Drahokam

71%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
Jistě svérázný a kontroverzní snímek. Na jedné straně zajímavý scénář a skvělý výkon Adama Sandlera v roli pro něj netypické. Na straně druhé strašný mišmaš dialogů, kdy se herci neustále překřikují až z toho nejednoho diváka může rozbolet hlava. Zajímavý závěr..ale ani tak.. celkově nemohu dát více než 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Vykradou majitele luxusního klenotnictví, který se rázem ocitne ve finanční pasti, na který není připraven. Ale nezahálí a snaží se dělat všemožné, nač mu síly stačí a tak se skutečně začnou dít věci. Adam Sandler v nezvyklé roli, který, svým nadšením do svérázného ohraničení nelehké situace vedoucí až do ohrožení vlastního života, rozhodně předčí očekávání. Překvapivě se jedná o povedený film, ve kterém se neustále něco děje. Sandler, který je takřka k nepoznání, tu ve své roli s ohromnou energií řádí jak utržený ze řetězu a tak divácké nudě nedává absolutně žádnou šanci. On už ten scénář dosti vyniká a Sandler se už jen nechává unášet ve spleti nejrůznější situací a etud. A to ještě ve finále na diváky čeká naprosto ohromující konec. Dramatický a v určitých odvětvích dosti drsný příběh, se může považovat za filmové překvapení, které, jak už to většinou bývá, není pro každého. Máme tu touhu po bohatství ve stavu šílenství spojené s chamtivostí v takové jízdě, jaká tu hodně dlouho nebyla.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Takový ten film na nedělní odpoledne, ke kterému si uděláte kakao a odpočinete si u něj. Tedy pokud jste si jindy na zklidnění zvyklí dávat adrenalinové injekce. Dobrý časy na mě tolik nefungovaly, ale jo, tohle byla velmi sugestivní a intenzivní jízda, která o ničem není, nicméně tep vám zrychlí na 220.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Vlastně prvotřídní gangsterka, kdy sledujeme pár dnů v životě vychcaného klenotníka a jeho ještě vychcanějších přátel. Sandler po delší době vážněji a zase skvěle, no a Safdie Brothers mi tím svým špinavým, hrubým stylem fakt sedí.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Podobně jako Dobrý časy je Drahokam pořád zahleděný do vlastní okázalosti, ale tentokrát slouží formální hrátky lepšímu zapojení diváka do nekončící změti nadávek, pochybných rozhodnutí a pronásledování, jež hlavní postavu charakterizuje a utváří. Silně subjektivní vyprávění, které takřka neodbočuje od hysterického Howarda, vytváří ruku v ruce s jeho pochybným charakterem silně nepředvídatelný řetězec událostí, v němž se každý záblesk naděje opakovaně neguje dalším blbým rozhodnutím, což velmi promyšleně kulminuje v černohumorném, ale nesmírně syrovém a dynamickém závěru. Adam Sandler perfektní a hlavně perfektně obsazený, tyhle nucené labilní pózy zvládá jako málokdo. Hudba zpočátku iritující, po čase splývajíci s neortodoxními vedením pozornosti. Znovu bych si to jen tak nepustil, ale pro jednou to strhne skoro dokonale.
avenis
avenis
8 067 bodů
1
Jak sakra začít? A jak popsat mé znechucení? Snad raději jen stručně. Prakticky neustále mluví tři až pět lidí současně, což skoro znemožňuje sledovat, o čem je řeč. Hlavní "hrdina" je nesympatický a nemorální člověk, který předvádí jednu všivárnu za druhou. NIKDO není sympatický. Všechno podtrhuje vtíravá a rozčilující melodie, která posléze působí jako nůž rozřezávající divákovu šedou kůru mozkovou. Takže konec přichází jako vysvobození. Na plátně i doma. Tento druh filmového umění asi nikdy nepochopím. (30.4.2022)
Toren
Toren
5 155 bodů
8
7,5/10. Sandler je skvělej. A jsem rád, že to po delší době pochopí i druzí. Je fantastický, že se chopil postavy, které absolutně nefandíte, nerozumíte jeho činům a přejete mu všechny problémy, které se na něj postupně valí, ALE přesto nedokážete uhnout pohledem vedle a toužíte se dozvědět, jak to nakonec dopadne. Scénář je minimalistický, vedlejší postavy jakbysmet, ale formou si tvůrci pomohli do parádního počinu. Elektrické synťáky, artovější styl vyprávění, pomalejší až meditativní záběrování a v tom naprostý kontrast přeřvaných dialogů... dělá z téhle dramatické jednohubky skvělou trefu. Spokojenost. Více: https://www.youtube.com/watch?v=PGUURFGk3LE
