Hra

53%
Hra

Svět Petra (Jiří Mádl), mladého ředitele oblastního divadla, se začne rozpadat poté, co se rozhodne zrealizovat svůj sen, ambiciózní adaptaci Euripidova klasického dramatu o Faidře. Během zkoušek přijde o dva hlavní protagonisty a město mu vyhrožuje krácením rozpočtu kvůli politickému obsahu jeho adaptace. Petr se zamiluje do hlavní herečky Karolíny (Elizaveta Maximová). Napětí doma se stupňuje. Petr se rodinného života příliš neúčastní ani jako manžel, ani jako otec. Krátce před premiérou ho obě ženy opouští. Jeho žena (Marika Šoposká) už toho má dost a Karolína prostě zmizí. Petr se na poslední chvíli snaží zachránit své dílo, ale hra je fiasko. Zničený začne lepit dohromady střípky svého rozbitého života. Ale není na to už pozdě? (Pilot Film)




Recenze: Hra

Kinobox.cz
80%

Nejsem si jist, jestli tento snímek může soutěžit v Cenách české filmové kritiky (je dostatečně oficiálně "český"?), ale pokud ano, je to pro mě horký kandidát letošního ročníku v nejedné kategorii. Což nevypovídá ani tak o jeho úžasných kvalitách, ale o úžasné neschopnosti většiny českých filmařů...


JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Že může být český film umění, se už jaksi zapomnělo, a já se marně snažím v naší kinematografii hledat něco, co by jí dokázalo vrátit tenhle status. Hra se tomu za poslední roky blíží asi ze všeho nejvíce. Je točena klasicky (nebo možná spíše netradičně, protože 4:3 formát už dnes v módě není), kamera stylem evokuje filmy půlky minulého století, stejně jako hudba a herecké výkony jsou velmi pestré. Almendras kombinuje divadelní a filmové hraní, což výsledek nejednou obohatí o netradiční zážitek a tvůrci se rozhodli divadelně pojmout i formu příběhu (to značí již rozdělení příběhu na jednotlivá dějství, což se u filmu také často nedělá). S tím ostatně nemám problém (už i Vlastníky jsem za divadelní styl nepeskoval a nehodlám v tom začínat). Hlavní ale vítězí forma. Jistě je u nás pár dobrých kameramanů, ale snad nikdy jsem necítil ten "filmový záběr" tak, jako tomu bylo zde. Ten film je krásně stylizovaný a prakticky zde není výtka a i scénář je na zdejší poměry "přesně" napsaný, i když se zajisté mnohé "ztratilo v překladu". Výsledek ale přesto stojí za to. Kdo ví, kdy se u nás natočí takto podobně laděný film. Já jsem za něj ale rád. Má sice své mouchy a možná tlačí moc na artovou pilu, ale jedná se určitě o jeden z nejlépe natočených českých filmů posledních let. Mnoho lidí si stěžují, že to jde s naší kinematografií z kopce. Hra ukázala, že se to dá dělat jinak. Otázka ovšem je, kolik lidí o to stojí. A podle hodnocení soudit, že jich není tolik, kolik si většina myslí.


Dodatečné informace

Původní název:
Hra (více)
  • Česká republika Hra
  • Česká republika The Best We Can
Premiéra v ČR:
31. 10. 2019
Distributor:
Pilot Film
Země původu:
Česká republika, Francie, Chile, Jižní Korea
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné