Portrét dívky v plamenech

78%
Portrét dívky v plamenech
Bretaň, Francie,  rok 1760. Talentovaná malířka Marianne dostane zadání odjet do panského domu na izolovaném ostrově a namalovat tam svatební portrét Héloise – mladé dívky z bohaté rodiny, která na přání své matky právě opustila klášter, aby se provdala do Milána. Héloise domluvenému manželství vzdoruje tím, že se odmítá nechat portrétovat, Marianne proto hraje roli najaté společnice a maluje svůj objekt po večerech zpaměti. Mezi oběma dívkami postupně roste vzájemná přitažlivost umocněná blížícím se koncem svobody. Mistrovské dílo francouzské režisérky Céline Sciammy si z letošního festivalu v Cannes odneslo prestižní Queer Palm a Cenu za nejlepší scénář. (Artcam)



Recenze: Portrét dívky v plamenech

Kinobox.cz
95%

Portrét dívky v plamenech útočí na smysl i emoce. Do krajnosti vypjaté citové vření v nitrech hlavních postav musíme dlouho číst jen z letmých náznaků a dlouhých pohledů. O to živelněji a intenzivněji pak ale vyvře na povrch. Málokterý film dokázal jeden milostný vztah popsat s takovou mírou autentičnosti, vášně a něhy a do toho ještě zamíchat úvahy o reprezentaci v umění a všeobjímající pomíjivosti. Ve 21. století bylo natočeno jen pár lepších snímků.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Tento LGBT+-= nebo jak se to dnes označuje je opravdu zajímavý. Retro lesbická láska zobrazena velmi obrazotvorné. Film působí zdánlivě úsporně, přitom na mě nechal slušnou emoční deku. Je to trošku depresivní, ale zajímavé. Krásná kamera a vhodně zvolená lokace, která dokresluje příběh.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Dva krásní mladí lidé spolu tráví hodně času a zamilují se do sebe, protože dva krásní mladí lidé se do sebe ve filmu zamilovat musí. Přijde mi to hezky natočené, ale celkem fádní a raději bych, kdyby postavy strávily méně minut ponurým koukáním na sebe a trochu se mi představily, abych se o ně měl důvod zajímat. 55 %
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
4
Scény připomínají obrázky a herečky hrají dobře ( hlavně očima - což dává smysl v těchto rolích), ale nijak zvlášť se nepředvedou, protože scénář je dost slabý na to, aby se o filmu dalo mluvit jako o banalitě, či jako o intelektuální nudě. Intelktuálno je evokováno výrazem snímku, ale intelektuální fakt neni. Film nijak nezkoumá historickou úlohu ženy (nebo něco, co by tomu dalo přidanou hodnotu). Samotné milostné "vzplanutí" (pokud o tom lze takto mluvit, jelikož Dívce v Plamenech chybí živoucnost) mi přišlo slabě vykonstruované. Nechalo mě to 100% chladným. Docela zbytečné pokoukání. 1,5/5


Dodatečné informace

Původní název:
Portrait de la jeune fille en feu (více)
  • Francie Portrét dívky v plamenech
  • Francie Portrait de la jeune fille en feu
  • Francie Portrait of a Lady on Fire
  • Francie Портрет молодой женщины в огне
Premiéra v ČR:
26. 12. 2019
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Francie
Čeština:
Portrét dívky v plamenech je dostupný s českými titulky
Kreativní Evropa

Podobné