Čas probuzení

82%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Opus magnum režisérky Penny Marshall - zpracovala román Awakenings (Probouzení, 1973) britského neurologa Olivera Sackse. Toho ve filmu ztvárnil Robin Williams (pod jménem Malcolm Sayer); jeho "probuzeného" pacienta Leonarda Lowea (s empatií srovnatelnou snad zčásti s Dustinem Hoffmannem v Rain Manovi - ale ve skutečnosti je ještě věrohodnější) neskutečný Robert de Niro. Jako "probouzející se" osazenstvo léčebny exceluje celá plejáda vynikajících hollywoodských komiků (např. Alice Drummond jako Lucy, Anne Meara - matka Bena Stillera - jako Miriam nebo Richard Libertini v roli Sidneyho). Šťastného konce se nedočkáme, o to přesvědčivěji film působí. Můj nejoblíbenější :-) Mimochodem, v menší, ale výrazné roli sestry Eleanor Costellové se představila Julie Kavner - originální hlas modrovlasé Marge ze seriálu Simpsonovi.
  • skvělé režijní vedení celého hereckého ansámblu
  • kamera (Miroslav Ondříček!)
  • Robin Williams v jedné ze svých nejlepších nekomických rolí
  • Robert de Niro hraje jako bůh!
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Nechápu, jak mi mohl tento snímek tak dlouho unikat. I když je neuvěřitelné, žej je již téměř 30 let starý, vůbec mu to neuškodilo i při shlédnuti v roce 2018. Tyto snímky jsou nadčasové a věčné. Skvělý výkon Robina Williamse a výkon Roberta De Niro se snad ani nedá slovy popsat - možná.. geniální. Celkově skvělých 90%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Skvělí herci v další variaci na souznění s nemocnými. I tento film svým podbízivým a sladkým způsobem funguje a i když není nijak objevný, stejně na člověka zapůsobí. Akorát na čtyři hvězdy.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Čtvrtá hvězdička je především za působivou první hodinu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Retro snímek podle skutečné události zapsané v knize Olivera Sackse vypráví velmi dojemný příběh. Dr. Malcolm Sayer (Robin Williams) zkoumá v nemocnici skupinu pacientů, kteří překonali encefalitidu a pak skončili v katatonickém stavu. Zatímco ošetřovatelé je považují za téměř komatické pacienty, Sayer je přesvědčen, že pacienti vnímají a žijí vnitřním životem. Sayer tak získá povolení na léčbu experimentální látkou L-DOPA, která pomohla s Parkinsonovou nemocí a výsledky přijdou vzápětí. Čas probuzení je jeden z těch druhů filmů, který je emocionálně tak hutný, že stačí jenom jedno jeho zhlédnutí a z paměti už ho nevytěsníte.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Mistrovské dílo v daném žánru, byť třeba za Formanovým Přeletem pořád výrazně zaostává. Hlavní protagonisté podávají dost možná životní výkony, Marshall za kamerou nechává příběhu volný průchod a krásná hudební stránka působí od začátku jako magnet na divákovu mysl. Námět z psychiatrické léčebny je možná zdánlivě předurčen k rychlému okoukání. ale pokud to rozbalí De Niro v nejlepší formě a pokud je příběh alespoň z poloviny tak oslovující a dojemný, jako zde, nezbývá než uznale smeknout klobouk..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Snímek o naději a jiném lidském kontrastním přístupu, takhle jednoduše by se dal asi příběh shrnout. Robin Williams jako doktor Malcolm Sayer strávil celou svoji doktorskou praxi mimo styk s lidmi a nyní se mu promění profesní život, když přijímá místo v newyorské nemocnici, kde se rozhodne najít si svoje místo studiem pacientů, kteří překonali encefalitidu.. Zdánlivě zubožení lidé, kteří nejsou schopni pohybu či jiné řeči, tam ale přes víru doktora Sayera přece pořád musí být. Všechno začne nevinným výzkumem s s postarší pacientkou Lucy, která nepohne ani hlavou, ale letící tužku vám chytne na povel. Zájem a víra v pacienty, že za nehybnou pózou se stále skrývá jejich osobnost, která chce ven, se rozhodne doktor Sayer vyzkoušet experimentální lék L-DOPA... A tady začíná naše pozitivní pouť příběhem a důvod, proč se snímek jmenuje Awakenings... Pacienti se díky tomuto léku začnou probouzet ze svých světů a zpátky se vracet do života mezi ostatní. Rázem lidé, kteří nebyli schopni otočit hlavou dokáží chodit a i sami mluvit. Jedním z procitnutých pacientů, je i Leonard Low, coby Robert De Niro, na kterém byl lék zkoušen jako první, a tak je on vždycky předzvěstí toho, u čeho dojde u ostatních. Jeho očima vidíme první krůčky a jeho radostné náhledy do nového světa, který konečně spatřuje po dlouhých dvaceti letech... Ale jak je předzvěstí všeho dobrého, co lék L-DOPA nese, tak současně i toho zlého... Pro mě lehce podobný snímek s Formanovým Přeletem nad kukaččím hnízdem, jak některými příběhovými prvky, tak i samotnou skladbou pacientů. Krásný příběh o lidech a důkazem, že i v tom nejnehybnějším člověku je pořád skotačící já.. Navždy si budu už pamatovat scénu, kdy se ráno probudíme společně s doktorem a Leonard Lowe není, kde ho v noci zanechal. V případě hereckých rolí jednoznačně zazáří Robin Williams, jehož typ snílkovského doktora je jedna z mých nejoblíbenějších postavových charakteristik. Nevím, zda jsem s ním viděl lepší snímek, ale na druhou stranu moc jsem toho s ním neviděl, ale přesně takováhle postavu mu sedí.. Robert De Niro není žádný herecký nováček a touhle dobou už má za sebou jeden zvučný filmový titul za sebou, ale tohle byla konečně po deseti letech opomíjení (včetně jeho největší role v Tenkrát v Americe), kdy zase dorazila nominace na AA. A zvučný trojlístek uzavřu s sestřičkou Eleanor Costello jako sváteční herecká účast Julie Kavner, která velkou část kariéry zasvětila mluvení Simpsonových, takže ten Margein chraplák, to je životní dílo téhle dámy. Zde sice nemá takový prostor, ale prvek jejího vztahu k Leonardovi jen podtrhává střídající emoce příběhu... Film, jehož nosná linka, která se navíc zakládá na skutečných událostech, dokáže pookřát tolika dojemnými chvilkami, kde i pouhý pohled Leonarda na vodu nebo z okna je instantní příval emocí. Tomuhle můžete vyčítat, co chcete, ale srdíčko tam hladce najdete.. 80%
Standa.
Standa.
6 180 bodů
8
Neskutečně vynikající herecký koncert dvou velikánů filmu. Robert de Niro, jako pacient a Robin Williams, jako jeho doktor. Bylo úžasné sledovat ty pestré přeměny chování Roberta de Nira, během jeho léčby. Skvělí scénář mimochodem.
mottleone
mottleone
3 414 bodů
9
Tohle je tak skvělá záležitost, že není třeba dlouhých slov - "Robert De Niro zde odvádí herecký masterpiece a celý film prozařuje čistou dušičkou Robina Williamse". Dlouho mě nějaký film takhle silně nezahřál u srdíčka - krásných 90%
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Největším zločinem akademie Oscar bylo to, že De Niro Oscara za toto nezískal! Smysl příběhu mně přišel až neuvěřitelně poutavý. Já sám jsem sice nebrečel, ale ve vnitř jsem pláč cítil. Spojení Williamse a Deš Nira je prostě nezapomenutelné a i do teď mě mrzí, že film nemá ani jednoho Oscara a že není tak silně oceňován. ALE ON SI TO ZASLOUŽÍ!