Cizinci ve vlaku

79%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Jak je v rukou génia jednoduché udělat z obyčejného scénáře velkolepou podívanou. Ten génius se samozřejmě jmenuje Alfred Hitchcock a pokud mě zrak nešálil, mihnul se sám na moment u vlaku. Je to napínavý jako kšandy, atmosféra by se dala krájet a závěr je fenomenální. Skvělý Farley Granger i Robert Walker. Skvělá černobílá klasika.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Námět ano, herci ano, režie víc než ano, ale scénář je vážně děravý a polovičatý. Slabé čtyři hvězdy. Jen těžko se ale dá zlobit na Hitchcocka, který odvádí sám o sobě tak dobrou práci.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Až na ten skutečně pitomý kolotočový závěr, kdy už logika dost kulhala, jsou Cizinci výborným thrillerem postaveným hlavně na vztahu Guye a Bruna. To napětí mezi nimi je v každé scéně parádní. 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Jedním z nejpopulárnějších Hitchcockových titulů je film Strangers on a Train (Cizinci ve vlaku – 1951). Hitchcock na plátno velmi efektně převádí skutečně zvrácenou myšlenku. Sociopat Bruno navrhne cizímu muži ve vlaku Guyovi, že zabije jeho ženu, pokud zabije jeho nenáviděného otce. Policie bude bezradná kvůli ztrátě motivu vražd. Guy nebere celou věc příliš vážně dokud není nalezena mrtvola jeho ženy. Film-noir Cizinci ve vlaku má možná absurdní myšlenku, ale proveden je velmi věrohodně. Hitchcock od počátku filmu nenechává diváky na pochybách kdo je kdo a používá i takové drobné detaily, jako promyšlenou kombinaci druhů bot.
avenis
avenis
8 137 bodů
7
Hrůzný případ psychotika, který je přesvědčen, že vymyslel dokonalou vraždu protislužbou. Jedno z mistrovských AH děl, kde opět vymýšlí nové techniky a převratné nápady. Nezapomenutelný je záběr ležících brýlí, v nichž se zrcadlí právě probíhající vražda. Dechberoucí nebezpečná scéna, v níž se plazí (skutečný) obsluhující kolotoče pod roztočeným karuselem, nebyla kašírovaná a Hitchcock sám prohlásil, že nic tak nebezpečného a děsivého už nikdy nebude točit. Odpadky, mezi nimiž hledá tápající ruka zapalovač, vybral AH osobně. Po čtyřech předchozích kasovně neúspěšných filmech byl toto konečně kasovní úspěch. AH bylo 52 let. (2014)