Malá lež

68%
Malá lež

Něžná komedie podle skutečné lži vypráví příběh Newyorčanky Billi a její svérázné čínské babičky Nai Nai. Rodina se rozhodne zatajit babičce pravdu o jejím zdravotním stavu. Jak to ale udělat, aby Nai Nai nebylo podezřelé, že jí z ničeho nic chtějí v Číně navštívit příbuzní z celého světa? Vystrojí se svatba! Co na tom, že mladý synovec svoji „snoubenku" sotva zná. Hosté se brzy sjíždějí. Billi svoji usměvavou babičku miluje, americké tradice jsou jí však již bližší než ty čínské a přetvářka pro ni není jednoduchá... Film plný humoru pramenícího z kulturních a generačních rozdílů se stal jedním z nejlépe hodnocených snímků roku a herečka a rapperka Awkwafina získala za přesvědčivé ztvárnění Billi Zlatý globus pro nejlepší herečku. (Aerofilms)



Režie:
Scénář:

Recenze: Malá lež

Kinobox.cz
80%

Lulu Wang se tímto pravděpodobně posune mezi nejžádanější ženské režisérky a osobně jsem zvědavý, jestli natolik osobně a láskyplně přistoupí i k budoucím pracovním nabídkám. Lhát se sice nemá, ale v tomto stylu je libo malou lež podávat pravidelně.

Kinobox.cz
40%

Pozitivní na tomto filmu je postava babičky a občasný zajímavý a občasný méně předvídatelný střípek toho, jak to chodí v Číně a mezi Číňany. Ale opravdu jen velmi občasný - většina filmu se odehrává v interiérech, bez jiných postav, takže nemáme možnost nějak zajímavěji poznat, jak to v současné Číně funguje.


hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ten pohled na odlišnosti v čínské kultuře (ať už zatajování nemocí nemocnému, které je tam zřejmě běžné.., anebo hodování na hřbitově..) je sám o sobě dost zajímavý, takže vlastně ani nevadilo, že tohle rozhodně nějaká velká komedie nebyla. Takový melancholický sladkobol. 6/10
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Film se srdíčkem na pravým místě, který geniálně kombinuje prvky komedie a dramatu a dodává lidský příběh, který má velkou šanci člověka dojmout. Není to nějak přelomové, dost možná jde ale o jeden z emočně nejsilnějších filmů roku

Dodatečné informace

Původní název:
The Farewell (více)
  • Čína Malá lež
  • Čína The Farewell
  • Čína Untitled Lulu Wang Project
  • Čína Прощание
Premiéra v ČR:
21. 5. 2020
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Čína, USA
Rozpočet:
0,25 mil. USD
Tržby:
23,08 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Malá lež je dostupný s českými titulky