Krajina ve stínu

63%
Krajina ve stínu
Historické drama režiséra Bohdana Slámy, držitele několika Českých lvů. Krajina ve stínu je kronikou lidí a jedné malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Hrdinové filmu čelí nacismu i komunismu, každý z nich se s jejich přísliby a hrůzami vyrovnává jinak. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou. Život ve vsi probíhal vždy v pospolitosti, v těžkých pohraničních podmínkách bylo pro všechny důležité zasadit, sklidit, přežít zimu a vychovat děti. Pak ale přichází doba, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech. Najednou je potřeba zvolit, kdo z celoživotních sousedů je spojenec a kdo je vlastně nepřítel. Do každodenního života lidí zasáhla historie a s ní také bezpráví, lidské slabosti a násilí. Ze sousedů se v takovém okamžiku mohou stát i vrazi. Marie Veberová je Češka, její muž je ale pevně spjatý s místní půdou a vždy byl Rakušan. Mají chalupu, pole, vychovávají syna a snaží se žít podle toho, co je správné. Nejdříve sledují rostoucí vzájemnou nenávist lidí ve vsi, aby pak zloba dopadla i na ně samotné. Svou osudovou epopej Krajina ve stínu natočil Bohdan Sláma v černobílé verzi a na klasický filmový pás.  „Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma. Autorem scénáře je Ivan Arsenjev, kameramanem je Diviš Marek, s nímž Bohdan Sláma natočil své filmy Štěstí, Venkovský učitel, Čtyři slunce nebo Bábu z ledu. Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, přímým podnětem pro jeho vznik a natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo brutálně zavražděno 14 lidí. „Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. Během odsunu Němců bylo vedle spravedlivě potrestaných postiženo také mnoho nevinných,“ říká ke snímku historik Pavel Kosatík. (Bontonfilm)



Recenze: Krajina ve stínu

Kinobox.cz
70%

Bohdan Sláma se ve své novince pokusil vymodelovat architekturu zašlého venkova (vzdáleně to připomíná obrazy Josefa Lady), vyobrazit ono soukolí, které se následně zasekne a vymkne z mechanismu. Současnému člověku to nicméně nedá odpovědi na otázky, kdo za to všechno vlastně mohl (chtělo by se odpovědět, že ono soukolí velkých dějin), koho bychom měli potrestat. Spíš si člověk během sledování filmu uvědomí, že můžeme být rádi za dobu, v níž žijeme.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Dobrá práce. Nicméně film je rozdělen na dvě části, jedna předválečná a válečná, kde se toho tolik neděje a hrůzy 2. světové války jsou mírně ošizené. Druhá polovina filmu odehrávající se na konci války až po nástup komunistů je zato vzata do detailu a ukazuje naplno hrůzy spojené s odsunem Němců a pomsty českého obyvatelstva. O politické korektnosti ať si udělá každý divák svůj názor. Co se týče příběhu, chybí mi tam jeden hlavní stěžení příběh, i když film svou sílu má, zabývá se okrajově životy mnoha lidí v pohraniční vesnici. Atmosféra realistická, pěkná klidná kamera, silné momenty.. pěkná podívaná - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Velký omyl. Film, ve kterém chybí kontinuita i silné epizody. Postavy nejsou dost jasně definované, aby fungovaly jako typy (byť statičnost jim rozhodně nechybí), ale nemají ani rozměr, aby působily životně. I proto nemůže být člověku líto, když si tyhle špatně vyprofilované postavy navzájem ubližují. Na dějinnou reflexi tomu chybí jakýkoliv kontext. Historie tu nepřesáhne nuance úvodního odstavce v učebnici pro pátou třídu a člověk jen tápe, proč si tvůrci mysleli, že tohle polopatické přežvýkání stereotypů bylo nutné vyprodukovat. Chtěl tohle někdo? Je tu nějaká společenská poptávka? Jaká mohla být autorská motivace?
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Lidi převlékali kabáty vždycky. Předválečná, válečná a poválečná léta v jedné pohraniční vesničce. Těšil jsem se dost, ale už v půlce mi bylo jasné, že si Sláma ukousl příliš velké sousto. Takže žádná dobová freska, o které se bude mluvit roky. Jen film, který nedělá tuzemské kinematografii ostudu. Ale ambice tady tuším byly větší. 6/10


Dodatečné informace

Původní název:
Krajina ve stínu (více)
  • Česká republika Krajina ve stínu
Premiéra v ČR:
10. 9. 2020
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch