Major Grom: Morový doktor

65%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Jakkoliv to může znít šíleně, tak se Rusko pomalu stává rovnocenným soupeřem Hollywoodu. V posledních letech natočili hodně dobrých filmů a tento rozhodně patří mezi ně. Major Grom je takovým zábavným mišmašem, který se okatě inspiruje u známější konkurence. Jenom tak od boku zmíním Sherlocka Holmese a třeba Temného rytíře. Tohle však rozhodně není žádná výtka, protože to Oleg Trofim skloubil skvělým způsobem, který fungoval na výbornou. Snímek je dobrý jak na poli akce, tak detektivky a díky nečekaným twistům dokáže nejednou překvapit. Rozhodně doporučuji.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
V Rusku se objeví muž v masce morového doktora s tím, že je jeho město nemocné morem nepravosti a ujme se léčby. Zabíjí všechny, kteří kdysi unikli trestu vlivem korupce nebo svého vysokého postavení. Policie je samozřejmě bezmocná, ale je tady ještě policejní major Igor Grom. A začnou se dít věci. Námět především připomene amerického Drsného Harryho z filmové série o detektivovi Harrym Callahanovi, ale tohle je přece jen jiná káva. Ruský komiksový film v plné parádě, který se rozhodně nemá za co stydět. Akce, švih, humor. Tedy vše potřebné k ucelené popcornové zábavě. Není ale od věci, že mnohé akční scény také hodně připomínají filmovou akci Jasona Stathama. Každopádně je koncepce snímku v plném souladu s komiksem, takže vypadá zcela jinak, než jak by takový akční film vypadat měl. Ruská kinematografie tímto ukázala, že to také umí. Vizuální efekty CGI s spolu s kamerou jsou úžasné a dá se říct, že hodně nedoceněné. Někteří kritici uvádí, že se ruští tvůrci, nepřekvapivě, inspirovali u Hollywoodu a tak není od věci, že snímek jakoby diváky táhne do světa DC. No, to už nechť posoudí každý divák sám za sebe. Každopádně jako důkaz o povedené komiksovce to stačí. Ne, žádné drama, žádné napětí, žádná vážnost, žádná hluboká charakterizace postav. Opravdu jen pouhopouhá komiksová akční filmová zábava a nic víc.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Zábavná a docela fajn oddechovka, která má celkem slušné bitky, charismatického hrdinu a vymazlený vizuál. Těžko uvěřit, že se na tento film povedlo sehnat 10 mega ($), ale v každém záběru jsou ty prachy vidět. Film sám o sobě nijak nevybočuje. Nápadů pár má, ale spíš si bere to lepší odjinud a dávkuje zvraty, dobré tempo i akci tak, aby diváka ta přepálena stopáž nenudila. Příjemná podívaná a doufám, že to Netflix nenechá ležet ladem. Potenciál pro sérii tu je.
blazma
blazma
4 928 bodů
4
Ze začátku to vypadalo jako zajímavý film. Postupem času to, ale klesalo a klesalo. Dopadlo to až na dno a z velké části nemůže tento film nabídnout nic než výrazný podprůměr.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
7.5
Úplně to vidím, kámo...americký remake s názvem Captain Thunder: Dr. Black Death. V hlavní roli Ryan Reynolds aka cpt. Thunder, Tessa Thompson aka reportérka, nějaký sweetgay jako přicmrndávač a záporák s tváří mladého začínajícího běloherce. Hudební podmaz...cool rapíček. Přece se kurňa nebudu dívat na ty slovanské neznámé ksichty a poslouchat u toho ruský písničky. Navíc....ty vole, vždyť se to odehrává v nějakým fiktivním Petrohradě. To asi ti rusáci chtěli obšlehnout Gotham. Vždyť oni vlastně vyprávěli dost podobnej příběh. Představ si, že by jsi spojil postavu Batmana s Jokerem a proti nim postavil policajta ...toho Gordona. Ale byl by mladší a solitér. Prostě příběh ve stylu Nolanova Batmana, ale němarvelovsky, skólko po rusky, prostě postava inspired by Putin...chacha. Ale tak jako jo...vcelku to fungovalo, triky byly dobrý a akce fungovala na jedničku, to zase jako jo. Ani ta hudba nebyla úplně strašná. A co bylo tedy blbě? No...bylo to hodně dlouhý. Sice jsem se nenudil, ale místy jsem se ani tak úplně nebavil. Ale zase když o tom tak uvažuju....oni amíci ten remake stejně zprasí. On je vlastně Major Grom dobrej tak, jak je. Moderně natočená akčňůvka v neotřelých kulisách, s neokoukanými herci a vcelku dobrou zápletnicí. Tak mě vlastně napadá...asi je to jeden z nejlepších novodobých ruských filmů, který jsem viděl a v mnoha ohledech dává na zadel akčním rádobyspektákulinám, jako byla třeba Netflix slabota Red Notice, nebo 6 underground: Tajné operace. Takže mrkni na to, kámo, moc neuronů ti u toho nepochcípá.