Brexit

71%
Brexit

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)



Scénář:

hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Hodně kecání, hodně Cumberbatche. Svým způsobem dost zajímavý pohled to zákulisí kolem kampaně Brexitu, ale prostě to moc nebaví. Zrovna tady si říkám, že bych si raději fakt přečetl tu knížku.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
10
Naprosto fantastický snímek, který se naštěstí povznesl nad problém ano vs. ne.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
8.5
Nejsem občan UK, nejsem politolog, historik, sociolog, ultrafanoušek Benedicta Cumberbatche a jsem euroskeptik. Měl by mě zajímat film o pozadí Brexitu? 100% ano! Tvůrcům se podařilo vytvořit velmi zneklidňující obraz toho, jak snadno se dá ovlivnit osud desítek milionů lidí. Pokud jste chytrý víte, že lži, polopravdy a účelové dizinformace tvoří jádro každé volební kampaně. Nevítězí ten, na čí straně je pravda, právo, nebo veřejný zájem. Je to ta strana, která dokáže přesvědčit víc voličů. V Británii se to podařilo Odchodistům díky síle reklamy/stádnímu myšlení poloviny národa. Připomínám, že jsem desítky let euroskeptik a volil bych odchod...byť pravděpodobně z jiných důvodů, než oněch 17 mil. lidí. Takže bych mohl spokojeně kývat hlavou. Ještě pět minut před koncem jsem Brexit vnímal jako snahu vysvětlit světu, že britové "to tak nemysleli", že šlo o tlak jednoho schopného člověka, který využil toho, že bylo položeno mnoho otázek, na které v té době nikdo neznal správnou odpověď. Výsledkem pak bylo, že se davy lidí rozhodovali spontálně...vlastně jak už víme, pod vlivem... . Jenže v samém závěru předložili tvůrci informaci, která to vše dává do hoodně zneklidňujícího kontextu. V mnoha ohledech je to vynikajícně udělaný film. Na krátkém prostoru spousta informací, i přes divácky neatraktivní téma nasnímaný s dynamikou, kterou by mohl závidět leckterý thriller. A ten zmíněný konec... .

Dodatečné informace

Původní název:
Brexit (více)
  • Velká Británie Brexit
  • Velká Británie Brexit: The Uncivil War
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění