Komisař Clouseau na stopě

74%
Komisař Clouseau na stopě
Plakát traileru

Té noci zazněly z nádherného paláce Benjamina Ballona, rozkládajícího se v obrovské zahradě kdesi na okraji Paříže, čtyři výstřely. Očím zděšeného majordoma, který první přispěchal na místo, se zjevila komorná Maria Gambrelliová, stojící s ještě kouřící pistolí v ruce nad mrtvolou svého milence, španělského šoféra Miguela. Všechny důkazy hovoří proti ní, nikdo soudný nemůže o její vině pochybovat. Jenomže vyšetřováním byl - tak trochu náhodou a tak trochu omylem - pověřen inspektor Jacques Clouseau z pařížské Sureté. A toho nikdo a nic nepřesvědčí, že tato krásná a křehká žena, do níž se na první pohled zamiloval, je vražedkyně. A dokonce mnohonásobná, neboť Miguel nebude zdaleka poslední obětí...

Druhý film s geniálním nešikou Jacquesem Clouseauem bývá někdy označován za nejlepší z "panteří" řady, i když do ní původně neměl patřit. Měl v něm sice hrát Sellers, ovšem nikoli Clouseaua. Ale režisér Blake Edwards, kterého povolalo studio, aby zachránil projekt, s jehož přípravou nebyli šéfové studia spokojeni, pozměnil scénář, vycházející z divadelní hry, navázal na úspěch Růžového pantera a ze Sellersovy postavy udělal Clouseaua. Oproti prvnímu "Růžovému panterovi" pak ještě film obohatil o postavy komisaře Dreyfuse a asijského sluhy Katoa, kteří se následně objevovali i v dalších příbězích.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
S komisařem Clouseau to mám tak,že mám všechny jeho filmy rád stejně (jen filmy se Sellersem samozřejmě). Avšak tento díl v mých očích patří mezi ty nejlepší vůbec. Pokaždé,když film vidím tak se směji od začátku do konce. Tolik zábavných momentů,kterých v sobě snímek skrývá v žádném jiném krimi filmu nenajdete.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Druhý díl mě bavil o poznání více než ten první. Celé to samozřejmě tvoří svou nešikovností inspektor Clouseau, který dělá jednu botu za druhou. Vystačit si s tím celý filmnje trošku monotónní a uvidím, jak budou probíhat další díly. Tady bych hodnotil 65%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Druhý snímek se šarmantním a poněkud zbrklým inspektorem Jasquesem Clouseauem, natočený ihned následující rok po prvním dobrodružství v severoitalském Benátsku „Růžový panter“ (1963), kromě nového případu, netýkající se však již vzácného diamantu jmenující se Růžový panter, ale vraždy, nově představuje dvě nové postavy doprovázející etudy Clouseaua. A jedná se o snímek považovaný za nejlepší a hlavně za nejzábavnější z celé série. Možná je to i tím, že se vlastně paroduje detektivní tvorba Agathy Christie, což se také naznačuje jménem Clouseaueova asistenta. Jméno Hercule si s Agathou Christie jistě spojí každý. Takže se tentokrát celá etuda pohybuje kolem luxusního panství a kromě situační komedie se už daleko více klade důraz na nejrůznější skopičiny, která nás v oblasti klasického filmu dodnes baví především v podání dvojice Laurela a Hardyho. Tady Clouseauovi nahrává sluha Cato, který neustále útočí v těch nejnevhodnějších chvílích, aby posílil inspektorovi reflexy, což příběhu dodává v zábavném podání akčnější ráz a celou humornou náturu především doplňuje Charles Dreyfus, coby šéf, který je Clouseauovou neschopností pomalu přiváděn do stavu šílenství. A funguje to. Jacques Clouseau je tedy již tentokrát skutečně na stopě, a kde se objeví, tam na ničem nezůstane nit suchá. Tímto druhým snímkem byl tedy vytvořen hlavní vzorec celé série a byl použit naplno. Snímek baví po generace a je stále zaslouženě vyhledáván. Zajímavostí je, že je příběh založen na francouzské hře „LʼIdiote“, ve které ale inspektor Clouseau nefiguroval. Hra byla adoptována pro Broadway pod názvem ΅ Výstřel do tmy“, což je také podtitul tohoto snímku, a zahráli si v ní Walter Matthau a Julie Harris. Pro film byl scénář samozřejmě náležitě upraven. V roce 2000 Americký filmový institut ocenil skvělé komedie a tento snímek zařadil na 48. místo mezi klasiky všech dob. Možná by si to zasloužilo posunout o něco výš.


Dodatečné informace

Původní název:
A Shot in the Dark (více)
  • USA Komisař Clouseau na stopě
  • USA A Shot in the Dark
Země původu:
USA, Velká Británie
Tržby:
12,37 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Komisař Clouseau na stopě je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Komisař Clouseau na stopě


Powered byJustWatch