Bod zlomu

73%
Bod zlomu

Začínající agent FBI Johnny Utah dostane jako svůj první úkol proniknout do výlučné společnosti losangeleských surfařů, kam vede nezřetelná stopa po čtyřčlenné bandě, vylupující už dva roky úspěšně banky v maskách bývalých amerických presidentů. Svět mořských vln, na nichž dokáží zdánlivě lehce "tančit" jen celí mužové a ženy, mladíka uchvátí - ne však natolik, aby zapomněl na svůj úkol, který se ukáže být nebezpečnější, než čekal. Ve vlnách najde nejen dívku svého srdce Tyler, ale i sám sebe. Surfování objevuje jako náročný sport, ale rovněž jako životní názor vnitřně svobodných lidí, kterým "kraluje" přátelský vůdce gangu Bodhie.

Režisérka se zalíbením malířky představuje hrdinovo opojení vlnami, nedělá to však na úkor kriminální zápletky ani psychologické věrohodnosti postav. Ve filmu vedle krásné kamery jistě zaujmou Patrick Swayze jako Bodhie a Keanu Reeves jako Johnny.




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Tak zde nemám co bych mohl vytknout. Skvělý akční thriller ve kterém exceluje duo Swayze - Reeves. Právě pro druhého jmenovaného je tento film opravdovým bodem zlomu jeho kariéry. Akce je pořádně nadupaná,hudba ve filmu parádní a záběry na vlny jsou nádherné. Příběh je sice takový okoukaný,ale to je jen maličkost,která se dá odpustit.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Dnes již notoricky známý romantický krimithriller. Svou kvalitu má,, ale dnes už přeci jen působí nereálné a je v něm dost nesmyslů. Příběh má zvláštní pachuť, je volnomyšlenkářský, drsný a romantický zároveň. Keanu Reeves uměl už za mlada a při pohledu na Patricka Swayzeho si člověk musí klást otázku, o jaké role by film obohatil dnes, kdyby ještě žil.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Akcí nabitý film nasáklý testosteronem adrenalinových sportů, stále ještě používající styl akčního filmu 80. let, ale i tak je určitý posun už znát. Celé je to stylové. Surfování na obrovských vlnách, seskoky padákem a jako malý přídavek bankovní loupeže. Obsazení filmu postavilo proti sobě Reevese a Swayzeho a byl z toho trhák. Chemie mezi nimi je skutečně hmatatelná. Keanu Reeves je jako agent FBI v Utahu sympatický a oddaný všemu a Patrick Swayze je jako Bodhi charismatický a v jádru své duše nebezpečný. O tom, zda lze film považovat za jeden z nejlepších v historii akčních filmů, by se dalo polemizovat, každopádně se zdá, že nezestárl, neboť stále baví a stále přitahuje fanoušky akčního žánru. I předvídavost některých částí děje a stereotypnost některých postav je už dávno standardem, ale to se dá krásně přehlédnout v napínavé atmosféře a dechberoucích scén zmíněných adrenalinových, pro lajka, skopičin. Je vidět, že režisérka Catherine Bigelow to měla pevně v rukou a neponechala nic náhodě. Na nějakou dobu udala směr a podobných filmů následně vzniklo více. Jako třeba „Úniková zóna“ (1994). Jedinou vadou na kráse je poněkud kýčovitý závěr, který mohl být po všech těch eskapádách mnohem lepší. Takhle to vypadá, jako by se scénárista na závěr zcela vyčerpal. Každopádně použití masek s tvářemi amerických prezidentů při bankovních loupežích, jako symbol prezidentů okrádajících občany Spojených států, je povedený nápad.


Dodatečné informace

Původní název:
Point Break (více)
  • USA Bod zlomu
  • USA Point Break
Premiéra v ČR:
26. 3. 1991
Země původu:
USA
Rozpočet:
24 mil. USD
Tržby:
83,53 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Bod zlomu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch