Zpráva

63%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
[SPOILERY] K novému filmu Petera Bebjaka som sa dostal, takpovediac, ako slepý k husliam. Film bol mojou poslednou zastávkou toho, čo si pozrieť v kine predtým, než Covid zase zatvorí všetky kinosály. Nakoniec po všetkých ostatných filmoch som zasadol aj na premietanie domáceho počinu. Už zo začiatku musím uznať, že sa pán Bebjak týmto filmom riadne prekonal. Či už sa jedná o skvelú kameru, dobré herecké výkony, prostredie alebo predanie strachu a hrôzy divákovi cez strieborné plátno, vo všetkom tento projekt exceluje. Vo všeobecnosti tu nemám, čo extra rozoberať. Jedná sa o film s jasným začiatkom a koncom. Vrba a Wetzler utekajú z Osvienčimu, aby po príchode na Slovensko spísali správu, ktorou chcú upozorniť okolie na hrozby koncentračných táborov. V momente úteku film začína a v momente spísania Správy aj film končí. Mierne ma mrzí, že film nemá nejakú dohru. Ihneď ako skončí hlavné poslanie hrdinov naskočia titulky, napíšu sa nejaké doplnkové informácie, a film končí s otvorený koncom. Overall ak to mám nejako zhrnúť, po produkčnej stránke sa jedná o asi aj najlepší počin, ktorý Peter Bebjak zatiaľ natočil, no stále to nie je, podľa mňa, jeho najkvalitnejší film. Snímke kazí povesť fakt, že jej scenár až moc jednoduchý a prostoduchý na tému, ktorú sa snaží zmapovať. I tak si myslím, že sa jedná o veľmi podarený počin, ktorý si zaslúži vašu pozornosť a ak máte radi vojnové filmy, môžem vám aj tento slovenský počin srdečne odporučiť. Len vás ešte musím upozorniť, že sa vo filme ukáže zopár nepríjemných jumpscarov. Netuším, prečo tam sú, no nachádza sa ich tu nemalá plejáda...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
3
Tak jak už jsem napsala k Bebjakovu filmu Stínohra, i tady je to tak moderně nasnímané, že mi to vadilo a nemohla jsem si děj patřičně vychutnat, i když přečetla jsem si, o čem "Zpráva" je, a zaškrtla si to, že se na to u příležitosti Dne vítězství podívám. Opět zklamání, navíc jsem nějak nerozpoznávala ty dva hlavní hrdiny, běžný divák, který nečetl knihu a ani nečte TV magazíny, se nemůže z filmu ani dozvědět, jak se oba jmenují. Každý svůj film v poslední době začíná nějakou nervy drásající smrtí, ale pak je to zmatené a místy i nudné. Pro mladého diváka to musí být extra zmatené! Prostě málo poutavé, velmi málo výřečné. Toť můj názor.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Zásadní téma je podáno skrze snaživé zpracování, které tak moc dbá na vystižení atmosféry, až selhává ve vyprávění příběhu. Přesto ale dílo dosahuje v rámci své kategorie evropských kvalit. Více zde.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Vizuál představuje silný prvek tohoto filmu. Syrové obrazy přispívají k prožití atmosféry osvětimského pekla. Zpráva nemá nijak hluboce propracovanou psychologickou stránku, ukrývající se vězni mně spíš lezli místy trochu na nervy. Rovněž tak vyslýchající důstojník je relativně klišoidní, syn padl na východní frontě a on tady v závětří plní úkoly, které mu musí dávat smysl jen tehdy, když si vypláchne mozek a eliminuje jakýkoliv cit. Přesto je film působivý právě přes obrazovou stránku. Překvapivě mě nenudil, i když nijak mimořádně akční. To jsem ani nečekala, navíc jak natočit napínavý film, když vím, že z koncentráku úspěšně uprchli. Za mě mohl režisér trochu osekat část v koncentráku a rozpracovat tu pasáž o tom, jak neradi slyší dobří lidé špatné zprávy. Jaký porod znamenalo připustit, že se tam dějí zvěrstva. Jak se vám z Osvětimi utíkalo? Jak asi….