Cech panen kutnohorských

73%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6.5
I když je Cech panen kutnohorských podařenou veselohrou, v cizině oceňovanou, já z tohoto snímku přeci jen tolik nadšený nejsem a ze třicátých let mám spoustu oblíbenějších filmů. Toto je pěkná zábava na celkem vážné téma z drsné doby, ale nějak se nepodařilo do snímku propašovat tu správnou atmosféru šestnáctého století, což se panu Vávrovi v dalších filmech podařilo na jedničku.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Premiéra byla 16.9.1938, ale kritiky vyšly smíšené. Recenzenti Vávrovi vytýkali přílišnou světovost a inspiraci ve francouzských snímcích té doby, zkrátka film nejevil dostatečně národní charakter. Ambiciózní Vávra ale vyloženě snímky pro domácí publikum nikdy točit nechtěl a vždy ho potěšilo ocenění zahraničních festivalových porot. V tomto ohledu má snímek Cech panen kutnohorských velmi zajímavý příběh. Film byl uváděn v mnoha zahraničních zemích jako USA, Finsku, Dánsku a zejména Itálii. Cech panen kutnohorských získal prestižní ocenění Zlatý pohár Luce na MFF v Benátkách, ale Vávra si díky Musoliniho fašistickému režimu pro cenu nemohl přijet. Ten ročník ostatně vyhrála Leni Riefenstahlová. Organizátoři festivalu udělili Vávrovi zpětně až v roce 2002.
bmagic
bmagic
567 bodů
6.5
Pamatuji si na ten film z dětsví, kdy ho dávali v cyklu "film pro pamětníky". Moc si z něj nepamatuji, hlavně už ne děj, jen úžasnou postavu v podání Zdeňka Štěpánka a z ostaních už jen výbornou mladou Jiřinu Šejbalovou. Tím se mi vryl do paměti. %Skoda, že už dloho nešel v televizi.
martin2560
martin2560
567 bodů
7
Plejáda herců tehdejší doby zaručuje dobrou podívanou.Snahou zřejmě bylo ukázat že ve středověku nebylo zas až tak zle.Je to veselohra, která vybočuje z řady tehdejších snímků.Koukat se na to dá i dnes, zkrátka člověk se tomu zasměje i po tolika desetiletí.Apropo Adinka Mandlová tady ukázala ramena a "celá" záda....což se jen tak nevidí 🙂