filmu, který sice neurazí, ale ani nepřekvapí. Je to zkrátka oddechovka, která má úkol pobavit, poučit i dojmout. Kevin Kline a Sigourney Weaver předvádí výborný výkon a scénář jim nechává každému užít si scénu, kde vynikají (Sigourney trochu méně). Délka taky není smrtelná, takže jo, 75% EDIT: Po třetím zhlédnutí nevidím snad jediné hluché místo. Geniální filmařina. 85% EDIT 2: Dave u mě v prvním momentě nezanechal hlubšího pocitu, než ok filmu, po druhém zhlédnutí to umocnil a až ve třetím mě pohltil úplně a já mu napálil plnou palbu. Jenže potom jsem si zpětně uvědomil, že zrovna stovkou by se nemělo plýtvat jen tak a pasoval jsem ho na přijatelnějších 85%, kde se doposud držel. Nyní, již po šestém zhlédnutí, ale musím konstatovat, že jsem se u hodnocení při třetím zhlédnutí neunáhlil. Dave možná není nejsofistikovanějším dílem, satiricky se drží poměrně zpátky, ale ono to vlastně nevadí. Ten film plní, co má a hlavně je každé zhlédnutí lepší a lepší, že 100% už dávám bez předsudků. Těším se na další zhlédnutí, neb tento snímek je učebnicová ukázka feelgood filmu jako nikde jinde.
kubas369
4 086 bodů
6
Něco mezi politickou satirou a romantickou komedií s které se postupem času stává typická americky citově ublemcaná odrhovačka, které zahraňuje prdel výborné herecké obsazení. Neříkám, že je to špatný film jen je to prostě typická ame. rom. komedie z netypického prostředí.