Král

81%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Krásný historický snímek. Užijí si příznivci bitev i příznivci dialogů a politických machinací ve středověku.. ve filmu se vyváženě střídá obojí. Krásné kostýmy i interiéry. Brnění středověkých rytířů jsou skvěle zpracované. O životě Jindřich V. jsem toho tolik nevěděl ( že dobýval Francii ano ) a tak jsem rád, že jsem se prostřednictvím filmu dozvěděl něco nového z historie. Celkově na mě film udělal velmi dobrý dojem. 85%.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Dost oldschool historický velkofilm s výborným Chalametem. Historickou přesnost si hodnotit nedovolím, ale je to parádně vtahující i přes tu zdánlivou diváckou nevstřícnost. Takové filmy se už fakt netočí.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Sympaticky usedlý hybrid Shakespearovských dramat a středověké rytířské epopeje, který by se na velkých plátnech býval hezky vyjímal. Všichni si dali na všem obdivuhodně záležet - herci se do svých rolí absolutně převtělili (kromě výborného Chalameta stojí za vyzdvihnutí bodrý opilec Edgerton, nevyzpytatelný Harris a na pár minut úchvatně úlisný Mendelsohn), kostyméři a rekvizitáři perfektně oživili dobové reálie, kameraman vždy hledal ten správný úhel a nasvícení a režisér se snažil nepodléhat stylistickým manýrům a přenést diváka přímo k jednomu stolu, popřípadě na jedno bojiště vedle postav. A vlastně to všechno funguje moc dobře a o to víc mě mrzí, že se místy uhýbalo z podmanivé starosvětské noty jen z obavy, že film začne moderní publikum nudit - kdyby se scénář ještě více ponořil do myšlenek hlavní postavy a občas neměnil jeho náhledy jen v průběhu jediného rozhovoru, mohlo jít o fantastický příspěvek k půlstoletí starým výpravným velkofilmům. Takhle je to "jen" báječně natočené a vzácně autentické historické drama.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Vypadá to krásně. Adam Arkapaw, který už kameru dělal třeba u Kurzelova Macbetha nebo nebo Kurzelovy adaptace Assasin´s Creedu prostě s obrazem umí moc hezky a dokáže skvěle zachytit bitvu i prostou slovní přestřelku mezi dvěma lidmi. Samotné podání zpracování už za mně tolik nefunguje. Postav je mnoho a mnoha se zas tolik prostoru nedostane. Na filmu je vidět, že jeho realizace musela být náročná, každej se snažil co to šlo a někdo se fakt snažil prodat audiovizuální historickou řezbou, která se zároveň strašně pokouší mít Shakespearovský nádech, jenže ho ve finále nemá spíš vůbec. Na Chalameta jsem si musel zvyknout ale od druhý půlky už na mně fungoval, všichni ostatní hrají dobře. Zároveň ale fakt nemám krom vizuálu fakt nic zrovna vyzdvihovat a za nějakou dobu už si z filmu budu pravděpodobně pamatovat jenom Roberta Pattinsona s francouzkým přízvukem a divnou parukou. Pattinson i Chalamet tu potvrzují statusy jedněch z nejlepších mladých herců současnosti, samotné to ale k nějakému velkému nadšení nestačí. Zvlášť když se Chalamet i Pattinson herecky jinde vyřádili výrazně více....
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
7
První půle je taková slabší, ale to proto, že se tam prostě moc mluví s odkazem na opravdové historické okolnosti. Ale pak se to slibně rozjede! Robert Pattinson si to dal jak šéf, opravdu jeden z jeho nejlepších výkonů za celou kariéru... Na bojišti v tom blátě a v soubojích obecně si to potvrdilo kvalitu! A spolu s těmi omamnými chorály tu rázem máme slušný historický film, za který by se asi nemusel stydět ani Ridley Scott ;). Chtěl bych říct, že z toho Timothého jednou něco bude, ale to už se tak nějak stalo ne? 70%
kknk2
kknk2
2 949 bodů
8.5
Netflix se překonal a jeho velkorozpočtový snímek The King by podle mě slušně obstál i v kinech. Filmový středověk je realistický, zajímavá hudba jen dokresluje úžasné záběry, celkový vizuál snímku je opravdu povedený. Myšlenka filmu a herecký výkon Timothée Chalameta je asi to nejlepší a ty historické nesrovnalosti přece nikoho nezajímají.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
9
Autentické prostředí, syrové, drsné, žádné cukrbliky. Atmosférické se skvělou hudbou. Historicky ne zcela přesné, ale to není rozhodující, protože důraz je kladen na výpověď o věrnosti, zradě, osamělosti a potřebě přátelství, a v této rovině funguje výborně. Milovníci silných příběhů si přijdou na své. V některých momentech není dotažena psychologie hlavního hrdiny, resp. zvraty v jeho rozhodování není jsou úplně přesvědčivě ztvárněny, ale to jen pro ty, kteří dbají na vychytávky. I tak je tato postava solidně přesvědčivá.
skylark13
skylark13
2 084 bodů
10
Skvělý historický biják s hodně realistickou bitvou
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
8
Král je svým stylem hodně podobný jiné netflixové středověčině z minulého roku, povedenému snímku Outlaw King, jenom je o něco komornější a divácky složitější. Není to žádná hrdinská podívaná, ve které musí udatní Angličané vytáhnout proti svým nepřátelům, je to více o proniknutí do mysli mladého krále, který některými svými charakteristickými prvky připomíná spíše postavu anti hrdinskou. Nebo snad ne? Jelikož se nacházíme na anglickém královském dvoře, který je plný intrik a falešnosti, je ono surovější jednaní i na jinak ušlechtilého krále vlastně docela pochopitelné. I když se snímek nevyhne bitevním sekvencím, celkově se dá říct, že se jedná spíše o historické drama. Pomalé a skvěle zrežírované. Nemluvě o parádním výkonu vycházející hvězdy Timothée Chalameta, o kterém jsem přesvědčen, že jednoho dne vyhraje Oscara. Holt kralování je prostě těžký. Král nám to krásně demonstroval. Vizuálně skvělá podívaná, škoda některých těch utahaných sekvencí, s čímž souvisí i poněkud přestřelená stopáž, ale zas až tolik naštěstí nepřetahuje.
Nevka
Nevka
1 503 bodů
8
Po filmové stránce i příběhové stránce naprosto dokonalá podívaná, která dokazuje, že Netflix má hodně co nabídnout. Jako celek působí The King o něco kompaktněji než nedávný Outlaw King a kromě počáteční křeče, kterou jsem možná vnímal jen já, stojí i na výborném Chalametovi. Z herců působí ještě sympaticky Edgerton a vyniká francouzský přízvuk Pattisonova Dophina. Jako překvapení navíc můžeme označit absenci "romantické linky" a všemi oblíbených nahotinek. Co ale z toho, když po zhlédnutí zjistíte, jak moc film překrucuje historii a ohýbá Jindřichův charakter? Ne, že bych měl s filmařskou invencí nějaký problém, ale pokud tvůrci tak diametrálně odbočují od historických reálií, zanechává to po snímku nepříjemnou pachuť klamání diváka. A je to škoda. Protože jinak by byl The King prakticky dokonalý a 5 hvězd si zasloužil.