Dva papežové

78%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Dva papežové splňují vše co od nich divák čeká. Jedná se o kvalitní konverzačku ve které zazní spousta zajímavých dialogů nad kterýma musí divák přemýšlet i po shlédnutí. Duo papežů výborné, ale já chci vyzvednout práci maskéru, protože Jonathan Pryce vypadal naprosto přesně jako papež František.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Skvělý film. Dostat se pod kůži dvou novodobým papežům, to je "maistrštik". Nevím, jak důvěryhodný film je, ale působí velmi důvěryhodně... Jonathan Pryce, jakožto papež František svým bezprostředním a civilním výkonem dokonce předšil Anthonyho Hopkinse ( papeže Benedikta XVI. ) a to je druhý "maistrštik". Film je velmi sugestivní, výpravný a působí přirozeně, až jsem měl jakožto zapřísáhlý ateista chuť přidat se k církvi a dělat něco "ušlechtilého", což považuji za třetí a největší "majstštik" .. pár minut po shlédnutí mě myšlenka přešla :D Přesto ve mě film zanechal opravdu hluboký dojem... krásné zpracování - 85%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nejsem úplně nadšený tím propadnutím kultu "cool papeže" Františka. Františkovo papežství je založeno na charitě, starosti o neprivilegované, přírodu a důraz na osobní skromnost, což je jistě chvályhodné (a nějak se mi zdá, že by to mělo být v církvi automatické), nicméně to je zaměňováno rovnou za politickou progresivitu - přitom jeho aktivita v důsledku spíš oddaluje nutnost církve se změnit, není začátkem těchto změn. Naivní progresivní katolíci si do jeho slov projektují přísliby do budoucna, které on přitom popírá a označuje za vytrhávání z kontextu. Je vlastně trochu legrační, jak vehementně je tlačen do pozice bojovníka za novou církev, kterou přitom nechce zastávat. Ale to moc odbíhám od filmu - který je produktem tohohle klišé, ale to neznamená, že ho musím automaticky shodit ze stolu. Jen je třeba říct, že je vhodnější vnímat ho odděleně od reality a zkraje přijmout, že nijak nereprezentuje žádný existující předobraz. A na tenhle posun mají filmaři jistě právo. Dva papežové jsou v této podobě zajímaví a místy strhující. I když bych ocenil větší vyrovnanost. Benedikt dopadl přesně opačně oproti Františkovi. Ratzinger je už půl století vnímaný jako přední konzervativní intelektuál v církvi a je tu zde tak i představován, jistě tedy nesmírně informačně vybavený člověk (který mimochodem stál jako jeden z prvních za odkrýváním sexuálních skandálů - což film podává přesně opačně). Sir Anthony ale neustále lape po dechu a neví, jak na úžasná hluboká Františkova prohlášení reagovat. Je to takový starý dědek, který dělá věci postaru a nepřemýšlí o nich. Jediná jeho možnost vykoupení je poznat svou omezenost. Ve filmu, který chce představit názorový střet formou vybroušených dialogů, považuju za problém, když jedna ze stran (i strana, se kterou z větší části nesouhlasím) je viditelně uměle oslabena. Dva papeže je tak třeba vnímat v jejich efektivitě - v tom, jak dobře jsou Hopkinsova unavená agresivita a Františkova dobrota záběrovaná, jak umí strhnout dramatickým okamžikem. Je to o tragice Ratzingerovy zbytečnosti a očistnosti Františkova dobra - ostatní je jen omáčka. Nejde to vnímat jako diskuzi, jako střet argumentů. Jak vyplývá z mého hodnocení, pořád mi to stačilo, ale vlastně ten film k mojí spokojenosti dost prokličkoval a doceňuju ho i navzdory tomu, že proti tolika jeho kvalitám, které se tu zmiňují, bych protestoval. Zážitek tu pramení ze vzrušení a z emocionálního konfliktu dvou notorických stereotypů, ne z hlubokých myšlenek a hodnot. Pořád mi to stačí, jen teda doufám, že lidi po zhlédnutí nemyslí, že to je film o člověku, který je nyní papežem, a jeho názorech. Po zamyšlení se nakonec spokojím se třemi hvězdami - hlavně pro zdržující a nefunkční flashbacky, které jsem k ničemu nepotřeboval, i tak ale pořád převažují pozitivní dojmy ze zábavného slovního fotbalu. 70 %
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Dva papežové, které uvádí do vašich televizí Netflix je výpravná konverzační dramatická komedie, která je krásnou kombinací hraného filmu s dokumentem a dvojicí špičkových hráčů Anthonyho Hopkinse a Jonathana Pryce. Je to podívaná naprosto skvělá, ostatně na režijní sesli seděl vynikající filmař Fernando Meirelles, který tak po filmu Constant Gardener a Město bohů má už třetí majstrštyk. Velké překvapení a pochvala Netflixu.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Film rozpolcený jako názory jeho dvou klíčových postav. Nemám sice sebemenší zájem angažovat se v otázkách náboženství, ale zdejší téma "měla by a jak by vlastně mohla církev polidštit své praktiky, aby se přizpůsobila současnému volnomyšlenkářství" je naštěstí univerzální a jednoduché, takže mě výměny názorů dvou vyhraněných osobností celkem bavily a zajímaly. Tedy přesněji řečeno, zajímal mě liberální postoj Františka, jehož snímek v první půlce profiluje jako zvěstovatele dobré a pokrokové vůle, jemuž nabručený Benedikt jen vznešeně odsekává a sám se v konverzaci tolik nechytá. Vztah mezi dvěma natolik silnými a inteligentními osobami je vůbec podán ukvapeně a vyprávění se od jejich důležité konverzace ve druhé polovině zbytečně na dlouho přesouvá k flashbackům, které dějovou linii v přítomnosti nijak významně neovlivňují. Jsou tam spíše proto, aby měl snímek lepší drajv a nebyl jen "nudnou" konverzačkou - což by se přitom rozhodně nestalo, kdyby Meirelles konflikt a spřátelení obou papežů více rozpitval a nechal oba fantastické herce ještě více hrát. Takhle jsou Dva papežové na rozcestí mezi důležitým konverzačním dramatem s hezkým historickým přesahem a stylově sestříhaným popkulturním klipem, v němž bezpochyby nadaný filmař s citem pro timing předvádí zbytečnou formální exhibici - v jeho rukou skutečně mohlo jít o zásadní počin roku a mrzí mě, že se to nakonec nepovedlo.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
5
Původně jsem si říkal, že mě nezajímá dialogový film dvou křesťanských hlavounů rešící budoucnost jejich církve, ale nakonec jsem věnoval svou pozornost schopných tvůrcům a hercům, kvůli kterym by ten film přeci nemusel být takovou bnabubřelou směšnou pyžmem páchnoucí a pozlacenou fraškou. Náboženství zavrhuji, ale zde se říší hlavně pokora a snaha najít cestu, kterou by měla v dnešní době směřovat římskokatolická církev, jenž je zanesena několika závažnými problémy. Holt ono to prostě nefunguje tak, že zpověď očistí pedofila od jeho perverze... Herecké duo je dobré, ale film není odpudivý hlavně kvůli scénáři. Vím, že mcCarten umí postavám vtisknout lidskost, takže diváka pobaví, že i zaprděnej papež si dokáže zavtipkovat. Dialogy umí být taktně vtipné, lehké i poměrně těžké, když se řeší vyšší úděl. Tvůrci uspěli, ačkoliv není důvod chtít tohle vidět znova. Obrazově to působivé není (bohužel je tam těch hravých střihý a záběrů strašně málo), ale o jistých kvalitách svědčí i to, že film uspěl v očích diváků nejateističtějších zemích v Evropě. Zde lid nevěří v Boha, ale ve vlastní pravdu a já mohu jen těžko říct, co je horší.
avenis
avenis
8 061 bodů
9
Svět mužů v sukních byl, je a bude pro nás "ostatní" vždycky tak trochu podivný. Papež jako instituce doznává v současnosti mnoha změn stejně jako monarchie v čele s královnou. Sonda do života dvou posledních představitelů náměstka Kristova, byť opravdu JEN inspirovaná, nikoliv natočená PODLE skutečnosti, pokouší se nám oba muže přiblížit z jejich lidské stránky. A tak nevím, mám-li je litovat nebo se jim kořit... No, bylo by to krásné, kdyby to tak bylo... Výběr obou herců byl ovšem dokonalý. Anthony Hopkins i Jonathan Pryce se zhostili obou rolí naprosto profesionálně dokonale. A pak, že šaty nedělají člověka. Hanibal Lecter je ten tam, High Sparrow trochu přibral, hadry odložil a učesal se. A máme tu dva svaté otce v kopii Sixtinské kaple ve studiích Cinecita. Proces volby papeže už se ve filmu objevil mnohokrát, ale ve filmu The Two Popes je velmi povedený. Zatím na Netflixu, ale snad už brzy i v TV. (22.1.2021)
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Moc jsem se toho bál, bál jsem se, že se budu dívat na dva starý dědky, co si povídají bůh ví o čem. Nakonec dávám plný počet, protože tento film je tak milý a tak krásně natočený, Hopkins a hlavně Pryce výborní, zasmál jsem se. Netflix sem tam natočí krásnou podívanou, co se týče filmu.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Když jsem dneska chtěl prožít příjemný večer, určitě jsem nemyslel to, že budu kroutit hlavou nad papežama v klobouku, kteří si dělají srandu z lidí jako jsem já. Já jsem jim to oplatil tím, že jsem z celkových 2 hodin jen čučel na stěnu svýho podkroví, kde nefunguje klimatizace a nevětrá mi ani jedno okno. Ne že jen riskuju ze zdravím, protože kyslík uhelnatý, zkrátka člověk potřebuje na to aby vůbec přežil a nevdechl nějaký toxický smrad z čínské prádelny, která je vědle něho. Nenazývám se žádným věřícím člověkem. Nejsem křesťan, žid, katolík, arabáč který vždy po modlitbě vykřikne alláh-akbar!, ba ani žádným tupým člověkem, který ještě v 21.století věří na to, že je země placatá nebo, že fakt existuje globální ojebávání.. takže mi spoustu ale spoustu vět, které dva dědečkové řekli ze svých zvráštělých a zalepených úst od koňské masti, jsem nechápal. Ne, kvůli tomu že mi chybí pár chromozomů nebo že moje máma je sestřenice mého táty, jen mi nepřijde prostě v pohodě, oblbovat miliardu lidí, že nějaký starý páprda musí být druhý Ježíš a doslova ho uctívat nebo se k němu modlit, a vybírat od naivních oveček a beranů jejich desátky, a utrácet to na plecháče Fanty s prošúto pizzou. Ať to pan Hopkins zahrál fantasticky a sympaticky s ražešinou, která mu roste na lícu. Pokud vyjde pokračování s názvem Tři papeži a nemluvně, tak chci ještě více product plejsmentů, sledování americké západokulturní ensenace, a popíjením koli se šibalským tancem od ABBY, za který by se nemusel stydět ani samotný Napoleone Dynamite.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
8.5
Konečně se mi naskytla chvíle zhlédnout Dva papeže! Toto mnohokrát nominované biografické drama si u mě vysloužilo respekt za své „atheist-friendly“ pojetí, tedy, že se nenimrá v křesťanských povídačkách, ale zaobírá se vnitřním konfliktem obou (skvěle zahraných) papežů. Navíc je zde plno vtipných momentů a jako bonus záběry z vylidněné Sixtinské kaple.