Slunovrat

74%
Slunovrat

Vztah Dani a Christiana už nestojí za nic. Možná to ale spraví výlet do severní Skandinávie s partou kamarádů. V odlehlé vesničce odstřihnuté od okolního světa se tu jednou za 90 let, na letní slunovrat, koná speciální slavnost. Mladí Američané si užívají bezstarostné prázdninové veselí v místě, kde slunce nikdy nezapadá. Vše se ale zvrtne, když je vesničané přizvou k rituálům, při kterých se místní ráj na zemi mění v čím dál děsivější peklo. Horor Ariho Astera (Děsivé dědictví) ukazuje, že za bílého dne se mohou odehrávat ty nejtemnější věci. (Aerofilms)



Režie:
Scénář:

Recenze: Slunovrat

Kinobox.cz
90%

Jinak se ale nebojím označit Slunovrat za triumfální dílo, kterému se povedlo originálně smíchat psychologickou studii, horor a černou komedii, a po jehož skončení budete vážně uvažovat, zda vlastně ty podivné zvyky a rituály švédských vesničanů nedávají více smyslu, než celá rozvinutá severoamerická civilizace. Což je meta, o které se většině hororů (a částečných hororů) může jen zdát.

Kinobox.cz
85%

Nakonec ale přeci jen vítězí Ari Aster jako hlavní autor, jenž každou scénou (zpravidla velmi pečlivě komponovanou) dává sebevědomě najevo, že vše, co se před námi odehrává, vypadá a zní přesně tak, jak si přál (a to i navzdory tomu, že už nyní se mluví o možném vydání o cca 20 minut delší a údajně ještě více nepřístupné verzi).


Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Jedinečná podívaná, rozhodně to není film století, ale zanechal ve mě silný dojem. Zvláštní brutální mírumilovně se tvářící sekta a parta nadšenců, která je jede v dobré víře navštívit. Není to ani tak horor, jako psychologická sonda do mysli zvrácených lidí, kteří na světě skutečně existují a nechtěl bych vidět, co vše se sektách toho nejhrubšího zrna děje. Film má doslova děsivou atmosféru a pomalu přivádí diváka k nevyhnutelnému, mírně teatrálnímu konci. Za mě výborná záležitost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Byl jsem naprosto připravený vydat veškerou energii na legitimizaci slabšího výsledku, ale nejsem čaroděj. Banální, doslovné, nemotorné, soft a strašně upjaté, jen občas hezké na koukání. Možná to chtělo ještě brousit, každopádně doufám, že Hereditary nebylo náhoda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Slunovrat je horror pro žánrové fajnšmekry, není to tak do sebe zahleděný horror, jak by se mohlo podle recenzí zdát, pokud se trochu orientujete v problematice filmu je to hodně zvrhlá zábava pro zasvěcené. Filmařsky je to lahůdka a každý kdo má rád chytré a nápadité filmy by neměl být zklamaný. Vzpomněl jsem si na slova Davida Finchera, která jsou asi takhle. Ne, doslova, pochopitelně. ,,Každý filmový režisér se na plátně odkryje ze svých nejčernějších nočních můr, i kdyby nechtěl. Buď si to přizná nebo ne. Alfred Hitchcock své fetiše a stresy přiznal od prvního filmu a fungovalo to.“ Aster si je zjevně přiznal taky a Fincher taky. Zřejmě i to může být znakem velkého režiséra. Těším se na jeho další film. A mám velkou radost, že i Slunovrat zatím přilákal do kina několik desítek tisíc diváků, stejně jako Děsivé dědictví. Zdá se, že čeští diváci mají pořád dobrý vkus i co se týče horrorů. Docela by mě zajímalo co by Aster natočil o stavění májky u nás ve Středočeském kraji nebo o medvědovi na Jižní Moravě

Dodatečné informace

Původní název:
Midsommar (více)
  • USA Slunovrat
  • USA Midsommar
Premiéra v ČR:
1. 8. 2019
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
9 mil. USD
Tržby:
47,97 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Slunovrat je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch