Šokující odhalení

63%
Šokující odhalení
Tvůrci filmu Bombshell mají hned několik es v rukávu: hvězdné herečky, talentovaného scenáristu a režiséra, skvělé maskéry (po internetu kulojí slova chvály, především na přerod Charlize Theron v Megyn Kelly) a téma, které otřáslo Spojenými státy, sexuální obtěžování na půdě Fox News. Šéf televize Roger Ailes byl původně vlivným poradcem republikánských prezidentů, načež ho roku 1996 mediální magnát Rupert Murdoch obsadil do role šéfa televize Fox News. Ailes byl "pověstný" tím, že ženy nutil chodit do vysílání na vysokých podpatcích a v minisukních. Do úřadu pomohl prezidentu Georgi W. Bushovi tím, že jako první spustil "kachnu" o údajném vítězství ve státě Florida, kterou následně "papouškovala" ostatní média. Šéf Fox News byl nakonec ze sexuálního obtěžování a vydírání zaměstnankyň usvědčen (vše odstartovala Gretchen Carlson v podání Nicole Kidman) a roku 2016 šel od "válu". (Lukáš Král, Kinobox.cz)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Tyhlety film/exposé věci mě vždycky přijdou zajímavé, protože dost testují možnosti toho, co fikční kinofilm snese. Je to v podstatě námět pro reportáž, pro text, pro žurnalistický výstup, ale zpracováno to je do konzervativní podoby celovečerního filmového vyprávění - vždy to ve mně budí velmi zajímavé pocity, někdy to může být hodně statické a mechanické, někdy to může působit divně - ale má to zajímavou energii. Co se týče tohohle konkrétního skandálu, přijde mi osobně celkem nefunkční, že ten film řeší konflikt toho, že ženám se stalo něco hrozného, když chtěly "jen dělat svou práci". Jenže ona práce byla žurnalistika na Fox News, která má mimo jiné legitimizaci oněch hrozných věcí v DNA. To mohl být fascinující kontrast a konflikt, který prakticky není osloven. Kdyby se tyto ženy nestaly oběťmi sexuálního obtěžování nebo jiných křivd a zločinů, neměly by s Foxy žádný problém a šířily by agresivní škodlivé neetické dezinformace dodnes. Přitom negativita Fox News je tu plně vykreslována, takže ten kontrast zůstává, jen je zcela neosloven. Abych vysvětlil, co tím myslím, použiju extrémní příklad: Je to jako by vznikl film z druhé světové války o tom, jak byly členky NSDAP ukřivděny a nemohly rozvíjet svou stranickou kariéru. Jako jo, je to asi nefér vůči nim, ale opradu budem přehlížet toho slona v místnosti?
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Pachuť z všudypřitomného metoo je ještě moc velká, ale nakonec jsem byl vlastně překvapený, že mě ten boj holek proti oplzlému šéfovi docela bavil. Akorát ta Charlize to nějak přehnala s plastikama. 7/10
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Kterak se na popud jediné žaloby rozjede bouřlivá kampaň, kvůli níž už nesmějí otylí zakomplexovaní zaměstnavatelé vyzývavě hledět na mladé, spoře oblečené děvenky. Táhnou to především výborní herci a pozornost se daří udržovat také zběsilou zásobárnou informací a dialogů, ovšem příběh vystřelí odnikud a chybí mu nějaký nadstandardní režijní rámec, nemluvě o evidentně osekaném ženském vzepětí, které postrádá pevně zacílenou argumentační hodnotu a spoléhá prostě na to, že s hrdinkami musíme automaticky soucítit. Což ale vždy nelze, protože jsou dobrovolně a hrdě součástí hyenovitého (či alespoň takto vykresleného) média a sami mají k ryze sympatickým figurkám daleko. A v té záplavě jmen a postav se jeden začne po chvíli docela ztrácet. Nejvíce mě paradoxně bavil parádně namaskovaný John Lithgow, který svou roli zvládl bravurně.


Dodatečné informace

Původní název:
Bombshell (více)
  • Šokující odhalení
  • USA Bombshell
Premiéra v ČR:
16. 7. 2020
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA, Kanada

Podobné