Oldboy

62%
Oldboy
Plakát traileru

Na Mikuláše vejde do kin film, který není ani trochu svatý, ani trochu hodný. Šokující zápletka a epická cesta za pomstou, to je Oldboy. Obyčejný chlapík se ocitne zavřený v jedné místnosti, neví kde, neví kdo, neví proč. Na dlouhých 20 let. Najednou se probouzí venku, a dokud nedostane odpovědi a nezchladí svou žízeň po pomstě, nic ho nezastaví. O kultovním thrilleru Oldboy prohlásil kdysi Quentin Tarantino, že je tarantinovštější, než on sám. Oldboy se nyní vrací na plátna v nové verzi, kterou natočil režisér Spike Lee, autor filmů Spojenec a 25. hodina. V hlavní roli se představí Josh Brolin ( Tahle země není pro starý ) a kdo se mu postaví do cesty, pozná, jak velký je jeho vztek a jak dobře se umí ohánět kladivem. Stylová podívaná, během níž divák neví, co se v příštích minutách stane.

Po jednom mejdanu se Joe Doucett probouzí v neznámém pokoji a vedle kocoviny má mnohem závažnější problém. Neví kde je, nemá své osobní věci a hlavně - nemůže ven. V televizi navíc hlásí, že jeho žena byla zavražděna a on je hlavním podezřelým, po masakru v jeho domě zůstala naživu malá dcerka. A tak to zůstane na dlouhých 20 let. V Bílém domě se střídají prezidenti a on stále neví, kde je, kdo ho vězní, na jak dlouho a proč. Den za dnem v jedné malé místnosti. 20 let. Zničehonic se probouzí venku na svobodě. Jediné, na co od té chvíle myslí, je pomsta, za kterou jde nelítostně a brutálně. Brzy navíc v telefonu uslyší: „Jestli chceš vidět svou dceru ještě někdy živou, odpověz na dvě otázky. Proč jsem tě nechal uvěznit? A proč jsem tě teď pustil ven?“

Původní thriller Oldboy před lety režiséra Spika Lee uhranul. A když dostal do rukou skvělý scénář, který se na originální příběh dívá z trochu jiného úhlu, rozhodl se ho převyprávět po svém. Málokteré režisérské jméno vzbuzuje pro podobný krok důvěru. Stěžejní roli hraje Josh Brolin. Své postavě věnoval svůj talent, ostře řezané rysy i náročnou přípravu. Rychle nabral pár kilo do postavy dobře živeného průměrného amerického chlapíka a hned nato musel projít transformací do člověka, u něhož se do popředí dostávají zvířecí instinkty a který strávil mnoho let cvičením. Plných šest týdnů navíc cvičil choreografii pro legendární scénu, v níž se s kladívkem postaví 35ti mužům.




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
V tuto chvíli mohu poděkovat své děravé paměti,protože z korejského originálu si pamatuji jen hlavní myšlenku a závěr,což se mi u sledování tohoto remaku hodně šiklo. Vůbec jsem si nepamatoval co se vlastně všechno v průběhu filmu stalo a co vlastně vedlo k té sladké tečce. I přesto všecko nemohu dát filmu víc než 70%,protože už jsem to prostě jednou viděl a myšlenka prostě není originální. Co se zpracování týče,tak to nemůžu nic vytknout a při sledování Joshe Brolina šel úplně mráz po zádech,ten chlap je prostě monstrum a pro tento film se skvěle hodil a předvedl svůj herecký talent.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Americký remake jihokorejského snímku ´Oldboy´ (2003), natočeného na základě komiksové série, by se dal shrnout do jednoznačnosti. Nějaký Joe Doucett se po zdařilém alkoholovém výplachu na povedeném mejdanu probudí a neví kde, jak se tam dostal, kde má své věci a jak se dostat ven. Jen jedno ví. Má touhu se pomstít. Původní scénář byl v zájmu amerického publika naprosto překopán, čímž byl zavržen umělecký akt v rámci psychologické hloubky jednotlivce v dokonale pojaté atmosféře artového rozhraní, jakým se původní film pyšnil. Američtí tvůrci celý koncept pojali jako akční thriller s hodně brutálními akčními scénami, kterých je tu, narozdíl od originálu, docela dost. Námět je samozřejmě zachován, ale to je asi tak vše. Diváci neznající originál budou samozřejmě spokojeni, ale ostatní se spíše ušklíbnou. I když nově nastavená koncepce skutečně také není až tak úplně k zahození, jak by se mohlo zpočátku zdát. Takový dojem je už jen vlivem přemíry různorodých amerických předělů v hojné míře naprosto nepovedených. To ostatně platí i pro tentokrát, neboť to, co původně uchvátilo či naopak doslova a do písmene šokovalo, tady prostě se stejnou měrou nefunguje, i kdyby čert na Káče jezdil. Je to samozřejmě dáno i tvůrčím uměním režiséra Speeka Leeho, který jako Chan-wook Park prostě není. Snímek je tak spíše pojat v rámci činorodé akční popcornové zábavy s brutalitou sobě vlastní, tudíž není vhodný pro diváky nemající přílišnou brutalitu zrovna v lásce. Jestli tedy původní jihokorejské zpracování tato verze předčila se nedá jednoznačně posoudit. Každý má své pro i proti a jestli je lepší psychologické nebo ryze akční podání hlavní postavy už jen záleží na divácích, z nichž každému vyhovuje něco jiného.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Po zopakování originálu i remaku po letech bezprostředně po sobě jsem vůči téhle verzi mnohem méně smířlivý. Její reduktivnost mi připadá zásadně horší a i když hodně z toho jde svést na studiový zásah, něco z toho je prostě inherentní nedostatek založený na neochotě vydat se vlastní cestou, ale zároveň konání kusých změn, které rozbíjejí jakoukoliv vnitřní logiku. Sice tu vidím určitý potenciál intertextuálního vnímání, kdy některé variace a citace originálu jsou zajímavé, ale v důsledku to je jen osekání dobrého filmu na horší nápodobu.

Dodatečné informace

Původní název:
Oldboy (více)
  • USA Oldboy
Premiéra v ČR:
5. 12. 2013
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
5,19 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Oldboy je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch