Čínská čtvrť

81%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Podle mne se může Čínská čtvrť hrdě hlásit k jednomu z nejlepších scénářů všech dob a právem za něj i získala nominaci. Ty zbylé nominace (neproměněné) jen dokazují,že se jedná celkově o jeden z nejlepších snímku a možná nejlepší noir film vůbec. Polanski je v pozici režiséra velmi sebejistý a jeho vedení herců hraničí s genialitou. Jack Nicholson byl v hlavní roli bezchybný!
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9
Chinatown je vrcholem žánru "film noir" sedmdesátých let a jeden z nejlepších filmů Romana Polanského (vedle Rosemary má děťátko - ve stejném žánru). Výborně zpracovaná zápletka s drastickým rozuzlením přinesla Robertu Townemu Oscara za nejlepší filmový scénář (což byla bohužel jediná proměněná nominace z deseti - Nicholson ani Dunawayová Oscara nezískali, všechno bral druhý díl Kmotra). Towne při psaní scénáře "viděl" svého kamaráda Jacka Nicholsona v hlavní roli a psal mu ji na tělo. Píše se rok 1937. Někdejší policista, dnes soukromé očko Gittes, specialista na manželské nevěry, má zakázku: podváděná manželka si ho najme na sledování údajného nevěrníka Hollise Mulwraye. Jenže sledovaný muž je následně nalezen mrtvý a Gittese kontaktuje skutečná Evelyn Cross Mulwrayová (Faye Dunawayová), která nemá se zadavatelkou zakázky nic společného ... V menší roli exceluje John Houston jako otec Evelyn - Noah Cross (v anketách jeho postava pravidelně vyhrává Největšího záporáka amerického filmu). Jako jedna z mála hlavních hvězd vycházel s režisérem Polanskim - Nicholson a Dunawayová s ním vedli na place jednu bitvu za druhou. Dusnou, zpomalovací atmosféru filmu podtrhuje skvělá empatická hudba Jerryho Goldsmitha.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Film, který má opravdu jedinečnou atmosféru a perfektní scénář. Jack patří k mým oblíbeným hercům a viděl jsem u něj o dost lepší výkony. Vím, že tempo filmu si vyžaduje nepřehrávání a klidný výkon, ale trošku mi připadá, že to Jacka příliš nebavilo. To co nakonec vzniklo jako celek, je ale moc dobrá podívaná.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Rozhodně dobrá kriminálka s legendárním soundtrackem, ale s těmi nadšenými hlasy bych byl osobně opatrný. Navíc v Polanskeho filmografii se dají najít lepší fláky. Nicholson skvělý jako vždy - a to neslezl ze záběru. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
"Mám rád svůj nos, rád jim dýchám". Geniální film noir se strhující atmosférou, famózními herci a tajemstvím až do konce. Stejně jako Nicholsona a krásnou Faye ovšem naprosto obdivuji filmového boha Johna Hustona. Tohle se Polanskimu moc povedlo!
lamps
lamps
15 156 bodů
8
S Čínskou čtvrtí mám jediný problém. Jakkoli se příběh tváří celou dobu hluboce mysteriózně a spiklenecky, ve výsledku mi přijde spíše falešně superchytrý a trochu zbytečně protahovaný. To ale nic nemění na tom, že jako barevná pocta filmu-noir funguje znamenitě, že atmosféra je správně dusivá, herci výteční a Polanski inscenuje některé vrcholné scény velmi působivým, ve své době takřka ojedinělým vizuálním způsobem. Málokdy vás tak zamrzí, že noir už se z filmového průmyslu definitivně vytratil, jako při sledování Chinatown, díla formálně bezesporu dokonalého a krásného...
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Čínská čtvrť je místo, které v každém městě poznáte, protože skutečně přenáší kus své země a funguje skoro jako kulturní enkláva uvnitř všemožných států, kde nejen že se prodávají úplně jiné služby a zboží než jinde, ale platí tam i svá pravidla.. V tomhle uchopení Romana Polanskiho se s významem téhle městské oblasti hraje hezky a minimálně za začátku je jasně vidět, jak ji zahaluje tajemstvími a opovržením. Aby pak divákovi představil detektiva Gittese, kterého případ okolo manželské nevěry zavede rovnou do tajů Čínské čtvrtě, kde postupně rozplétá fakta případu, v němž ale rozhodně jde o víc než o rozpadající se vztah.. Někdy (a budou tady toho plné komentáře) bývá Čínská čtvrť označována za snímek s nejlepším scénářem, což potvrdit nemohu a spíše potvrzuje kvalitnější detektivku, kterou naopak pozvedává Polanskiho režie, která dodává Jacku Nicholsonovi takovou energii, že jeho Detektiv Gittes se navždy stal jednou z jeho nejlepších rolí, jen jich má "Mulholland Man" tolik, že není těžké zrovna na tuhle zapomenout.. Co se bravurně daří je hra s prostředím, které střídá jak zemědělské stepi za LA, tak atmosféru velkoměsta a pokaždé má divák pocit, že je tam nejméně padesát stupňů.. Osobně si myslím, že příběh trošku ztrácí tempo i přesto, že rozuzlení příběhu je divákovi rychle jasné. Ovšem zajímavá je teprve cesta k samotným Gittesovým odhalení, který se na cestě za pravdou zamotává do větších her.. Čím více toho vidím, tím zjišťuji, že detektivních filmu je jako šafránu a těch povedených ještě méně, kdy Čínská čtvrť je přinejmenším důstojným žánrovým kouskem. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Ukázková scénáristická práce, kde jsou informace dávkovány přesně tak, jak mají být, aby divák o nic nepřicházel. Polanskiho režie je ovšem trošičku nevýrazná, ale to je dáno čistě tím, že on tak prostě točí. Zato Nicholson je v roli detektiva výborný a jeho charisma dokáže prodat frajerské očko s tou největší grácií. Čínská čtvrť je ukázka poctivé staré školy filmařiny, která sice nepřináší inovaci zavedeného filmu, ale je natolik solidně natočenou podívanou, která baví a je radost na ní koukat.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
dokonale takmer v kazdom aspekte, od hereckych vykonov cez goldsmithovu hudbu az po polanskeho reziu. vynikajuci je i scenar i ked neradil by som ho k najlepsiemu scenaru vsetkych cias...
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
7
Ve své podstatě velmi zajímavý film, ať už se jedná o kulisy, detektivní zápletku, nebo ten zdrcující konec. Já věděl, že tohle všechno je ve své podstatě dobré, ale už dnešní zastaralost filmu mi skrz nevýraznost veškerého dění nedala to, co jiným před 44 lety. Chybí tomu jiskra. Chybí tomu více zvratů, či nějaké pořádné vyznění. V tomto filmu jen Nicholson běhá z místa na místo a zkrz dialogy zjišťuje, co dál a dál a dál. Tedy, je jasný, že takové to doopravdy není - já z toho takový pocit však měl. Jak už jsem říkal. Film zestárl a tím se všechno stalo o 50% méně intenzivním. Hrozně rád bych však nějaký remake, pokud by ho měl v rukou někdo schopný.