Narušitel

40%
Narušitel

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)




Recenze: Narušitel

Kinobox.cz
60%

Co se týče režie a kamery, jsou řemeslně naprosto OK a snadno bych našel mnoho 30letých, 40letých nebo 60letých zkušených tvůrců, kteří režírují a kamerují mnohem hůř. Nemá problém ani s leteckými záběry a dost komplikovanými kamerovými jízdami.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Až po zhlédnutí filmu jsem zjistil, ze ho natočil mladý režisér a všechno mi začalo být jasné. Film mě příliš nezaujal, ale rozhodně to není žádný propadák. Naivita z filmu vyzařuje, ale má i své kvality. Příběhu narušitele bohužel nebylo dáno moc prostoru a spíše jsem se kochal záběry z letadel. Navíc pan Dvořák mi připadal dosti znuděný a on umí zahrát vážné role celkem slušně. Dobrý film, ale podruhé ho vidět nemusím. 60%
avenis
avenis
8 145 bodů
3
Mladí režiséři by neměli točit filmy z doby, kterou nezažili, pokud stále žijí pamětníci té doby. A nebo mají, ale s houfem odborných poradců, kteří jsou v obraze. Tohle dětské leporelo mě nenadchlo. Špatný scénář se spoustou prázdných dialogů a nezralé režijní vedení, to je smrtící kombinace. O osobě režiséra nic nevím, ale jeho fotografie o mnohém vypovídají... Kam se poděla klasická červená a nízká sedadla s kovovými madly z autobusu Škoda 706 RTO? Co tam dělají ty moderní potahy a vyvýšené opěrky hlavy??? A co ta páková baterie nad vanou? Kde jsou dva kohoutky pro teplou a studenou vodu? Kluk v letadle vykřikne, když se objeví stíhačka: "Co se to děje?!" No co asi... to, co se dalo očekávat! Zas tak malej už není... prostě dialogy celého filmu jsou hloupé a situace schématické. Zdeněk a Láďa se od sebe skoro nehnou, jak teplí bratři. Ale nesmí chybět žužlačka s manželkou. No, řeknu to s Cimrmanem: "Nemá talent...." (22.7.2022)
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
2
Hrozný brak. Nepíšu to jen proto, že autorovi je osmnáct. Já jsem přece jen o pouhý rok starší. Ale příběh je neuvěřitelně kýčovitý, za herce mi bylo trapně, kamera má nehorázné kompozice, ostrost i proveditelnost (a co ten warp obrazu v postprodukci? Brrrr) a hudba Michala Hrůzy je už jen hřebíček do rakve Všehomíra. Nevím za co dávám tu hvězdičku... asi za snahu. Ale v tomto díle jde hrozně moc vyčíst nezkušenost, což se pak odráží ve scénáři, který byl napsán dost tezovitě a nemá moc vypovídající hodnotu. Mnohé pasáže nedávají smysl, nemají takřka návaznost. Ukončím to takto - díky bohu, že na novinářských projekcích se nemusí platit vstupné.


Dodatečné informace

Původní název:
Narušitel (více)
  • Česká republika Narušitel
Premiéra v ČR:
24. 1. 2019
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch