Bylo nás pět

85%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Jak zpracovat notoricky známou klasiku (také si vybavuji rozhlasové čtení na pokračování v nezaměnitelně geniálním podání Františka Filipovského) a neublížit jí - skvělá práce režiséra Karla Smyczka. Několik postav bylo obsazeno neuvěřitelně přesvědčivě: především všichni kluci (Zilvar z chudobince pecka), parádní starý Zilvar v podání Jiřího Pechy, pan Fajst (S. Zindulka) s Kozí Kunckou (Luba Skořepová) nebo Kristýna-Rampepurda (Barbora Srncová). Atmosféra maloměsta jako na dlani.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Těžko by to mohlo být lepší.
lamps
lamps
15 150 bodů
10
Pevná součást mého dětství, která ani na desáté shlédnutí neztrácí své kouzlo. Podmanivé Smyczekovo vyprávění doprovázené geniálními hereckými výkony v čele s pány Navrátilem a Nárožným hold dělá divy.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Celkem povedené. Humorné a velice dobře koukatelné.
hrumsrt
hrumsrt
9 188 bodů
8
Jedna z seriálových adaptací, která dostála předloze a hlavně je svým způsobem tak nádherná, že může (a snad i bude) bavit všechny generace, ať jste už koukáte na telenovely, westerny nebo na Marvelovky. Osobně miluji, když dílo (jedno jesli seriál nebo film, ale první jmenovaný to má snazší) dokáže vytvořit iluzi svého světa. Tedy, že si divák dokáže představit, že svět tam běží, i když to není součástí filmu, tedy že ten fikční svět je představen takovým pojetím, že by mohl fungovat i mimo zachycené osudy. A tohle je přesně ten případ! Protože já úplně vidím, jak Péťa den, co den poté, co se uzdravil z nemoci, dál jezdí s klukama na kole. Obsazení je totální trefa do černého, ať už hlavní postavy kluků, vedlejší strejda jako Vařecha, tak ale i skoro epizodní jako brácha Láďa. Jako kluk jsem neměl problém se s Péťou scítit a vidět svět jeho očima, či se dětsky zamilovat do krásné Evičky. A tak vždy. když slyším tu znělku, je mi zase 10 a všechny starosti jsou tatam. 75%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9
Opravdu zdařilá adaptace knížky Karla Poláčka. Tohle se Karlu Smyczkovi skutečně povedlo! I všichni dětští herci jsou skvělí, ne pouze ti dospělí. Oldřichu Navrátilovi role klasického předválečného hokynáře náramně sedla. Hudba Petra Hapky nádherně celou prvorepublikovou atmosféru podkresluje. Poslední díl "Cesta do Indie a zpět" byl poněkud slabší a dost nudil, ale jako celek výborné!
Standa.
Standa.
6 180 bodů
8.5
Určitě jeden z nejlepších českých seriálů. Naprosto skvěle zachycená doba se všemi kostýmy a kulisami. Jak to ten Karel Smyczek dokázal takhle bezchybně zpracovat, když v té době ani nežil? To může být všem jedno, protože si zato zaslouží nemalý obdiv.
limeta
limeta
5 175 bodů
9
Tohle je asi nejlépe natočená kniha co znám, navíc notoricky známá a hodně čtená. Dobré obsazení a skvělá výprava, přesvědčivé vykreslení postav a hlavně to, že je tam z knihy opravdu všechno, spolu tvoří skvost mezi českými seriály. Nádherná klasika
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
10
Klasika... Až na díl kde se malý Bajza vydává ve snech do Indie je to jeden z našich nej seriálů. 91%
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
6
Celkem dobrý seriál...Potěší a pobaví,je to klasika.