Ptákovina

77%
Ptákovina
Ptákovina
„Moc je nejsladší, když je úplně nepřiměřená – když blbec vládne moudrému…“ Kunderova hra fraškovitě, až sarkasticky odkrývá v lidech to, co je jejich motorem. Pro někoho je nejdůležitější podřídit se a mít svůj klid, někdo potřebuje k životu moc nad ostatními. O své komedii Ptákovina říká Milan Kundera, že „je to komedie do té míry nevážná, že je to víc než komedie: že je to ptákovina.“ Její spletitý děj spustí Ředitel, který namaluje ve třídě na tabuli obrázek kosočtverce. A přijde se na to. Nastává vyšetřování a do hry vstupuje také všemocný muž města, Předseda. Mýty opředená komedie se u nás hrála jen krátce v roce 1969 a od té doby ji u nás nikdo oficiálně neviděl. Až do září roku 2008, kdy ji v pražském Činoherním klubu nastudoval režisér Ladislav Smoček. Moderní a hluboké hře, stejně jako její inscenaci, se dostalo zaslouženého přijetí. A Jaromíru Dulavovi v roli Předsedy i ceny Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Povedené divadelní zpracování Kunderova díla. Ondřej Vetchý je fenomenální, Jaromír Dulava skvělý a celkově se na pódiu sešla parta sourodých herců. Je to legrace, trošku ze života. Prostě dobře napsaná, zpracovaná i odehraná satira, která musí Českého diváka bavit.
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Kunderovo podobenství, tvrdě nekompromisní a důsledky jednoho bezmyšlenkovitě nakresleného obrázku s jednoznačným významem. Promiskuitní ředitel nakreslí pi*u, učitelka Eva mu rozumí, předseda je zmítán žárlivostí... Jak Kunderu nemusím, toto divadelní představení i z televizní obrazovky je velmi poutavé. Kamera zachycuje v detailu výrazy tváří herců, které by nám v divadle možná unikly. Ale nezapomeňte na zahradu. Je tam plevel. :)

Dodatečné informace

Původní název:
Ptákovina (více)
  • Česká republika Ptákovina
Premiéra v ČR:
1. 7. 2009
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění