Čekej do tmy

80%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Poklidný i když dramatický příběh natočený prakticky v jednom bytě. Audrey Hepburn se snaží zahrát nevidomou ženu seč může, ale prostě jí ta slepota příliš nejde. Jinak skvělý scénář, trošku si to chtělo více pohrát se závěrem a bylo by to skvělé. Za pohodovou podívanou a za nevšední příběh dávám 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Mladá nevidomá žena je traumatizována trojicí lupičů hledající v jejím bytě panenku obsahující ve svých útrobách heroin. Dokonale rozehraný příběh o ženě, která jakoby se držela hesla: “ Že jsem slepá neznamená, že nevidím co máte za lubem!” Námět ale není nijakou novinkou. Podobný příběh, i když se jedná pro změnu o postarší ženu, lze vidět v daleko starším snímku z roku 1955 ´Pět lupičů a stará dáma´. I když pravda, tento je více do komedie. Snímek ´Čekej do tmy´ je dokonalý v celé své podstatě. Odehrává se na jednom místě, tedy v bytě nevidomé ženy v suterénu domu. Tímto je poznat, že je to natočeno podle úspěšné divadelní hry. To však na impozantnosti příběhu a napínavému poskromnému vývoji děje nic neztrácí. Naopak. Filmová verze tomu dala daleko větší thrillerovou důraznost. Režisér Terence Hill tímto prokázal svoji režisérskou dovednost, neboť natočit něco takového není zrovna žádná legrace. Děj má v sobě určitou děsivost a kdo ji nevidí, nechť zůstane slepý aby pochopil. Těžko říci, jak by si s něčím takovým poradil světoznámý Alfred Hitchcock, který má svůj snímek s příběhem odehrávající se na jednom místě ´Okno do dvora´. Nic naplat, jedná se o klasiku z druhé poloviny 60. let, která patří mezi ty nestárnoucí. Žádné současné lekačky, žádné zbytečné násilí, žádná přetvářka. Je to příběh ze kterého mrazí a to obzvlášť na konci, kdy jsou divákům vizuální stránkou předhozeny pocity takové nevidomé osoby. Andrey Hepburn v roli nevidomé podala vskutku úctyhodný výkon.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Dobře natočený thriller se skvělým nápadem. Poslední čtvrthodinka opravdu nastavená na maximum. Celkem slušné čtyři hvězdy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Asi jsem čekal něco víc. Finta, kterou použila trojka zlodějů na slepou Audrey byla zpočátku fain a dost originální, ale po čase začalo být zřejmé že tohle scénarista zbytečně překombinoval. Ještěže to herecké obsazení bylo takhle luxusní, takže se opravdu je na co koukat. Ale mrazivý thriller raději nečekejte.6.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film sice obsahuje několik bizarních chyb, ale ty velkoryse přehlédnete, protože to vůbec nejsou chyby, jak říkají škarohlídi. Ve filmu to musela být bomba a naplno jsem snímek docenil až na pořádné uhlopříčce a v originálním znění. Ačkoli je to film Audrey Hepburn, herecky jí předčí Alan Arkin dokonce v trojroli a perfektní je také Richard Crenna, který je jedním z nejzajímavějších záporáků, protože vlastně jako záporák vůbec nevypadá! Jeden čas to vypadalo na remake, na divadle si totiž role hlavních herců střihla Marisa Tomei a Quentin Tarantino, ale v tomto složení bych už s tím asi nepočítal. Honě dobrá klasika a závěrečná půlhodina je skutečně perfektní.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
7
Někdejší režisér bondovek s Seanem Connerym a v 60. letech jeden z těch největších se ujal filmového zpracování divadelního dramatu o slepé ženě, která ve tmě stojí proti zločinu.. Terence Young tady divákům ukázal trošku absurdní snímek, který vládne především svojí atmosférou.. Minimalistické vyprávění odehrávající se prakticky jen v jednom bytě, kde se skupinka gangsterů/zlodějíčků musí zmocnit tajemné panenky a to vše udělat před nic netušící hlavní hrdinkou Susy.. Jako divák napínavě sledujeme snažení zlodějíčků, kteří šikovně a tolika způsoby využívají Susyiny indispozice. Čekej do tmy se snaží převrátit iluzi bezpečí vlastního domova a navíc ukázat svět, jaký podle tvůrců slepci vidí a k tomu jim dát nějaký kredit.. Jen to už nezvládá fungovat v onom svízelném pojetí, a nejen že to není vůbec děsivé, ale navíc máte několikrát až takový groteskní pocit, díky němuž si dokonce celý film dokážu představit jako komedii.. Takhle na vážno to má sice působivé momenty, ale když vidíte o co se pře taková snaha, a jak vykonstruovaný některé postupy jsou, trošku ironie by to tomu sedla.. Takhle s celou vážností jde naopak o takovou volovinku, kde všichni padnou úžasem, že si slepá žena dokáže k hlasu přiřadit tvář.. 70%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
6
Tak až teď koukám jak opěvovaný tenhle snímek je a já bez u zardění dávám původně myšlených 60%. Omšelá podívaná s divadelně inscenační atmosférou a naprosto vykonstruovaným dějem, posun postav nulový. Průměrná žánrovka své doby, Audrey Hepburn mě zde typickým přehráváním té doby nijak neohromila a jediný kdo by stál za zmínku je Alan Arkin v roli záporáka. Opravdu nic co bych chtěl vidět podruhé.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Měl jsem opravdu strach o paní Hepburn - tu jsem znal z takových romantických filmů a teď najednou toto! Tento thriller je opravdu dobrý, ale není to přímo mé gusto.
Marator
Marator
269 bodů
8.5
Viděno v tv dabované a dobrý napínavý thriller. Vím, že se na to ještě jednou určitě podívám. V originále s titulkama a bude to ještě větší napínákový thriller. Nevím či to bylo schválně nebo špatnou kopií, ale to rozladěný piáno v průvodcovské melodii mě jediné rozlaďovalo z dobrého podívání.