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
2
To, co vůbec nemusím na Adama Sandlera jako komika, jsou jeho jednotvárné role v každé jeho rádoby za uši vtipných komediích. Pár z nich se celkem vydařilo, to nepopírám, ale po tomhle ho budu nesnášet ještě více. Hrát židovského snědýho magnáta v zastavárně mnoho kritiků potěšilo. Přeci jenom jeho filmy vůbec nemusí, ba ho zavrhují už v traileru. Těžko říct, jestli se Sandler víc hodí na vážnější role než komediální, v obojí mu ani jedno nesedí. Teď sledovat jeho krysí xsicht v umělých bílých perličkách a řetízkama okolo krku, mě hodně iritovalo. Už ta samotná dvouhodinová délka byla zuby drásající, když za celou dobu na diváka film dáva ze všech stran samý stres a napětí, a dopomáhá k tomu i to, že všichni najednou melou a není nikomu moc rozumět.. což byl asi takový záměr. Každou chvíli ten vošoust má za prdelí tucet goril a vymáháčů, kterým dluží velký majlant i v několika tisících až statisících dolarech. Když má, ale možnost vyhrát balík, který mu pomůže vyváznout z dluhů, pokud si vsadí na skákajícího negra, který se honí za míčkem, jak autistický psisko na závislost na LSD. Teď má z toho Sandler velké ovace, a poklepání na ramena od kritiků, kteří si z něho dělali ty roky prdel, a teď mu pokuřují péro, aby dostali svůj rozhovor do babského časopisu Hobby naší doby. Konec je tak silně domrvenej, až jsem měl chuť dát filmu odpad! Nějaká ta elektro hudba může tuctového popcornového diváka silně dát do tranzu a udělat mu menší otřes, svědění na hemeroidech a závislosti na ibalgin.. rapper Wekend mě dost ve filmu sral, a jsem rád, že jsem nikdy nic od něho neslyšel. Ještě bych dostal nějakou sžíravinu v trenclích.
kery-
kery-
3 671 bodů
4
Ze sračky do sračky. Tak se dá shrnout obojí - tento film i Sandlerova kariéra za posledních 15 let. Můj miláček to nikdy nebyl, i když přiznávám - jako malé dítě jsem se na pár komedií utáhnout nechal. S letitým odstupem času jsem si říkal, že to třeba tentokrát bude lepší, ale ani u červenýho snímku se zázrak nekoná. Sandlerovo herectví je otřesný zážitek a ten člověk nedokáže zahrát ani to, že je žid. Spíš než na kvalitu tu všechno křičí na kvantitu, a to doslova. Řve se tu od začátku do konce; průser střídá bordel, žid střídá negra a já si s každou další minutou říkal, jak jsem se já kretén nechal zase napálit. Těch 135 minut je kurevský utrpení, ale jedno se ale musí nechat - poslední půl hodina má drive jako prase a celkové zakončení lepší být nemohlo.
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
7.5
V podstatě dost frustrující a chaotická podívaná (zejména protože se tam téměř konstantně mele), ovšem z velké části v tom dobrém slova smyslu. Uncut Gems se svým rychlým tempem diváka téměř vůbec nešetří, okamžitě ho hodí do stále zhoršujícího se kolotoče honby za prachama, které se zoufale snaží vyštrachat poněkud nesympatický charakter Adama Sandlera. Film vcelku věrohodně dokázal navodit onen pocit naléhavosti a téměř i beznaděje, který se vznáší kolem hlavní postavy, přičemž divák to cítí i za něj. Když už podnikne určité kroky, aby jeden problém vyřešil, rázem tím vytvoří problém nový, mnohokrát i akutnější. To zběsilé tempo, které se promítá hlavně na dialozích, nemusí všem divákům úplně vyhovovat. Stejně tak i velice nesympatické typy, se kterými Sandler musí jednat, mohou některé diváky donutit snímek prostě vypnout. Pokud to ale člověk vydrží, čeká ho v poslední třetině poměrně dost napínavá jízda, i přestože třeba ještě nebude mít jasno v tom, zda vůbec hlavnímu hrdinovi chce fandit, nebo by ho raději hodil napospas vlkům. V některých pasážích to tempo bylo hodně rušivé a dost to sráželo jinak vysokou kvalitu celého filmu. Kdyby to tvůrci přeci jen zkusili udělat o trochu víc vyrovnanější, byla by to skvělá záležitost. Ale i tak to byla podívaná více než slušná.