Čarodějův učeň

80%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Velmi osobitá animace a skvělé zpracováni Krabata. Příběh je sám o sobě dobrý a i v animované podobě se povedl. Německo hranou verzi jsem ještě neviděl. Je dobře hodnocená, takže se těším na srovnání s tímto českým zpracováním starším o 30 let. Karel Zeman byl génius.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nestrhlo mě to, jak jsem doufal a jak jsem si pamatoval z dětství. Přesto silný kousek, který určitě patří k naší špičce.
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Tento film je skvěle udělaný, pro malého dětského diváka je dokonce trochu dost strašidelný. Vzpomněl jsem si na tenhle film, když jsem viděl hranou moderní verzi, kde hrál Nick Cage, a který se tomuto nemůže rovnat ani náhodou. Je vidět že dokonalá digitální technika není všechno!
Fingon
16 886 bodů
8
Asi je škoda, že jsem se k tomu nedostal jako dítě... takhle je to "jen" osmdesát procent...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Skvostný horror, na který vzpomínají celé generace diváků nejen v česku, ale i sousedním Německu. Tohle vážně není pohádka, ale vadí to snad někomu? Spisovatel Preusler pocházející z Liberce napsal velmi působivý temný příběh a ten neztrácí nic ze své působivosti. Opravdový klenot českého filmu.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Mnoha českých filmařů možná nemá v Hollywoodu tak známé jméno, jistě se ovšem najdou i výjimky. Jednou z nich může být i Karel Zeman. Skrze jeho práci s vizuálními efekty a animací je Zeman s dnešním odstupem vnímán jako český George Méliès, svou tvorbou inspiroval Tima Burtona, Stevena Spielberga nebo Wese Andersona, jeho tvorbě je věnováno Muzeum Karla Zemana umístěné na Malé straně v Praze, svojí prácí se stop-motion animací a praktickými kritiky je dodnes vnímán jako legenda. Za jeho nejznámější díla je poté vnímána Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil, výrazným filmem v kariéře Zemana je ovšem i Čarodějův učeň. Zemanův pokus o adaptaci novely Otfrieda Preußlera a jeho příběhu o Krabatovi (která je založena na mnohem starší pověsti) je směsicí pohádky a hororu, dvou zdánlivě neslučitelných žánrů, kdy při jeho tvorbě byla využita nejstarší animační technika s názvem plošková animace. Výsledkem je další výrazně stylizovaná práce, kterou mohl Zeman ne poprvé a téměř naposledy (následující snímek Pohádka o Honzíkovi a Mařence byl jeho posledním) opět vytřít zrak. Spíše než pohádkou je Čarodějův učeň horor, pravidelně dokáže nadělit husinu a dokázat, že tento animovaný film možná ideálnější servírovat krapet odrostlejším divákům, není snadné zbavit se pocitu, že jde dost možná o animák, který je ideálnější pouze pro dospělé diváky. Jestli měl nějaký konkrétní projekt Karla Zemana inspirovat Tima Burtona, bylo by snadné uvěřit, že to byl právě Čarodějův učeň. Občasná sázka na černý humor, démoni, krev i děsivá zvířata. 72 minut dlouhá podívaná nikdy neztratí zápal, přitom všem zůstává depresivní nádech, který by se jako pohádka před dobrou nocí jednoduše neosvědčil. Nepůsobí Zemanův cit ke stylizaci, kdy i v animované formě zvládá předkládat poutavé vizuální výjevy, očividná snaha o vyšperkovanost. Luděk Munzar zvládá roli Krabata/vypravěče, Jaroslav Moučka nahání hlasem děsivého Čaroděje mráz, v součtu jen možná zamrzí, že se pořád příběh vydává pořád krapet cestou pohádky a má to vliv na vývoj zápletky i momenty, kdy by pohádka už při tak výrazných výjevech mohla zajít ještě o ždibec dál. Atmosféře zvládá přispívat i hudba Františka Belfína, příběh je jen možná krapet urychlený, kdy se v tomto případě jeví další příznak pohádky, která musí být kratší, aby byla divácky vděčnější. Hybridnost mezi pohádkou a hororem je tak možná u Čarodějova učně drobnou překážkou, přesto jde o další výrazný Zemanův zářez. Ne nutně jeho nejlepší film, přesto pořád jeden z nejvýraznějších českých filmů všech dob. Jeho mezinárodní uznání je dalším důkazem navíc. A především je Čarodějův učeň dalším důkazem, že se nevyplatí soudit dle příjmení. Dekádu trpět prolhanou a chlastem nasáklou hromadu hnoje na Pražském hradě je sice obtížné, Karel ovšem Zemanům i po letech vrací hrdost....
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Tento animovaný film upoutá Vaší pozornost. Velice povedené.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
krabateeee! skutočne mrazivá "rozprávka", ktorú deťom určite nedoporučujem. takto majú vyzerať skvelé horory a hlavne tá geniálne temná atmosféra celého filmu, vážne skvelé! krabateeeee!!!
Pas
Pas
6 225 bodů
10
Karel Zeman byl mistrem svého řemesla.Hororová pohádka, krásně poetická, plná fantazie, originality, inteligentní a drsná. Některé pasáže ve mě zanechaly pochybnosti, jestli by se na tohle vlastně vůbec měly dívat děti, z některých scén mrazí (když si učeň před mistrovskou zkouškou musí vykopat možná vlastní hrob). Každopádně jde o výjimečný počin v rámci české i světové animované tvorby a zase jednou dávám bez váhání plný počet bodů.
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Zemanovská klasika!