České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft

79%
České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft
České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft
Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
No... Tahle hra je dobrá podle obsazení. Se Svěrákem coby Husem je to prostě lepší, co si budeme nalhávat. Smoljak naopak zvládá seminář. I tak je ale tenhle Cimrman veskrze zbytečný, skoro neobsahuje typický humor a hlavně zabíjí skvělou symbolickou myšlenky zmizení Cimrmana spolu s první světovou válkou, která v sobě měla jediná víc síly a hlubokomyslnosti než celá tato hra, jež se skládá spíše z očividných a jednoduchých vtipů, které jsou maskovány tím, že autoři využili hodně historických postav a faktů, čímž uměle vyvolali pocit chytrosti.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jak to ti chlapi dělaj (-li), že vždycky vymyslí (-leli) tak geniální scénáře. Mezi nejoblíběnější Cimrmanova dílka České nebe asi nezařadím, ale jinak nemám výhrady. 8/10
Fingon
16 886 bodů
8
Nejprve jsem České nebe slyšel jen jako audiozáznam a nyní se mi do rukou dostal dvojdisk s oběma alternacemi. Patnáctá hra patří spíše mezi ty slabší, alespoň co se humoru týče, ale to už tu bylo řečeno. Více se mi líbila alternace se Svěrákem (zase...).

Dodatečné informace

Země původu:
Česká republika, Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft