Chata

60%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Psychologické drama o ztrátě křesťanství doslova podporující hrůzu trpícího jedince a o traumatu nad sebevražednou ztrátou matky od rodiny. Jako pojítko děsivého účinku je použita panenka, která tak vyvolává pocit, že v celém příběhu hraje nejdůležitější roli. Ta role je však ve vytváření emocí a nálad v charakterech daných postav dle situace v rámci vývoje děje. Byť se to na první pohled nezdá, hlavní devizou je vztah mezi křesťanstvím a sebevražedným činem. Emočních scén, právě v tomto kontrastu, je tu několik. Biblických výjevů je skutečně obrazově ztvárněno více než dost a právě tyto výjevy vytvářejí onen nejsilnější emoční pocit. Například vnímání reality rozpadající se pod kříži, obrazy světců a mrtvol. Nebo opakující výzva k pokání neotevírající bránu do nebeského království, která působí jako meč zapíchnutý v těle ve jménu viry. Své vyjadřují i malinkaté panenky v domečku pro panenky. Tak, jak jsou rozptýleny, zdůrazňují duševní stav lidí. Vše má své místo, vše má svůj smysl, vše je vyprávěno výhradně ze subjektivních hledisek. Tady zkrátka všechno souvisí se vším. I ten ledový sníh venku plně odráží situaci v domku. Děti nikdy nepociťovali takovou samotu a chlad, jako nyní. Snímek byť se zdá jednoduchý, opak je pravdou. Tady nestačí pouze sledovat počínání postav. Tady se musí zároveň i přemýšlet nad danou situací, podstatou věci a hlavně nad skrytými motivy ukrytých právě v oněch obrazech posloupnosti příběhu. Kdo celý tento koncept plně pobere, má vyhráno.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Čisté. Vyhovovalo mi i, že ten film hraje dost otevřenou hru a nesnaží se šokovat - spíš buduje atmosféru neklidu a spění k jistě tvrdému závěru. Na takové horory chodím do kina rád. Námět je celkem banální, ale provedení špičkové.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Umělý. Tohle slovo si v souvislosti s The Lodge vybavím jako první. Od zápletky přes postavy až po budování atmosféry - tohle je možná zručně natočená a zajímavě vygradovaná, ale zaručená umělost nejhrubšího zrna. Na každý povedený nápad přijde hned několik hluchých záběrů, které jen protahují stopáž a nikam vývoj neposouvají - oproti Osvícení (se kterým to má styčné body hned v několika fázích příběhu) hrozná slabota. Ale Riley Keough opět potěšila.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
The Lodge je 100 minut sledování tvůrčí neschopnosti předvést něco slušného. Obsahově je to totiž naprosto prázdné. Postavy nezaujmou, tudíž mě nezajímalo, jak to s nimi dopadne. Mluvit o tomhle filmu jako o psychologickém dramatu/hororu, je směšné. Dvoum spratkům se nevyplatilo prankovat psychicky nestabilní macechu. Její přeměna je však naprosto levná, povrchní a blbá. Herci se nemůžou ani nijak zvlášť předvést. Samotný průběh je unylý a spolehlivě dokáže jenom nudit. Gradace neexistuje, protože dění ve filmu je jednak průhledné a druhak má naprosto břidké vedení. Nic z toho, co se ve filmu stane, nemá na diváka ani ten nejmenší dopad. Atmosféra neexistuje stejně jako myšlenka. Proč by tedy tenhle film měl někoho zajímat? Neni to strašidelné ani jinak zábavné. Je to jenom zbytečné. (Debílci, co to staví vedle Osvícení, Slunovratu, Čarodějnice nebo Děsivého Děditství, jsou mimo)
countcess_drella
3 910 bodů
6
Naprosto vynikající kamera a zvuková stránka, které tvoří hutnou a tíživou atmosféru. Bohužel toto celé pohřbívá od druhé poloviny předvídatelný příběh a pocit, že se autoři až moc inspirovali Osvícením a Děsivým dědictvím. Škoda, první půlka mě opravdu dostala a zaujala.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
8
Tohle má být hororůrek? Kdeže.. tohle jsme dokázali taky s chábrama natočit na školním lyžáku, a mnohdy i lépe a strašidelněji. No, jediné co se mohlo zdát být strašidelného mohla být spolužačka s devítky, která vážila aspoň dobrý metrák, a měla kurevsky weird pošklebek ve stylu opotřebované a sentimentální mamině po mateřské, a s pohledem nevyspalýmu několika měsíčnímu spánku. Brrr, zima může být někdy opravdu krutá. Horory s chatama jsou jářku vcelku zajimavé téma, na které se obvykle těším jak stepní kozel. Chata v horách měla přesvědčivý pohled, kde se může hrabat přeceňovaný Osvícení. Je pravda, že z téhlé Chaty, se stala jen katolicko-fanatická agitka pro retardéry v jarmulce. Nic tak zajimavýho nepřinese, než táhlý a pomalý děj, a trochu na hlavu šáhlou Riley a otravné soplomety, ale i přes téhle kritéria a jednou přestávkou (dobře, bylo jich víc) na hajzl, mě to dokázalo udržet a při spoustě scén jsem na to čuměl jak Bulhar do mlátičky, a necítil jsem se jak po ranní kolonoskopii. Bžunda. Chalupa u dědečka, aneb když se Chalupáři nedohodnou, kdo bude mít v chalupě orchestrión..
ScarFace_V8
ScarFace_V8
880 bodů
10
Tak tenhle film byl opravdu zajímavý. Působil snad jako nějaký film z Thrillerů M. Nighta Shyamalana ještě předtím než začal točit srač**. Příběh obyčejného šílenství psychicky nestabilní ženy, která díky své minulosti beze svých prášků nedá ani ránu zažije naprostý psychoteror v očistci? Ve filmu nevystupuje moc herců a celé se to točí kolem otcovi nové přítelkyně a jeho dvou dětí na samotě v chatě na míle daleko od nejbližší civilizace. Film není tolik složitý a na většinu otázek dostaneme své odpovědi. Ty nás pak nasměrují k hodně zajímavému finále. Opravdu nechápu proč má tak málo procent.