Cats

36%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
2
Průser galaktických rozměrů. Jak někdo mohl někdo dovolit vznik něčeho takového. Cats se tímto zařadili mezi nejhorší muzikály všech dob. Pokud bych však opomenul katastrofální vizuál a velmi divné hudební čísla,tak s Cats mám hlavní problém v tom,že kromě ústředního songu Memory nemá žádný zajímavý song.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Webberův muzikál Cats je bohužel dost špatný. Melodií, které by byly alespoň kýčovitě chytlavé, je málo, neexistuje pořádná linka a statické písně mechanicky kupené za sebe zastavují plynulost. Hooper s tím udělal maximum. Práce s pohybem a světlem je úžasná, jsem strašně rád, že jsem nečekal na monitor a vyrazil do kina. Technická stránka je v důležitých aspektech špičková a několik slabších míst snadno odpustím (každý technologicky pokrokový film má nějakou tu chybu, byť uznávám, že když se člověk soustředí na ruce postav, dochází k dost divným věcem). Se špatným výchozím materiálem byla odvedena nejlepší možná práce. Ten film mě fascinoval a neustále jsem obdivoval tu pozornost a smysl pro detail. Ve světě, kde je za hodnou pozornosti pokládána pětadvacátá marvelovka a patnácté Star Wars, potřebuju právě takovéhle věci, které ukazují, že i v rámci komerce existují filmaři, kteří mají ambici nějak prozkoumat možnosti média a nepodřizují se vkusu (mentálně) patnáctiletých kluků, kteří jinak udávají tempo mainstreamu. Celkově silnější zážitek jsou pořád Bídníci, kteří mě naprosto uhranuli, v nich lépe funguje děj (adaptuje se 1500 stran předlohy, takže každá vteřina se počítá), ale svým způsobem má i hypnotizující nepořádek Cats své kouzlo a opět jsem z kina odešel s tím, že jsem viděl něco, co nejspíš jen tak znovu nevznikne. Což je vlastně celkem obdivuhodné - že mě Hooper dokázal strhnout adaptací špatného muzikálu, kde mě nezajímá děj ani hudba. Tohle je filmařina. Nevím, proč na mě Hooper tak funguje u muzikálů, když Králova řeč mě nezajímala a Dánská dívka obtěžovala. Ale je to tam. PS: Na monitoru vypadají triky o poznání hůř, což je rozhodně zajímavé, i když ne bezprecedentní...I když tady je ten rozdíl ještě větší než obvykle. Má to co dělat s osvětlením a vlastnostmi projekce - škoda, o kolik ten film doma přichází, protože v kině opravdu nejde o uncanny valley zážitek.
lamps
lamps
15 150 bodů
2.5
Vynikající! Od první vteřiny pohlcující a vysloveně nadsmyslový zážitek - kamera začíná epickou jízdou přes Euroasii, aby podtrhla historickou kulturní dominanci tohoto kontinentu, načež začíná pečlivě snímaný prostor, jehož atmosféru umocňuje strhující orchestrální hudba, narušovat postupně gradované sdělení, jehož empirická i čistě praktická hodnota sahá až k okolnímu vesmíru. Vyprávění se poté stabilizuje a za husinu nahánějícího znění pozounů, houslí, bas a bubnů z různých kuktur se dospěje až k finálnímu výjevu, při kterém nejednoho diváka zarazí, jak rychle to celé uteklo a jak bezchybné se to jeví. .... Cats je hrozná ztráta času, a tak jsem raději oslavně zanalyzoval úvodní logo studia Universal, které celý film strčí do kapsy. ___ Ale přeci jen si pár slov na kočičí adresu neodpustím - já oceňuji a věřím tomu, že za tím bylo spoustu práce, a nasvícení či inscenace některých scén jsou moc pěkné, ale hlavní problém jsem měl už po pár minutách s tím, že takovou dějově nezajímavou a otravnou kravinu vůbec někdo cpe za víc jak sto mega do kin a čeká fanfáry. Když přitom nechá diváka čumět na lidské ruce přejíždějící přes kočičí boky a poslouchat písničky, jejichž melodie se zapomíná už během toho, co zní. Plusem je alespoň roztomilá hlavní hrdinka, kterou bych si večer vzal na hotelový pokoj i s vědomím, že ocasy tam budeme mít oba (že bych pak někde v tom kožíšku těžko našel nějaké potěšení, je věc druhá - film je samozřejmě vizuálně přístupný i pro děti, i když by neměl být - hrozí zakrnění sexuální potence, víry ve zdravé dospívání i kulturního vkusu).
M3lios
M3lios
9 140 bodů
0
Donedávna som vyhlasoval, že najhorší film, ktorý, podľa mňa, bol na planéte Zem natočený, bude navždy Paranormal Activity. O filme Cats som sa dozvedel, už keď vyvolal pri vydaní gigantickú kontroverziu. Odvtedy som si snímku prial vidieť, pretože som bol zástancom názoru, že to predsa nemôže byť až tak zlé. Dočkal som sa toho až tento týždeň, keď pristál na platforme Netflix. O kvalite tohoto filmu vypovedá už len to, že ako jeden z mála som ho ani nedokázal dopozerať. Zvládol som prvých 30 minút a ďalej sa už nepohnem. Absolútne neprirodzené digitálne efekty by sa ešte dali ako-tak prehliadnuť, keby ich dokázal obhájiť aspoň slušný príbeh. Lenže nie. Dej je rovnako neprirodzený cringe ako aj CGI. Najväčší problém, ktorý s týmto filmom mám (okrem toho, že dokázal pokaziť tak jednoduchú vec ako hudobný doprovod, keď v ňom dokonca hrajú aj slušní speváci) je efekt, ktorý sa nazýva ako Uncanny valley. Aby som sa tu nezdržiaval s definíciou, tak v skratke poviem len to, že je to efekt, kedy človeku príde niečo tak moc dokonalé až mu to príde odpudzujúce. Túto definíciu perfektne spĺňa snáď každý záber filmu. Vždy keď na obrazovke (alebo na plátne) uvidíte "mačky" uvedomíte si, že i keď dizajnéri odviedli veľmi dobrú prácu, v ich výzore, pohybe a mimike je stále čosi nepríjemné ba až neprirodzené. Aby som sa tu už ďalej nerozpisoval. Odporučil by som to? Oh, Hell No! MeMes z toho síce boli dokonalé, ale projekt ako taký, fakt nestojí za vašu pozornosť. Jediná vec, čo stojí za zmienku, je to, že film získal toľko Zlatých malín, že museli usporiadateľa Anti-Oscaru vymyslieť nové kategórie, aby to pre jeden rok nevyhral jediný počin. Stále nedokážem uveriť, ako je možné, že toľko talentovaných ľudí na jednom place dokázalo vytvoriť niečo tak strašne nechutné.
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
2
Je to vážně hnus. Asi nikoho nepřekvapí, že příběh je v lepším případě zcela debilní, v horším cynicky zlý – u Cats hrála vždy hlavní roli technická stránka, která v téhle sérii děsivých tvůrčích rozhodnutí odhaluje dosud netušená zákoutí uncanny valley. Divákovi je většinu tragicky se vlekoucí stopáže trapně, a to nejen za Iana McKellena, Judi Dench nebo Idrise Elbu, ale dokonce i za Rebel Wilson či Jamese Cordena. Špičky Hooperovy kariéry (Králova řeč, Dánská dívka) jsou za mě zcela průměrné a jeho zprznění Bídníků považuju za jeden z nejkrutějších vtipů dekády; po téhle chlupaté zrůdnosti od něj už ale nechci vidět nic a v duchu prezidentova vánočního projevu mu nadále přeju jen bolest. Cats jsou nenápaditým, technicky nedotaženým a děsivě otravným digitálním bordelem, který je pro diváka s minimálně polovinou mozku v zásadě nekoukatelný.
Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 867 bodů
1
I kdyby to CGI bylo úžasné, nemůže to změnit fakt, že člověk předělaný na kočku, myš nebo švába, tak aby to bylo co nejrealističtější, prostě bude vždycky působit divně. V divadle, kde si herec/herečka, obléknou kočičí uši a ocas, musí být muzikál skvělý. Vidíme člověka a zřejmě všichni chápeme, že se jedná o kočku. Ale z tohohle je člověku prostě divně po těle... Šílený...
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
5
Po dlouhé době tu máme opravdu zvláštní film, který chtěl sice původně cílit na velké filmové ceny, ale ohlasy po prvním traileru ukázaly Hooperovi, že půjde spíše o pravý opak. Písně jsou tu kvalitativně tak na střídačku a mnozí herci mi do svých rolí vůbec nesedli. Třeba takového McKellena mám rád, ale tady působil opravdu příšerně a slyšet zpívat už jej nikdy nechci. Elba na první pohled zase působil strašně cool, ale jakmile sundal kabát, byl celý charakter jeho postavy úplně pryč. Vizuál postav je obecně takový zvláštní a choreografie se mi kvůli tomu strašně špatně hodnotí. Herci to sice odtančili, ale animace a onen podivný zjev to vážně zcela narušují. Naštěstí to zachraňovala Webberova hudba, ale i tak to film bohužel nad průměr nevyneslo. O rušivých komických vložkách je pak škoda mluvit. 50%
Quokka
Quokka
37 bodů
4.5
Já v tom zas takovej průšvih nevidím. Sice mě to kdo ví jak nenadchlo a ano, byla to občas pěkná nuda nebo bizár u kterého vás začnou trochu štípat oči a grafika občas ulítla opravdu hodně ale jinak? Pěvecky i tanečně zajímavý a nápaditý až sem se párkrát přistihla, jak se mi to vlastně líbí.