Zabiják

72%
Zabiják
Strhující thriller Zabiják (The Killer) Davida Finchera vychází ze stejnojmenného komiksu. Sleduje chladnokrevného nájemného vraha v podání Michaela Fassbendera, který pod tíhou vlastního svědomí začne pochybovat o své zločinné práci a životě. Klienti však nadále vyžadují jeho služby a ocitá se v bezvýchodné kriminální pasti, na jejímž konci nečeká nic jiného, než další násilí. Snímek byl součástí soutěže festivalu v Benátkách 2023.



Recenze: Zabiják

Kinobox.cz
80%

David Fincher se vrací do formy, Zabiják je jeho další temnou satirickou peckou. Demonstruje režisérovo rostoucí mistrovství, i když se zároveň trochu vzdaluje publiku. Klub rváčů možná vyzněl jinak, než měl, jeho energičnosti a kulturního dopadu však Zabiják nikdy nedosáhne. To však není taková katastrofa, zvlášť když pořád točí tak skvělé filmy, jako je Zabiják.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Ani jsem nevěděl, že jsem viděl všechny režijní díla Davida Finchera a chyběl mi jen ten nejnovější kousek. Zážitky z jeho filmů mám až na jednu výjimku vysoce nadprůměrné, či vynikající. Zabiják není rozhodně z jeho díla na vrcholu, ale je to parádní chladná podívaná, která si klidně může potykat se Skandinávskou tvorbou. Vše dokonale strojové, o d režie, scénáře až po výkonu hlavního "hrdiny". Scéna boje muž proti muži nejlepší po akční stránce. Ale film hlavně působí skvěle po celou dobu, je kompaktní, přehledný a poutavý - 80%.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Melvilleho Samuraje, k němuž lidé Fincherova Zabijáka tak často otrocky vztahují, nemám úplně v živé paměti. Je to ale dost pomalé a meditativní dílo, které rozkrývá protagonistovo postavení ve společnosti hlavně skrze odcizenost projevující se v dost úsporném stylu a jednoduchých kompozicích. Delonovo odloučení je posmutnělé až tragické. Zabiják oproti tomu vypráví o muži, jenž svou odcizenost považuje za doklad své výjimečnosti. Lépe se mají ti, kdo nejsou součástí stáda. Na druhou stranu, profesionální vrah stojící za hranou zákona se musí začleňovat do masy, aby se propracoval ke svým vyčnívajícím a občas podobně smýšlejícím cílům. Jenže i takový precizní člověk, který tráví veškerý čas racionálním plánováním a subjektivní analýzou okolí, může udělat chybu jako každý jiný člen stáda. Všichni jsme lidi a bojujeme za užití vlastních praktik. Fincher buduje absolutně pohlcující svět, v němž jsou všichni a všechno propojení, v pozadí neustále hučí zvuk dopravy a létají letadla, jež mohou kohokoli přenést na takřka jakékoli místo, a každý člověk může být potenciální obětí s identitou táhnoucí se v lejstrech, k nimž můžeme získat přístup jen za využití zfalšovaných identit. Zabiják je neskutečně soustředěný a precizně strukturovaný film, jehož pointa se formuje za pochodu a vyznění provokuje tím, jak je na první pohled neokázalé. Stačí dávat pozor a nespokojit se s jediným zhlédnutím.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Kdysi to vypadalo na nejsilnější spolupráci v rámci filmového prostředí, když Netflix spojil síly s jedním z nejlepších režisérů všech dob Davidem Fincherem.. Vypadalo to snově, když si dal za úkol zrealizovat americkou populární knižní sérii Mindhuntera, kde v retro hávu ukazuje další pomalou kriminální studii a rozpracovává svoji fascinaci zločinem, kterou už nějak zkoušel nastavit v dřívějším a geniálním Zodiacovi... Ovšem, aby si opravdu mohl točit co chce, musel se vykoupit. Musel dát streamovacímu gigantovi něco na oplátku.. Dostal možnost zrealizovat nudného Manka, aby dal tatíkovi nesmrtelnost, aby následně Netflixu splnil rok 2023 a nadělil mu něco, co budou moc poslat dál.. Zabijáka. Fincher sice s tímhle kouskem dokazuje, že ještě něco v rukávu má, pro tradičního diváka služby to muselo být zjevení, ale současně prohlubuje názory, že má to nejlepší za sebou.. A já bych vlastně od kteréhokoli režiséra byl nadšený za takový film, ale David Fincher je jiná liga a měl by to dokazovat.. V téhle jednohubce rozkrývá neoriginální námět, kdy se nájemný zabiják vzepře svým zadavatelům, aby ukázal, kdo je tady pánem.. Dokonalý úvod vrcholící zmáčknutím spouště, který je možná jednou z nejlépe seskládanou scénou v roce, se postupně začne větvit a seskládavat příběh ve stylu vážnějších Mr.&Mrs. Smith a artovějším Johnu Wickovi 3.. A stejně jako tam, i tady, jak jde o akci, žeru to.. Každý pěstní souboj je energickým dezertem toho lahůdkového předkrmu v podobě úvodní zakázky. Jen stejně jako večere není kompletní bez hlavního chodu, je i Killer trošku okraden o zápletku, která by táhla celý film.. Je tady sice geniální Fassbender, jehož voiceovery jsem s každým dalším rozezněním hltal, ale je na to zoufale sám.. Fincher se nechal ukolébat a vsadil všechno na peckovní napětínavozující hudební doprovod a na svého koně v hlavní roli.. Ale nepřináší víc než líbivou cetku, která zoufale postrádá cokoli navíc.. Není to největší Fincherův omyl, ale okamžitě bych se od Netflixu snažil odepsat a šel zase kopat sám za sebe. Protože tohle není ten David Fincher, který nezklame a má na kontě ty nejlepší filmy všech dob.. 70%


Dodatečné informace

Původní název:
The Killer (více)
  • USA Zabiják
  • USA The Killer
  • USA ザ・キラー
  • USA A gyilkos
  • USA Der Killer
  • USA Убийца
Premiéra v ČR:
10. 11. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
175 mil. USD
Tržby:
0,36 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch