Jiří Trnka: Nalezený přítel

?
Jiří Trnka: Nalezený přítel
Příběh neobyčejného umělce, který nevědomky upsal duši ďáblu. Jiří Trnka byl jedním z největších českých umělců 20. století a jedním ze zakladatelů loutkové animace. Jeho poetická a imaginativní práce ostře kontrastuje s temnou érou 50. let v komunistickém Československu. Jeho práce byla režimem používána jako důkaz, že komunistická společnost dokáže umělcům poskytnout skvělé podmínky pro tvorbu. Ideologický zápas Západu a Východu se nevyhnul ani dětem a jejich příběhům. (CinemArt)



Recenze: Jiří Trnka: Nalezený přítel

Kinobox.cz
80%

Hlavní je, že film je zajímavý a přibližuje Trnkovu genialitu lidem, kteří o něm dnes téměř nic nevědí (a takových je překvapivě hodně). Otevřeně se hovoří i o jeho vztahu k režimu, který byl extrémně zajímavý a vyvrcholil těsně před Trnkovou smrtí jeho alegorickou Rukou.


avenis
avenis
8 145 bodů
8
Zajímavý dokument o našem nejlepším animátorovi všech dob. A natočili ho Francouzi. Režiséra Joela Fargese neznám. Jiřího Trnku znám od dětství prostřednictvím jeho loutkových filmů (které mě někdy děsily) a prostřednictvím tajuplných ilustrací v knížkách, které mám dodnes. V dokumentu je hodně zajímavých informací a nejzajímavější je to, co musí vysvětlovat o tehdejších politických souvislostech Tereza Brdečková svému francouzskému kolegovi. Obávám se, že totéž je nutno dnes vysvětlovat i našim českým občanům mladším čtyřiceti let. Co mi však přinášelo jistý diskomfort, bylo neustálé střídání francouzštiny (kdy bylo nutno číst titulky) s češtinou, kdy nebylo nutno, ale oči tam stejně sklouzly. A proto vizuelní prožitek byl ukrácen.

Dodatečné informace

Původní název:
Jiří Trnka: Nalezený přítel (více)
  • Česká republika Jiří Trnka: Nalezený přítel
Premiéra v ČR:
28. 11. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění