Bez jištění na El Capitan

72%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Moc mě nebaví dokumenty, které jsou tak strašně okouzlené tím, co dokumentují, že většinu času věnují dojímání se nad vlastním námětem. Ne že by to nemohla být funkční část. Ale mně jde o to, aby to byla jen "část", a ne celý zážitek. O kolik zajímavější je, když se toho chopí třeba Werner Herzog, jehož Grizzly Man námětem Free Solo trochu přípomíná? Jenže tam se zkoumají aspekty sledovaného, tady se jen klouže po povrchu. Nemůžu říct, že by ten film byl udělaný špatně, ale přijde mi tak hrozně řídký a poloprázdný. Tři hvězdy se nakonec zdají celkem málo, ale nemůžu si pomoct. Možná kdybych to viděl v kině. 70 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Alex je machr. To je bez debat. Ale tady hodnotím film a ten mě prostě nebavil. Plno plkání, zbytečných scén s přitelkyní a na závěr vyleze na skálu. Prostě 40minutová stopáž by tady bohatě stačila. Sorry jako.
Riverdon
Riverdon
7 379 bodů
9.5
Nepříjemně záživné! To nebyl adrenalin, ale sledování hazardéra se životem. Několikrát jsem se zpotil, zarýval ruce do sedadla a na konci se mi snad i zastavilo srdce.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 817 bodů
9
Alex Honnold přesně ví, co chce dělat. Má rád život a dobře si uvědomuje, že sebemenší chybička by byla tou poslední. Slušný základ v tomto směru mu obstarala jeho matka, pro kterou nebyl nikdy dost dobrý. I když v tom filmu vypadá docela sympaticky, byla to holt maximalistka. A tátu už zemřel, což Alexe hodně mrzí. Rodiče spolu ale nijak zvlášť nevycházeli a posléze se rozvedli. Což je jeden z důvodů, proč Alex přilnul celou bytostí k lezení. Kromě sportovního výkonu, z kterého se zatočí hlava i z pohodlí měkké sedačky, film dává solidní vhled do Alexova nitra. Jeho pokora, touha překročit hranici, mít jistotu v nejistotě. Alex není magor. Hledá svoje maximum a chce přežít.
bLaCk0uT
327 bodů
9.5
Nedovedu si absolutně představit, jaké to muselo být ho při tom výkonu natáčet, být poblíž a vůbec ho jen sledovat. Samotné lezení je pak z jiného světa, které není hodno téměř nikomu, aby ho soudil a hodnotil. Jsem upřímně velmi rád, že dokument není zbytečně natažený na délku přesahující 2+ hodin. Ubíhá velmi rychle a s přibývajícími nervy čas skoro letí. Možná bych ubral určité pasáže, především s jeho přítelkyní a více se zaměřil na technickou stránku lezení, přípravy a samotného natáčení, které muselo být extrémně náročné.
Pepazdepa
269 bodů
9
Málokdo žije svůj život víc naplno než Alex Honnold. Víc než samotný výstup na El Cap mě dostalo jak skromnou a přímočarou existenci si Alex zvolil. Žít v autě ikdyž už dávno vydělává, třetinu platu dávat na svojí charitativní organizaci a všechen čas trávit v krásné přírodě, kde se zabývá jen svým milovaným lezením po šílených skalách. Tyto řádky píšu v pondělí v práci, kde se snažím najít sílu jít si přečíst e-maily a "trochu" mu závidím.
Lydie
Lydie
255 bodů
9
Dokument celý stojí na působivém sportovním výkonu Alexe Honnolda. Je neuvěřitelný co dokáže. Bylo velmi zajímavé sledovat jeho život a co ho vede k tomu překonávat nemožné. Vyvrcholilo to výlezem na El cap, na který nebylo snadné se koukat, jak napínavé to bylo. Vážně působivý film.