Čas pracuje pro vraha

58%
Čas pracuje pro vraha
Plakát traileru
Na ulici najdou zavražděnou ženu. Brzy se ukáže, že vražda souvisí s činností velké agentury INDOC, která sídlí v bezprostřední blízkosti kina, kde ženu našli. Na první pohled obyčejný případ se v době vyšetřování změní na nevšední zločin.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
8
V sedmdesátých letech vzniklo mnoho povedených detektivních snímků a tento je jeden z nich. Natočen byl na základě románu 'Efektivně mrtvá žena' od spisovatele Václava Erbena. Ano, jedná se o literárního autora, který stvořil slavného kapitána Michala Exnera. Ten tu však tentokrát nevystupuje. Místo něj se případu chopil kapitán Jindřich Marka a jak jinak, neméně zdatně. Autor u něj taktéž zohledňuje jeho kriminalistické počínání tak i soukromý život, pro patřičné zohlednění přirozené lidské tváře. Samozřejmě se jedná o detektivní příběh o pátrání po vrahovi, který je na svou dobu tradičně propojen s politickou zápletkou. Tentokrát se jedná o téma protistátního komplotu s cílem emigrace skupiny vědců do kapitalistické ciziny. Obsazení do hlavní role Františka Němce zřejmě nebyla náhoda. Podobnou roli měl v seriálu '30 případů majora Zemana' (1974), ve kterém ztvárnil příslušníka StB zabývající se právě emigrací a západními agenty, kde se plně uplatnil dle daných představ. Dramatizace, patřičná atmosféra a mírné napětí v rámci řešení případu. Jedná se skutečně o řemeslně vyrobenou filmovou detektivku ve všech svých aspektech, na který se, samozřejmě vlivem své doby vzniku okem schovaným, dá s přehledem dívat i dnes.
kawa
3 388 bodů
6
V době normalizace vzkvétala výroba krimi filmů, bohužel nestejné kvality. Tento film je o jedné špionážní buňce, vysávající mozky z pozad železné opony. Před hrozbou vyzrazení se jeden z INDOC agentury dopustí vraždy, a pak dalšího pokusu na vyšetřovateli případu, slabém Františekovi Němcovi. Slabý průměr.
bmagic
bmagic
567 bodů
5
Nechápu, proč Česká televize protáčí dokola jen pár starých detektivek, zato tak 2x ročně. Určitě by našla v archivech spoustu jiných, které se na obrazovky nedostaly déle než 10, 20 či více let. Samozřejmě netoužím po příliš ideologicky zabarvených. Ale u detektivek, u ketrých jde o vyřešení a nalezení pachatele, je půlrok málo na to, aby divák zapomněl - a proč by se tedy díval znovu?? Slovy klasika: hledejte, šmudlové, něco méně známého.

Dodatečné informace

Původní název:
Čas pracuje pro vraha (více)
  • Československo Čas pracuje pro vraha
  • Československo Czas pracuje dla wroga
Premiéra v ČR:
1. 2. 1980
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch