Poslední semestr

67%
Poslední semestr
Když se Richard (Johnny Depp), světem protřelý univerzitní profesor, dozví lékařskou diagnózu, která mění celý jeho dosavadní život, rozhodne se zapomenout na veškerou přetvářku i konvence, aby zbytek života prožil nevázaně a odvážně, s kousavým smyslem pro humor a nádechem bláznovství a pošetilosti. Postupně se stále více oddává všem myslitelným neřestem – alkoholu, tabáku, sexuálním požitkům a urážení těch, kteří ho štvou. S vědomím blížícího se konce ale dospívá k poznání veliké životní pravdy. Učí se smířit se všemi, kterým předtím ublížil a koho má hluboko ve svém srdci rád. (Bontonfilm)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
7
Jednoduše řečeno, nabízí se nám další snímek pojednávající o tom, jak se člověk v rámci svého charakteru vyrovnává se zprávou o diagnóze rakoviny a s maximálním rokem života. Lze tedy z námětu očekávat nějaké zadostiučinění se svým životem, emoční scény, určitou rebelii, užít si co nejlépe své poslední životní dny a mnoho dalšího s tímto stavem spojených. A s některými těmito věcmi se tady v podstatě setkáme, jen to poněkud postrádá vážnost a odlehčenou zábavnost. Až to vytváří dojem, že byl na vše Wayne Roberts, stojící za scénářem i režií, až moc opatrný. Snad aby nechtěně nepřeskočil do trapnosti nechtěného. Těžko posoudit. Snímek tedy vypráví vše, co má v úmyslu, ale celou dobu jakoby se nad celým konceptem vznášela obava, že tomu zkrátka chybí něco podstatné. Nerozhodné je to i co se týče žánru. Drama? Lehká komedie? No, art už určitě ne. Johnny Depp v hlavní roli se snaží být ve své vážnější roli uvěřitelný, ale také mu to moc nejde. Zkrátka a dobře, myšlenka byla dobrá, ale bohužel to nějak sklouzlo do ztracena.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Takhle. Wayne Roberts v budoucnu ještě ukáže velké věci, o tom nepochybuju. Jeho druhý film těží hlavně z parádního Deppa (ikdyž ten hraje postavu, která zrovna originalitou imho moc neoplývá), příběhově je to ale už trochu horší. Navíc překvapivě až moc takové uslzené.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Fenomén jménem Johnny Depp... Herecká ikona, která za tři dekády činnosti snad ani nemá špatný film, tedy aspoň jsem se k němu ještě nedostal. Všichni Vám budou říkat, jak je jeho nejlepší rolí kapitán Jack Sparrow a já na jednu stranu musím souhlasit, jelikož on je v téhle sérii naprosto úžasný, ale na druhou stranu mám s ním o kousíček radši filmy, kde se neskrývá za make-upem a zkrátka nechává vyniknout svůj herecký um v poněkud čistší podobě. A takovým zástupcem v téhle škatulce je i právě Poslední semestr.. Depresivní snímek, který si ale jde úplně opačnou cestou a strasti nemocného profesora ukazuje jako návod, jak by měl člověk žít. Johnny je v roli profesora Richarda parádní a dost možná i jeden z pozoruhodných vzorů, jak vůbec učitelskou profesi přijmout a vést.. Když umíráte máte výhodu, že už Vám může být prakticky u prdele, co s Vámi bude, co si o Vás ostatní myslí a do jisté míry jaké následky budou mít vaše činy. A Richard tohle pochopil, jak se patří... Rakovina plic? Hurá, kouření je neškodné. Zkušební řád VŠ? Jen si mě suď, nejen že mám definitívu, ale navíc umírám. Má se zkusit všechno, takže se jde pařit nebo užívat si sexu ať už se ženou či mužem. I když je trošku zvláštní, jak se Richard lehce sobecky zachoval k rodině, tak přesto jeho rozhovory s dcerou patří k nejsilnějším scénám snímku.. Moc krásný film, jehož síla je přes svůj pozitivní přístup snad ještě údernější. 75%

Dodatečné informace

Původní název:
The Professor (více)
  • USA Poslední semestr
  • USA The Professor
  • USA Richard Says Goodbye
Země původu:
USA
Čeština:
Poslední semestr je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch