Arctic: Ledové peklo

70%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
"Survival" jako z partesu, na mě toto prostě platí a mám tyto filmy rád. Ztroskotání uprostřed Arktidy, bezeslovný boj o přežitý vyšperkovaný pádem vrtulníku, kdy se musí hlavní hrdina navíc starat o těžce zraněnou ženu. Otevřený konec, skvělý Mads Mikkelsen, to vše mi dává 85%. Pěkné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Arktida v tomto snímku trochu připomíná bermudský trojúhelník. Nejdříve havaruje letadlo, ze kterého přežije pouze Overgård, který se tak osamocen snaží, jedním slovem, přežít. Netrvá ale dlouho a objevuje se helikoptéra, která, světe div se, havaruje také. Inu, arktická bouře je arktická bouře. Overgård v ní nalezne přeživší ženu a rozhodně se jí neponechat napospas osudu. A tak máme možnost vidět jejich mrazivou strastiplnou cestu někam do ztracena ve snaze nalézt pomoc. Overgård byl v odlehlé části Arktidy izolován hodně dlouho, čímž si zaslouží nemalý obdiv. Využil svého rozumu, schopnosti a intelektu, aby zůstal naživu, což v takových mrazivých podmínkách není nic jednoduchého. Musel vymyslet jak získat čerstvou vodu, jakým způsobem chytat ryby k obživě a jakým způsobem zanechat různé signály směřující k jeho poloze pro jakékoliv pátrací a záchranné skupiny, které by ho mohli hledat. U takového filmu, kde jsou pouze dvě postavy, znichž je jedna na hranici života a smrti, je pochopitelné, že je veškerý dialog omezen na minimum. Overgårda si zahrál Mads Mikkelsen, který svým výkonem přináší hmotně intenzivní představení, které přetéká do emoční poddajnosti. Jeho herecký výkon je tak emotivní, že to vypadá, jakoby si něco takového před natáčením pro lepší uchopení role zkusil. Vše, co tu dělá, má tak ohromnou reálnost, že by v jeho kůži nechtěl být nikdo. Mrazivá izolace je po vizuální stránce podpořena svěží kamerou, která si vystačila s minimalismem. Po scénáristické stránce snad může vadit jen jediné a to je fakt, že se o Overgånovi nic nedozvíme. Ale to může být zcela jedno, neboť v takové situaci se může ocitnout kdokoliv. Jedná se o skvělý thriller zkoumající existenciální vůli člověka přežít za těch nejtvrdších podmínek. A tak se s přehledem může zařadit vedle snímku '127 hodin' (2010) vyprávějící jiný osud. Zpracován mohl být více artově, ale jelikož tomu tak není, máš šanci se dostat do širšího vědomí diváků.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ikdyž to celé působí dost realisticky, po technické stránce to je asi skvělé a ta beznaděj je díky Madsovi fakt hmatatelná, tak prostě sledovat hodinu a půl někoho, jak jde vánicí a celkově si pro sebe zamumlá asi 5 vět, je i na mě moc. Navíc stejně jako v rok starém survivolu Extortion mohl konec přijít o pár sekund dřív.
avenis
avenis
8 145 bodů
6
Kde se vzal, tu se vzal, muž v péřové bundě. Asi nějaký vědec za polárním kruhem... Letadlo zjevně nechce letět, a tak muž přežívá s klidem Angličana a čeká, až ho najdou. A oni ho našli. Ale spadli. Přebytečný chlap je zamražen a žena upadá do dlouhého spánku. Je čas vydat se na cestu za záchranou s šancí 100:1... nebo 1:100? Taky nemusím tyhle táhlé přirozené filmy, ale dalo se to. Cifra ukázal i jinou hereckou polohu než krutou a ačkoliv všechny překážky na trati jsem předem odhadla, uznávám, že film není špatný. Jednou mi ale stačilo. (8.3.2021)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Koukám na to přes půlnoc, koukám, koukám, ... a nakonec neurčitý konec! Ale Jinak i když minimálně slov, tak napínavé! Mads Mikkelsen se nechal slyšet, že šlo prý o nejnáročnější natáčení v jeho životě. Natáčelo se 19 dní na Islandu. Ve filmu jsou i dramatické okamžiky. Třeba jak Overgard vyhání křikem ledního medvěda. Líbila se mi i hudba Josepha Trapanese. Každopádně je tento minimalistický snímek mimořádný. A zaslouží si veškerá ocenění.
kery-
kery-
3 671 bodů
4
Ze survival snímků je tohle jeden z těch méně záživnějších. Navzdory faktu, že Mikkelsen byl uprostřed ledové pustiny téměř bez ničeho, jsem ani na minutu nepochyboval, že by to nepřežil. Film moc nedokáže budovat napětí a jednotlivé překážky nejsou nic, co by mělo způsobit velký zvrat. Když už se něco děje, je to rychle smeteno ze stolu. Chybí nějaké vedlejší dějové linky, alespoň skrze pár flashbacků. Jen tak tak jsem to neprospal a poslední nesmyslně natahované minuty jsem už musel proklikat. Znova už to asi vidět nemusím.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8.5
Jednoduchý a přitom velmi působivý survival postavený na charismatu Madse Mikkelsena. Odvaha, houževnatost a lidskost bez patosu. Mikkelsen je natolik silný a odhodlaný, že balancuje na hranici uvěřitelnosti, aniž by ji někdy zásadně porušil. Rezonuje v něm klasická krása a čistota srovnatelná s bělostí sněhu, po kterém se svým nákladem trmácí.
Edward
Edward
2 481 bodů
7
7/10
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
8.5
Na celovečerní debut od dvaatřicetiletého režiséra to nebylo vůbec špatný. Vlastně to bylo dost dobrý. Když se točí film pouze s pár dialogy a dvěma charaktery, člověk si musí dát majzla, aby tím nezačal svého diváka nudit. Naštěstí to ti šikovní Islanďané zvládli skvěle, beznadějné vyhlídky hlavního hrdiny jsou pojaty natolik poutavou formou, až se skoro divák třepe zimou s ním. Film zbytečně nepatetizuje, netáhne se, plus udržuje si po většinu času slušnou mrazivou atmosféru. Na kouzlu tomu dodává samozřejmě i parádní Mikkelsenův výkon, až z toho začínám fňukat, že mu tu roli Zaklínače přeci jen nenabídli. Problém mám ale s koncem. Přisviští totiž rychlostí lusknutí prstů a diváka opustí stejně nečekaně, jako to kdysi udělala moje ex. Působí to trochu proradně, až si divák říká, že si to nezasloužil, rozhodně si s ním ještě mohli dát krapet víc práce. Já chápu, že tam štábu musela být kosa, ale stejně... pro dobro kinematografie! Dobrý hybrid mezi Marťanem a Trosečníkem.
brcolka
brcolka
1 045 bodů
7.5
Velmi syrové a ledové zpracování filmu o muži který se popere s přírodou. A v celku to vypadá jakoby v místních podmínkách vlastně vyrostl a ze je to pro nej vlastně skoro brkačka. Strojově jde za přežitím a přes všechny nástrahy a komplikace se mu to snad povede. A vlastně mentální mimochodem ještě zachrání jednu slečnu která měla zachránit jeho z ledového pekla