Beats

69%
Beats

Rok 1994, maloměsto ve středním Skotsku. Nejlepší kamarády Johnna a Spannera pojí pevné pouto. Nyní se ovšem ocitají na prahu dospělosti a jejich životní cesty se rozdělí: Johnno se stěhuje za lepším životem do jiného města a Spanner bude muset čelit nejisté budoucnosti na vlastní pěst. Ale nadcházející léto bude jiné jak pro ně, tak pro celou zemi. Británie zažívá explozi freeparty scény a zrod největšího kontrakulturního hnutí mládeže v soudobých dějinách. Kluci toužící po dobrodružství a úniku se rozhodnou pro poslední společnou akci a vyrazí na nelegální rave. Ukradnou peníze Spannerovu staršímu bratrovi a pod mlhavým vedením D-Mana, dýdžeje z pirátské rozhlasové stanice, vstoupí do podsvětí charakterizovaného anarchií, svobodou a čelním střetem s pořádkovými silami.

Beats vypráví univerzálně platný příběh o dospívání odehrávající se na pozadí hudby, která je stejně eklektická a elektrifikující jako scéna, jež se z ní zrodila. Je to příběh naší doby o přátelství, vzdoru a neodolatelné síle mládí. (Film Europe)




Recenze: Beats

Kinobox.cz
70%

Film Beats je trochu více meditativní a trochu více art, než byl Trainspotting. Není to film, na který byste se chtěli koukat, pokud máte náladu ztřískat se a rytmicky mlátit hlavou (i když se v něm rozhodně vyskytují drogy i rytmické mlácení hlavou).


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Festivalový film o mladých lidech, kterým zákon zakazuje se bavit na hudebních akcích. Jistým úhlem kritický pohled na dobu nesvobody odehrávající se ve Skotsku 90. let. Mládí plné energie, klubová elektronická hudba, radost ze života a to vše odvyprávěné černobílým obrazem, který dosahuje patřičnosti atmosféry celého konceptu vyprávění. Život je laskavý, avšak příležitostí málo a věci nikdy nejsou tak černobílé, jak vypadají. A o tom to vlastně celé je. I přes černobílý obraz v rámci správného uchopení uvidí divák vše v barvách. Tím tak vybízí nejen k filmové zábavě, ale zároveň i k zamyšlení nad danými skutky. Je to hodně sentimentální příběh o propojení hudby a mladické nevinnosti. Do podvědomí diváků se tak dostává nekompromisní obraz temného období britské historie. V razantnosti však ale zase nijak zvlášť netlačí na pilu. I přes dané období se jedná hlavně o přátelství dvou kamarádů snažící se prostě jen bavit. Tím je snímek triumfální a tematicky hodně kompozitní. Snímek má srdce na správném místě a má šanci stát se kultovní klasikou, stejně jako se stal třeba 'Transporting'. Jestli se tak stane však ukáže až čas.

Dodatečné informace

Původní název:
Beats (více)
  • Velká Británie Beats
Premiéra v ČR:
13. 6. 2019
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
0,03 mil. USD
Tržby:
0,31 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění