Bony a klid

70%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
9
Drsná atmosféra "pražského podsvětí" za doby totality, která mě už jako malého kluka fascinovala. Vít Olmer i Radek John měli velkou odvahu. Radek John měl několik dobrých scénářu v osmdesátých letech a Bony a klid jsou pro mě z jeho tvorby top.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Legračně polopatický film, který je asi tak zajímavý a nápaditý, jako ty dvě písničky, co v něm hrají pořád a pořád A POŘÁD dokola. Jestli to nechtěně vystihuje svojí dobu, jak se o těchhle nesmyslech z konce osmdesátek a začátku devadesátek říká? To nevím, ale dost o tom pochybuju, na to je Bony a klid až příliš odtržený od nějakého kontextu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Z kolovrátkového Frankieho sice bolí hlava, ale to je jediná větší výtka pro tuhle klasiku. A jestli je nějaký český film kultovní, pak je to tenhle.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Jako memento své doby je to jedinečné, ale každým rokem to děsně stárne. Východní gangsterka, která určitě obstála, ale za pár let ji už nikdo nepochopí.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
80. léta jsem zažil jako mimino, takže komunismus a tyto věci kolem něj sem sice zažil, ale nerozuměl jsem jim, a myslím si, že tento film mi to popsal dost barvitě. Na dobu vzniku určitě nadčasovej film s perfektní kamerou, hudbou, která přesně pasuje, ikdyž je k slyšení pořád dokola jeden hudební motiv, ale k filmu zkrátka skvěle pasuje, plno odvážných scén, drsná mluva z tohohole filmu dělají jeden z nejpozoruhodnějších filmů 80 let a té doby. Navíc skvělé herecké výkony ze strany všech zůčastněných.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 356 bodů
6
Pro ty, kdo si 80. léta aspoň částečně neprožili, budou Bony a Klid představovat jen změť víceméně nepochopitelných výjevů. Postava "čestného" veksláka Martina působí strašlivě nepřirozeně. Mé hodnocení je hlavně za zachycení atmosféry špinavé Prahy poloviny 80. let než za velmi proměnlivou kvalitu filmu...
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
3.5
Film z prostředí, které jsem nezažil a proto ho ani nemůžu pochopit. I když podle zajímavostí je to celkem kult. Jak by řekl nějaký vrstevník "na tohle si ještě mladej, to si nezažil". Nuda. Ještě že je tahle doba za námi. Snad.
miza
miza
2 336 bodů
6.5
Dooba veksláků,skořápek.Ukázka toho jak těžce se dalo sehnat zboží z kapitalistického světa.Skoro každý si alespoň jednou koupil bony a rifle.Před tím ale muselodolat tzv.skořábkářům kteří skoro pokaždé peníze při hře vyhráli.To vše pod kontrolou moci.
Rabadi
Rabadi
2 259 bodů
10
Film o světě drog a veksláků, odehrává se v době pozdního komunismu. Potměšil zahrál tuto roli skvěle, stejně jako Jeníková nebo Skamene. Jako poučení tento film zafunguje dobře, protože na konci jsou zatčeni ti špatní. Film zřejmě další generace neocení, protože nemohou pochopit svět této doby.
Bordoshut
1 647 bodů
8
Recenze na český film Bony a klid: Jakožto dítě generace Z toho o vekslácích, bonech a tuzexech vím jen velmi málo, konkrétně vůbec nic. Tedy, něco už jsem si nastudoval. Přijde mi, že do nás z každé strany někdo cpe komunisty, VB, StB, nácky, koncetráky atd. atp., ale o tomto socialistickém fenoménu jsem slyšel poprvé. Z toho hlediska mi film přišel zajímavý, beru ho jako (ne)milou výpověď doby. Byla podána záživnou formou, jelikož vše sledujeme z pohledu samotných veksláků, kteří vystupují v roli jakýchsi antihrdinů, ovšem v souvislosti s tím, že skutečně existovali, bych se slovu "hrdina" raději vyhnul. Overall, jsem rád, že jsem se na film podíval, zase to bylo zpracované trošičku jinak, než jak jsme zvyklý u většiny jiných českých titulů se stejnou příběhovou datací, které se ani nesnaží působit originálně a svou průměrnost skrývají za historický kontext. Rychlý výčet pozitiv: Roman Skamene zářil v roli trpaslíka, bylo to vtipné, mělo to grády, každou scénu zvedal o několik levelů výš. Při sledování jsem cítil onen osmdesátkový feeling, za to vzdávám hold. Zaujalo mě, že přízvisko vekslák pochází z německého wechseln. Tím bych však chválu Olmerovy béčkovky uzavřel, zas tak skvělé to totiž nebylo. Odhlížejíc od stáří, Bony a klid nepřináší nic nového ani extra zajímavého / napínavého / vtipného / překvapivého / ... Zkrátka nic extra. Jako komedie z roku 87 dobrý. ALE! Co mi přijde neuvěřitelně laciné, je způsob, jakým zde Vít Olmer vytváří atmosféru – jednoduše zapne nějaký starý song, přičemž hudební motivy se zde stále opakují, Olmer má asi tři oblíbené písničky, které pouští pořád dokola jako kolovrátek. Je to ryze samoúčelné a i značně repetitivní. Krom toho pro to ani nemá cit, kolikrát skončí scéna se zcela odlišnou atmosférou a on v ten moment pustí to svoje: "Relax, don't do it!" Jednak to působí jako pěst na oko a druhak jsem z toho byl už ke konci celkem na prášky. Mohl bych se v tom dál babrat a zkritizovat například výstavbu charakterů, na které tady vůbec nezbyl prostor a s nimiž jsem proto vůbec nic neprožíval a ani nevěděl, komu mám fandit – jediný, kdo mi byl sympatický, byl skřet z kamene – ale hádám, že to nemá smysl. Ještě bych se rozčílil a dostal infarkt. Koneckonců hlava mi už 24 hodin v kuse moudře radí: "Relax, don't do it..."