Veterán

66%
Veterán
Plakát traileru

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Překvapivě silný televizní film - stačilo dotáhnout pár pouze naznačených detailů, a mohl z toho být regulérní celovečerák. Hlavní předností uvěřitelného příběhu zdánlivého neotesance, dlouholetého vojáka v první linii, je málomluvnost logicky korespondující s jeho uzavřenou povahou. Přesto se dokáže zamilovat - jenže jaksi "mimo svou třídu", do dcery místních zbohatlických snobů Kadlecových. Sára (přirozená Marie Poulová) je ovšem překvapivě upřímná a opravdová a dokáže jeho pomalu se rodící cit vášnivě opětovat. Ovšem Kadlec starší (Pavel Kříž) si pro svou dceru představoval někoho podobnějšího sobě samému, a začne pátrat v Martinově minulosti ...
  • dialogy ("Je ti jasné, že my dva jsme tu vlastně navíc - nedomazlený diblík a problematický teplouš. Záleží mu jenom na ní ..."), též Martinův nejdelší monolog týkající se zkušenosti s výtěžky charitativních benefic
  • herecké obsazení (velmi dobří hlavně všichni mladí: Poulová, Navrátil a především vycházející slovenská hvězda Milan Ondrík je velmi uvěřitelný)
  • kamera
  • nedotažený a místy těkavý scénář (chtělo to dopracovat, pane Epsteine)
  • bezbarvé obsazení rolí starších postav (Johnu Bokovi neherectví odpustím, ale Kadlecovi, zvláště Alena Antalová, toporní až hrůza, a nadějná, plnokrevná role alkoholika v podání Jana Kolaříka zcela bez šťávy)
  • až příliš rozplizlý konec (čeho se vlastně Sára dopátrala? dokázala odejít od rodiny? atd.)
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Milé překvapení. Nečekal jsem moc a je to konečně snímek, který má hlavu i patu, navíc působí celkem lacině a syrově a to v dobrém slova smyslu. Milan Ondrík zahrál trošku jednoduššího veterána a snílka velmi dobře. Celé je to vlastně o 8mi lidech a vůbec to není na škodu. Dobrý spád, pěkný scénář. Na naše poměry velmi kvalitní snímek, který asi nestál "majlant" ale funguje jako celek velmi dobře. 75%.

Dodatečné informace

Původní název:
Veterán (více)
  • Česká republika Veterán
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+