Richard Jewell

78%
Richard Jewell
Plakát traileru
Richard Jewell je americké filmové drama inspirované skutečnými událostmi z roku 1996. Na letních olympijských hrách v Atlantě se zaměstnanci bezpečností služby Richardu Jewellovi podařilo objevit v batohu výbušninu a zachránil tím mnoho lidských životů. Ze dne na den se z něj stal hrdina, pak se ale dostaly ke slovu média, která začala manipulovat s řadou zavádějících informací a z Richarda Jewella se stal hlavní podezřelý celého činu. Rozsáhlé a vyčerpávající vyšetřování FBI mu následně udělalo ze života peklo.



Recenze: Richard Jewell

Kinobox.cz
80%

89letý Eastwood má stále pevnou režijní ruku a ví, co jak natočit, aby to fungovalo. Tempo jeho filmu je o trochu pomalejší, než jsme dnes zvyklí, všechny záběry jsou dlouhé a přehledné, v každou chvíli víme, kdo kde je a co tam dělá. Po třetích Mizerech, které jsem viděl o několik hodin dříve, působil tenhle film doslova jako balzám na většinu smyslů...


Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Pěkně zpracovaný příběh podivína a puntíčkáře v uniformě ostrahy. Paul Walter Hauser ho zahrál naprosto dokonale a absolutně jsem mu věřil jeho naivitu a prvotní víru a oddanost policii, potažmo FBI. Poté co utvořili sourodou dvojici se Samem Rockwellem to začalo být opravdu skvělé. Příběh o moci médií o čistotě lidské duše i a stinné stránce spravedlnosti. Prostě opravdu pěkná podívaná..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Film devadesátiletého republikána, který má samozřejmě mnoho technických kvalit, ale náhodou zrovna jeho vztah k médiím a jeho potenciál být využit v proti-mediální kampani konzervativců je jak vecpaný z jiného žánru. Najednou se nekouká na iluzi autenticity, ale co nejefektnější vytvoření nepřítele - bez ohledu na historické skutečnosti. Z novinářky, která v realitě podlehla už před lety rakovině, je tu udělána kariéristka, co vyměňuje sex za informace, pro což není žádné podložení, ale ona už se bránit nemůže, že jo. Vyšetřovatelé to schytali jen o kousek míň. Rozhodně zajímavý kus politické propagandy pro 21. století - kvalitní víceméně realistické oscarové drama prodávající potřebný narativ o zlých médiích a neschopných vyšetřovatelích honících nevinné muže. Film o němž nejde říct, že je příšerný a že na něm hodně lidí neodvedlo dobrou práci. Stejně tak nejde říct, že naprosto lže, protože některá média se vůči Jewellovi očividně zachovala špatně - na druhou stranu jde o unikátní anekdotu a ten film ani zcela nezastírá, jak moc dávalo smysl myslet si, že Jewell je vinný. Nepochybovala o tom řada lidí, co se s ním a jeho policejní fetiší v minulosti osobně setkala - šlo zkrátka o souhru nešťastných náhod, která musela vést k momentálnímu selhání systému. Upřímně řečeno tenhle případ není ani moc ilustrativní a nefunguje příliš dobře jako metafora nějakého zásadního systémového problému, naopak od nich implicitně odvádí pozornost.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Další bizarní americká true story, která dala na frak všem těm profilům pachatelů. Vlastně to bylo dost fain, jen mi tady asi chyběla nějaká "ta" scéna, která by z RJ udělala další nezapomenutelnou Eastwoodovku. 7/10

Dodatečné informace

Původní název:
Richard Jewell (více)
  • USA Richard Jewell
  • USA The Ballad of Richard Jewell
  • USA Баллада о Ричарде Джуэлле
Premiéra v ČR:
16. 1. 2020
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Richard Jewell je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch