Komisař Clouseau na stopě

74%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
S komisařem Clouseau to mám tak,že mám všechny jeho filmy rád stejně (jen filmy se Sellersem samozřejmě). Avšak tento díl v mých očích patří mezi ty nejlepší vůbec. Pokaždé,když film vidím tak se směji od začátku do konce. Tolik zábavných momentů,kterých v sobě snímek skrývá v žádném jiném krimi filmu nenajdete.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Druhý díl mě bavil o poznání více než ten první. Celé to samozřejmě tvoří svou nešikovností inspektor Clouseau, který dělá jednu botu za druhou. Vystačit si s tím celý filmnje trošku monotónní a uvidím, jak budou probíhat další díly. Tady bych hodnotil 65%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Druhý snímek se šarmantním a poněkud zbrklým inspektorem Jasquesem Clouseauem, natočený ihned následující rok po prvním dobrodružství v severoitalském Benátsku „Růžový panter“ (1963), kromě nového případu, netýkající se však již vzácného diamantu jmenující se Růžový panter, ale vraždy, nově představuje dvě nové postavy doprovázející etudy Clouseaua. A jedná se o snímek považovaný za nejlepší a hlavně za nejzábavnější z celé série. Možná je to i tím, že se vlastně paroduje detektivní tvorba Agathy Christie, což se také naznačuje jménem Clouseaueova asistenta. Jméno Hercule si s Agathou Christie jistě spojí každý. Takže se tentokrát celá etuda pohybuje kolem luxusního panství a kromě situační komedie se už daleko více klade důraz na nejrůznější skopičiny, která nás v oblasti klasického filmu dodnes baví především v podání dvojice Laurela a Hardyho. Tady Clouseauovi nahrává sluha Cato, který neustále útočí v těch nejnevhodnějších chvílích, aby posílil inspektorovi reflexy, což příběhu dodává v zábavném podání akčnější ráz a celou humornou náturu především doplňuje Charles Dreyfus, coby šéf, který je Clouseauovou neschopností pomalu přiváděn do stavu šílenství. A funguje to. Jacques Clouseau je tedy již tentokrát skutečně na stopě, a kde se objeví, tam na ničem nezůstane nit suchá. Tímto druhým snímkem byl tedy vytvořen hlavní vzorec celé série a byl použit naplno. Snímek baví po generace a je stále zaslouženě vyhledáván. Zajímavostí je, že je příběh založen na francouzské hře „LʼIdiote“, ve které ale inspektor Clouseau nefiguroval. Hra byla adoptována pro Broadway pod názvem ΅ Výstřel do tmy“, což je také podtitul tohoto snímku, a zahráli si v ní Walter Matthau a Julie Harris. Pro film byl scénář samozřejmě náležitě upraven. V roce 2000 Americký filmový institut ocenil skvělé komedie a tento snímek zařadil na 48. místo mezi klasiky všech dob. Možná by si to zasloužilo posunout o něco výš.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tenhle díl jsem v dětství nikdy neviděl a taková řachanda, jak jsem doufal, to zrovna nebyla. Jako tajemná detektivka s potrhlým hlavním hrdinou to ale rozhodně šlo. Nejlepší byl samozřejmě Kato.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Z filmu byl opět jako v případě Růžového pantera hit a pravidlo, že pokaždé, když byla kariéra Edwardse nebo Sellerse u ledu, přišli s novým Closeauem. A že jich bylo! Edwards režíroval hned 8 filmů! A jaktože šla do kin dvojka Růžového pantera už tři měsíce po premiéře jedničky? To je příběh! Sellers měl hrát v detektivce podle divadelní hry. Scénář nenáviděl, ale byl k roli smluvně vázán. Požádal proto Edwardse o pomoc. Edwards říkal, tak to přepíšeme na dvojku Růžového pantera. Přepsal scénář, vymysleli postavy sluhy Cata a šéfinspektora Dreyfuse a scenárista William Peter Blatty (Vymítač ďábla) do filmu vymyslel gagy! Sellers ovšem na place zdivočel. Začal vymýšlet hovadiny, místo volný pokoj říkal vilný pokoj, místo opice říkal opoce a Edwardse přiváděl k šílenství. Do konce natáčení spolu komunikovali jen přes papírky, které si posílali jako zamilovaní školáci. Jen s opačným znamínkem, že. Aby toho nebylo málo, Sellers bez vysvětlení na jeden natáčecí týden dokonce úplně zmizel. Ještě je třeba na místě zmínit animované titulkové sekvence s geniální jazzovou hudbou Henry Manciniho, které obecenstvo milovalo. Ostatně existuje i animovaný seriál Růžový panter, který byl ve své době velkým hitem. Mancini je autorem skvělého hitu Moonriver ze Snídaně Tiffanyho a samozřejmě ústřední melodie The Pink Panther, kterou si jistě mnozí z vás pobrukují a nechybí téměř na žádném plese nebo v milionu televizních reklam.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
5.5
Výlet do zlaté éry crazy komedií mi úplně nesednul a na vině je přílišná repetitivnost gagů v podání Petera Sellersa. Celý film je tak sestaven převážně z jeho pádů do vody, z pohovky, z postele, z okna a pak zase do vody... Někomu to může stačit, ale od Britů očekávám trochu jiný druh zábavy. Neříkám, že v některých momentech film neumí pořádně pobavit (scéna se seřizováním hodinek a kráječ doutníků), ale v těch dalších zkrátka jen neustále jede několik running joků dokola (zatýkání Crusoa, neúspěšné zabití Crusoa, vyskakující Asiat a již zmíněné pády). 99 prázdných minut, kde mě u televize držela snad jen kriminální zápletka, fantastický Herbert Lom a krásná Elke Sommer (+ parádní český dabing). Příště se však koukám někde jinde.
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
4
"Dejte mi deset takových jako je Clouseau a zničím vám celý svět." Na začátku je skoro 5 minut hudba, která je mi protivná + pobíhají okolo zmatené postavy. Pak to nějak začne a je to hodně pomalé, utahané až dlouhé. Sellers hraje inspektor popletu a na co sáhne, to zničí. Někdy to funguje, někdy to nudí. Já u toho skoro usnul, ale je to přes 50 let starý film, který byl ve své době fenomén! Ale dnes? - 40%.
Pajmen
1 204 bodů
7.5
Inspektor Clouseau je tu konecne v hlavni roli a narozdil od Ruzoveho pantera se plne ukazuje jake nemehlo pan vehlasny inspektor vlastne je. Poprve zde vidime i Charlese Dreyfuse, moji oblibenou postavu, a Katoa a film je hned o neco koukatelnejsi.
easer07
easer07
72 bodů
5.5
Já jako velký fanoušek cizích komedií z 60. let jsem si i tenhle film nenechal ujít, ale žádná sláva.