Zvuk metalu

78%
Zvuk metalu
Oscarové drama o velké lásce, nezvratném osudu a znovunalezení životní rovnováhy. Ruben tvoří se svou partnerkou Lou úspěšné duo metalových hudebníků. Společně prožívají láskyplný vztah, žijí společně v karavanu, jezdí po celé Americe a společně koncertují. Idyla je však v momentě narušena poté, co se Rubenovi začne rapidně zhoršovat sluch. Aby ztrátu sluchu zpomalil, musí se okamžitě začít vyvarovávat hlasitým zvukům a také utnout hudební kariéru. Již tak psychicky tíživou situaci navíc ztěžuje fakt, že Ruben prochází odvykací kúrou. Situaci by mohlo stabilizovat léčebné centrum uprostřed lesů, musel by se však načas odloučit od milované Lou, která je pro něj v této době jedinou životní oporou. Podaří se Rubenovi znovunalézt stabilitu v jeho náhle rozvráceném životě? Celovečerní debut Dariuse Mardera Zvuk metalu (2019) byl nadšeně přijat kritikou obcí a obdržel desítky filmových ocenění, včetně dvou Cen Akademie.



Recenze: Zvuk metalu

Kinobox.cz
80%

Sound of Metal však v součtu rozhodně dostává svému záměru a komunitu neslyšících lidí zobrazuje bez zbytečných patetických zvratů a nadbytečných osobních linií. Jde o filmový portrét, jemuž zásluhou zvolených stylistických voleb, herců i melancholické nálady lze náročné a ožehavé téma uvěřit, přestože o něm slyšící diváci nemají třeba žádné ponětí.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
The Sound of Metal řadím mezi jeden z nejlepších filmů roku 2019. Hodně se za to zapříčinil Riz Ahmed, který předvedl úžasný výkon a já věřím, že do budoucnosti o něm ještě hodně uslyšíme. Ztvárnil svou roli tak uvěřitelně, že se s ním okamžitě ztotožníte. Tomu taky dopomáhá to všudy přítomné ticho. Hodně intenzivní zážitek.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Krásný vyklidněný film o ztrátě sluchu. Klid samozřejmě dodávají scény bez zvuku, které prohlubují zážitek ze snímku. Moc mě překvapil Riz Ahmed, který předvedl skvělý výkon a svým klidem přidal další level klidu. Skvělá režie a jednoduché zpracování, které přidává na lidskosti a uvěřitelnosti. Moc dobrá práce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Herci a herectví jsou to úplně poslední, co mě na filmech zajímá, ale při obvyklém vystupování Rize Ahmeda mě jeho manýrismus zde opravdu překvapil - technicky rozhodně velmi precizní a obdivuhodný výkon, který nepůsobí jako exhibice. Pokud mu vynese Oscara, budu mu to přát. Zároveň jsem ale já pořád já, takže sledovat dvouhodinový film, na němž není zajímavého nic moc víc než jednoho hereckého výkonu, není můj šálek. Taky nevím, co si přesně myslím o tom, jak málo toho o protagonistovi vlastně vím přesto, kolik času s ním strávím, a jak ideálně celý proces jeho proměny v důsledku proběhne. Celé je to trochu moc čisté a přímočaré. Vlastně nevím moc, jak to ohodnotit - jde o ten případ, kdy tři mi přijdou málo a čtyři moc. Ale když všichni dávají čtyři, tak dám taky čtyři, no.


Dodatečné informace

Původní název:
Sound of Metal (více)
  • Zvuk metalu
  • USA Sound of Metal
  • USA The Sound of Metal
  • USA Zvuk metala
Premiéra v ČR:
7. 12. 2020
Distributor:
Amazon Studios
Země původu:
USA
Čeština:
Zvuk metalu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch