Bídníci

74%
Bídníci
Stéphane se nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce v Montfermeilu, na předměstí Paříže. Spolu se svými kolegy Chrisem a Gwadou - oběma zkušenými členy týmu - rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitnou na útěku, dron zachytí každý jejich pohyb, každou akci… Film inspirovaný vzpourami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly do současného Montfermeilu, stejného místa, kde se odehrávali slavní „Bídníci“ Victora Huga v roce 1862. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládež v mikinách a Gavrochem, hlavní postavy „Bídníků“, více než zřejmá…(Film Europe)



Recenze: Bídníci

Kinobox.cz
80%

Velmi snadno si dokážu představit, že Bídníci nebudou moc po chuti zarytým pravičákům, protože se jim nebude líbit, jak film poukazuje na praktiky policie, která (dle tvůrců) někdy jedná na hraně fašismu a místní obyvatele doslova šikanuje (viz scéna se studentkami na zastávce). Ovšem je tady i možnost, že ty "méně bystré" umanuté odpůrce uprchlíků/muslimů/černochů naopak film ještě více utvrdí v jejich odmítavých postojích...

Kinobox.cz
40%

Herecké výkony jsou ucházející (obzvlášť cikánští cirkusáci jsou fajn figurky a je škoda, že jsou ve filmu tak málo), ale Bídníci prostě nenabízejí nic, co by je odlišovalo od tuny jiných podobných filmů, které obsahují něco zajímavého, výrazného nebo jsou v něčem lepší. Nejvíce mě překvapilo, jak se podařilo natočit film, který má 100 minut a stane se v něm toho tak málo.


Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Ladj Ly natočil svůj celovečerní filmový debut po sérii dokumentů na stejné scenáristické kostře jako Training Day a dokázal, že i za málo peněz se dá zahrát hodně filmařské muziky. Policista z venkova se kvůli rozvodu rozhodne přestěhovat do Paříže, aby mohl vídat svého synka a dostane umístěnku do pekla mezi propuštěné vězně, ilegální imigranty, světský, zkrátka spodinu, která v této čtvrti žije už po staletí a zpracoval jí samozřejmě také Victor Hugo pod názvem Bídníci. Bídníci jsou stejně jako Training Day podobenstvím o tom, že dobro a zlo je naprosto jasně dané a že i dobří lidé mohou páchat špatné věci a naopak. Finále mi pak doslova vyrazilo dech. Skvělý debut a velký příslib do budoucna.

Dodatečné informace

Původní název:
Les misérables (více)
  • Francie Bídníci
  • Francie Les misérables
  • Francie Bedári
  • Francie Les Misérables
  • Francie Отверженные
Premiéra v ČR:
30. 1. 2020
Distributor:
Filmeurope
Země původu:
Francie
Kreativní Evropa

Podobné